ALT CONCURS CU CÂȘTIGĂTORI CUNOSCUȚI – S-a decis: cei 6 impuși politic în noul Consiliu de Administrație al Aeroportului Maramureș

1
1763

EXCLUSIV 2MNEWS. Consiliul Județean (CJ) Maramureș își selectează persoanele care vor face parte din noul Consiliu de Administrație (CA) al Regiei Autonome Aeroportul Internațional Maramureș în baza unui concurs de fațadă, politizat, așa cum au fost suficiente în județ și vor fi suficiente și de acum încolo, în condițiile în care cei plătiți din banii statului și cu atribuții în acest sens nu reacționează nicicum, mulțumindu-se să leviteze greoi-bugetar asupra sistemului care generează lipsă de performanță economică și, mai mult, regres.

 

Pentru a îndestula cât mai mulți obedienți politici, numărul persoanelor din CA al Aeroportului Maramureș (care vor fi plătiți cu 2.700 lei/lună pentru o sinecură politică) a fost majorat de la 5 la 7. Un post este ocpat, conform legii, de reprezentantul Ministerului Finanțelor (în acest post este delegat/repartizat, de regulă, șeful Finanțelor județene – la fel este și acum).

 

… câteva explicații

 

Din cele 6 sinecuri rămase de împărțit politic, un post este de administrator din partea autorității tutelare, adică al Consiliului Județean (de regulă, ca și acum, al președintelui CJ, în cazul de față Ionel Bogdan), acesta urmând să fie numit și președinte al CA. Pentru acest post a fost nominalizată o singură persoană, care, evident, va câștiga funcția.

 

Celelalte 5 posturi sunt de administratori din afara autorității tutelare. Implicit poate să se înscrie oricine îndeplinește condițiile. De regulă, se înscriu doar agreații. De această dată, s-au înscris 8 persoane, 3 urmând să fie declarați perdanți. Concursul este jurizat de persoane desemnate de executivul CJ Maramureș (adică de Ionel Bogdan).

 

De înscris se putea înscrie oricine, spuneam, de câștigat, câștigă cine spun decidenții politici. Cum se face? Se depune o declarație de intenție și se execută așa-numita probă a interviului (desfășurată în 3 iunie). Apoi, comisia face un raport (în cazul de față, în 15 iunie) și îl transmite președintelui (Ionel Bogdan), care supune lista câștigătorilor votului plenului obedient (Consiliul Județean, pe care-l controlează). Rezultatul raportului poate fi respins de consilierii județeni, dar de regulă nu e, pentru că acesta este dictat din Cabinetul 1. Așa că se votează și gata.

 

Deocamdată raportul în forma “așa cum trebuie să iasă” nu e semnat de toate cele trei persoane care fac parte din comisia de selecție (dar probabil va fi). Pentru că rezultatul interviului e altfel decât “așa cum trebuie să iasă”. Subliniere: la acest concurs de selecție s-au înscris și au fost acceptate trei persoane aflate într-un evident conflict de interese cu funcția de membru în CA al Aeroportului: Marius Gîrdea (directorul Aeroportului Sibiu), Dan Ghiman și Diana Iluț (proprietari de agenții turistice). Dar în Maramureș merge și cu conflictul de interese evident, așa că, fiind acceptați în procedură, au intrat în proba interviului.

 

Ce a ieșit la interviu

 

În urma probei de interviu (singura din concursul de selecție), candidații puteau obține un maxim de 60 de puncte. Întâmplător, cele mai mari punctaje le-au obținut tocmai cei 3 aflați în evident conflict de interese. Iată punctajele obținute: Marius Ioan Gîrdea – 57,33; Mihai Dan Ghiman – 55,00; Diana Iluț – 54,33; Marius Mihai Vlaica – 51,33; Viorel Buta – 47,66; Ovidiu Horațiu Ofirm – 47,33; Adrian Cornel Pop – 46,66; Nicolae Ioachim Făt – 46,66.

 

În baza probei de interviu, componența CA (dacă ignorăm conflictele de interese evidente ale celor 3 candidați nominalizați deja, pentru că în Maramureș respectarea legii e facultativă) ar trebui să fie următoarea: Mihai Dan Ghiman (unicul reprezentat al CJ Maramureș), Cezar Călin Chilat (reprezentantul Ministerului de Finanțe) și cei 5 din afara autorității tutelare, respectiv Marius Ioan Gîrdea, Diana Iluț, Marius Mihai Vlaica, Viorel Buta și Ovidiu Horațiu Ofrim.

 

Surse informate 2mnews au precizat că această componență rezultată în baza probei a fost deja schimbată, în urma negocierilor/presiunilor politice.

 

Acum, vă spunem ce s-a schimbat în urma negocierilor/convingerilor politice de la precedenta anticipare a câștigătorilor. Două persoane au fost înlocuite din lotul celor 5 care au obținut cele mai mari punctaje la proba de interviu. Implicit, nominalizăm componența CA Aeroport, așa cum arată acum, după discuțiile politice, surpriza constând din decizia preșdintelui CJ Maramureș (și al PNL) de a se debarasa de USR, pe care i-a ținut, cu un post de vicepreședinte CJ Maramureș, în conducerea executivă a administrației județene. Substituentul USR va fi PSD, filală care va înregimenta mare parte din PMP-ul județean (deja negocierea pe funcții este făcută).

 

Componența negociată politic
Președinte CA Aeroport Internațional Maramureș:

 

1) Mihai Dan Ghiman (34 de ani), de la Expert Travel (agenție de turism pe care o deține împreună cu mama sa, Daniela Ana Ghiman, prin firma Expert Travel SRL) – administrator reprezentant al Consiliului Județean (persoană care, de regulă, ocupă funcția de președinte al Consiliului de Administrație).

 

Membri CA Aeroport Internațional Maramureș:

 

2) Cezar Călin Chilat (51 de ani, directorul Finanțelor Publice județene din 2014, susținut de Ministerul Finanțelor, obligat, conform legii, să aibă un reprezentant în CA);

 

3) Marius Ioan Gîrdea (45 de ani, actualul președinte al CA Aeroport interimar, director general al Aeroportului din Sibiu din 2014, a mai fost în CA Aeroport timp de un an și 5 luni, până la finalul anului 2016, susținut de PNL prin președintele Ionel Bogdan);

 

4) Diana Iluț (47 de ani, proprietara Sfara Tours, vicepreședinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, o scurtă perioadă consilier local în Baia Mare din partea Coaliției pentru Maramureș, în 2020 – demisionară și ulterior declarată de ANI incompatibilă -, susținută de Asociația Întreprinzătorilor Maramureș, în conducerea căreia este);

 

5) Marius Mihai Vlaica (absolvent al Facultății de Construcții a Universității Tehnice din Cluj-Napoca – 2015, a deținut o firmă de construcții în Cehu Silvaniei – jud. Sălaj, este project manager la firma de design Morphoza din Cluj-Napoca, susținut de PNL);

 

6) Adrian Cornel Pop (44 de ani, susținut de PMP/PSD, este președintele PMP Baia Mare și consilier local al municipiului reședință de județ – a fost membru și în precedentul mandat și este și acum, în CA interimar);

 

7) Nicolae Ioachim Făt (susținut de Zetea/PSD, fost și actual director sportiv al echipei masculine de handbal Minaur Baia Mare, fost consilier al secretarului de stat din Ministerul Tineretului și Sporturilor – când funcția era deținută de Cosmin Butuza / PSD -, fost consilier al președintelui CJ Maramureș – când funcția era deținută de Gabriel Valer Zetea / PSD -, deține eMaramureș și firma Xaos Innovation)

Despre modificările negocierilor inițiale

 

Așadar, au fost ejectați din sistem 3 candidați, doi dintre aceștia fiind mari favoriți: Viorel Buta (65 de ani, susținut de Zetea / PSD, deține firma Radvior Com, este fost consilier local în Baia Mare în perioada 2009-2012 – este membru al CA din 2014 și membru în actualul CA interimar) – acesta a fost înlocuit de PSD cu Nicolae Ioachim Făt (PSD) – și Ovidiu Horațiu Ofrim (53 de ani, susținut de USR, membru în conducerea filialei Baia Mare, de profesie inginer automatizări și calculatoare, deține o firmă de comerț și servicii auto – este și acum membru în CA interimar).

 

Dacă înlocuirea lui Buta (strict de Zetea) cu alt pesedist, Făt, poate fi explicabilă prin rotația cadrelor (adică să se mai îndestuleze și alt pesedist meritoriu, nu doar Buta), cea a lui Ofrim va fi o surpriză pentru useriști și un argument că s-a refăcut și în județ lanțul de iubire PNL Maramureș + PSD Maramureș = Love și că USR va fi tras pe linie moartă, aruncat de liberali ca o măsea stricată de care s-au folosit fix cât au avut nevoie. O viitoare reacție logică este debarcarea vicepreședintelui USR al CJ Maramureș, Radu Trufan, dacă PSD va revendica postul din conducerea executivă.

 

Revenind la speța constituirii politice a CA al Aeroportului Maramureș, a mai fost (auto)exclus dintre viitorii îndestulați, însă de această dată previzibil, pentru că a renunțat singur, candidatul Florin Răzvan Alecu (președintele PUSL Maramureș – Partidul Umanist Social Liberal, cunoscut sub titulatura “Partidul lui Voiculescu / Antena”, licențiat în Drept și în controlul produselor alimentare, în 2019 a fost selectat de primarul Cătălin Cherecheș pentru funcția de director general al Administrației Publice din Primăria Baia Mare, fost consilier al unor miniștri, al vicepriministrului și al președintelui Agenției Naționale de Protecția Mediului, fost director al Direcției Schimbări Climatice și Dezvoltare Durabilă din cadrul Ministerul Mediului – anul trecut a fost vizat de o anchetă a procurorilor legată de colectarea și reciclarea fictivă a 38.000 de tone de deșeuri).

 

Precizare

 

Această scriere a fost făcută publică nu doar pentru informarea opiniei publice și a bugetarilor care au atribuții și sunt plătiți să facă ceva în acest sens, ci și pentru a da ocazia celor din comisia de selecție, precum și forului aleșilor județeni, să corecteze derapajul decis în laboratoarele politice. Urmărim îndeaproape derularea speței și vă ținem informați.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Aeroport de c?cat,consiliu de adm.de tot c?catul!!!rusine Cons..Jud.mm.și dle Bogdan ești rușinea județului !!!L-ai întrecut pe primarul bm in minciuni!!!!!!!!!!!Am ajuns de rușinea României!!!atit județul CIT si municipiul bm!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here