ALOCARE FINANCIARĂ – 25 de milioane de lei pentru plata lucrărilor de la Aeroportul Maramureș (încă n-am ajuns la 50%)

0
330

DECIZIE. Astăzi, 14 decembrie, Guvernul României a alocat din rezerva bugetară 25 de milioane de lei pentru plata unei părți a lucrărilor de modernizare recepționate la Aeroportul Internațional Maramureș. Până acum, din necesarul financiar total (90 de milioane de lei), statul a plătit 40 de milioane de lei, adică nici jumătate din cuantumul lucrărilor realizate – suma de 15 milioane de lei a fost alocată la începutul anului.

 

Investiția de la Aeroportul Internațional Maramureș a constat în reconstrucția pistei de aterizare-decolare prin prelungirea acesteia la 2.150 metri și lățimea de 45 metri. Pentru realizarea lucrării au fost necesare devierea râului Băița pe o distanță de 1,3 km, execuția unui nou drum comunal (cu o lungime de 1,1 km) spre Bozânta Mare și realizarea unui pod cu lungimea de 36 metri.

 

Acceptat inițial la finanțare europeană, unicul aeroport din Maramureș a rămas de izbeliște în privința plătitorului lucrărilor, după ce UE s-a răzgândit în privința finanțării modernizării aeroporturilor. Ulterior, Guvernul a semnat un memorandum prin care își asuma finanțarea, în contextul în care ulterior putea solicita UE rambursarea sumei.

 

În dulcele stil românesc, însă, nici până azi nu s-a publicat Ghidul de finanțare pentru POIM (Programul Operațional de Infrastructură Mare), pentru noul exercițiu financiar al Uniunii Europene 2014-2020, iar conducerea Aeroportului este în imposibilitatea de a depune o nouă cerere de finanțare, având în vedere că instituția îndeplinește toate criteriile de eligibilitate (procedurile de achiziție publică au respectat toate criteriile impuse de Comisia Europeană și au fost verificate de toate autoritățile abilitate, aeroportul face parte din rețeaua TEN-T, care trebuie să asigure interconectivitatea regiunilor din Europa, aeroportul este cuprins în Master-Planul de Transport avizat de Uniunea Europeană ca aeroport regional etc.). În consecință, se așteaptă banii pentru plata lucrărilor, iar aceștia vin în ritm de melc.

 

Pe lângă plata lucrărilor de modernizare, conducerea Aeroportului Maramureș a solicitat Guvernului să îi fie repartizate și sumele necesare pentru reluarea activității operaționale, respectiv pentru achiziția de echipamente și servicii în sumă de minim 21.144.000 lei (o autospecială PSI, un degivror aeronave, o autofreză pentru zăpadă, două echipamente de deszăpezire cu perie și suflantă, servicii de paza perimetrală și control acces în zona de securitate – inclusiv echipamentele aferente necesare: sistem video de supraveghere indoor și outdoor, sistem control acces, echipamente patrulare).

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here