ALT MIT SPULBERAT DE ȘTIINȚĂ – Agenția Europeană a Mediului: Baia Mare, locul 313 din 375 de orașe la calitatea aerului

6
7578
sdr

CALITATEA AERULUI. Conform unei statistici a Agenției Europene a Mediului (European Environment Agency), care a clasificat 375 de orașe din UE pe baza nivelului mediu de particule fine din aer din ultimii 2 ani calendaristici, Baia Mare se clasează pe locul 313. Un alt mit urban și fără niciun argument științific (“Calitatea aerului este foarte bună la Baia Mare, după închiderea/falimentarea principalelor industrii poluante” – fals) a fost spulberat…

 

Specialiștii agenției europene de mediu au explicat studiul, ale cărui rezultate au fost publicate marți, 25 aprilie 2023, prin faptul că particulele fine din aer sunt poluanții atmosferici „cu cel mai mare impact asupra sănătății în ceea ce privește decesele premature și bolile”, implicit au efectuat studiul, întocmind și un clasament al orașelor care pornește de la cel mai curat la cel mai poluat (pe baza nivelului mediu de particule fine).

 

În clasamentul realizat în urma calculelor privind poluarea din 375 de orașe europene, orașele cu cel mai curat aer din Europa sunt Faro (Portugalia), Umea și Uppsala (ambele din Suedia), iar din România, Galați (locul 21 în clasamentul european) – precizare: au fost incluse în clasament doar orașele din baza de date stabilită în cadrul Auditului Urban al Comisiei Europene și care dispun de stații de monitorizare a calității aerului în trafic.

 

Baia Mare este situată pe locul 313, având înaintea sa următoarele orașe din țară: Galați (loc 21), Oradea (loc 146), Sibiu (loc 157), Constanța (loc 232), Bacău (loc 261), Botoșani (loc 273), Buzău (loc 274), Timișoara (loc 281), Brașov (loc 289), Cluj-Napoca (loc 291), Suceava (loc 296), Satu Mare (loc 301), București (loc 302), Arad (loc 308). În clasamentul european, pe ultimul loc în clasamentul calității aerului este orașul croat Slavonski Brod (loc 375), iar orașul cu cel mai poluat aer din România este Iași (loc 340).

 

Conform unei recomandări a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din anul 2021, pentru a proteja sănătatea umană, nivelul maxim pentru particulele fine pentru expunere pe termen lung ar trebui să fie de maximum 5 μg/m3 – concentrația unui poluant din aer este dată în cantitatea de micrograme (o milionime dintr-un gram) pe metru cub de aer (µg/m3). În Baia Mare media acestui nivel este de peste trei ori mai mare, respectiv 16,4 μg/m3. În Baia Mare calitatea aerului este clasificată pe a patra treaptă de calitate (penultima): săracă (cu nivele cuprinse între 15 și 25 µg/m3).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

6 COMENTARII

  1. Orasul este înconjurat de ,, Craica, Pirita, Cuprom, Gară, unde se ard cantitati uriase de plastic , mobilier, haine ,cabluri ,cauciucuri fara ca cineva să ia vreo masură.

  2. Și care-i cauza principală?
    Avem și noi arderi de deșeuri la marginea orașului?
    Sau particulele aduse de vânt de pe haldele de steril neamenajate și neacoperite cu vegetație din jur?
    Traficul din oraș?

  3. FALS, nu poți pune aproape in acelasi rand Satu Mare, Baia Mare, .. cu București, Cluj,.. Cine a stabilit acest clasament ori l-a durut burta, ori a factut-o din birou cu capul pe masă ! MINCIUNI !

  4. Procentul de tdi-uri (și tdci – uri) este mult prea mare în Baia Mare, aceasta este sursa principală de poluare cu particule …plus că orașul este într-o depresiune și nu se primenește, nu se împrospătează aerul prin vânturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here