ALOCARE FINANCIARĂ – 136 de milioane de lei din bugetul statului pentru finalizarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor din Maramureș

0
935

RISC DE NEFINALIZARE. Conform unui document oficial al Ministerul Fondurilor Europene, aflat în posesia 2mnews, care ulterior a fost aprobat prin Ordonanță de Urgență a Guvernului, proiectul care vizează crearea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) din județul Maramureș va beneficia de o finanțare din bugetul statului de peste 136 de milioane de lei (exact: 136.314.000 de lei) – echivalentul a peste 28 de milioane de euro -, din cauza faptului că este în risc iminent de nefinalizare, ceea ce ar duce la obligativitatea rambursării fondurilor europene cu care a fost finanțat până acum.

 

În ședința de Guvern din 2 mai 2020, au fost alocate, în baza raportului Ministerului Fondurilor Europene finanțări de 354,8 milioane de lei din bugetul de stat pentru 9 proiecte aflate în risc major de nefinalizare la termenele refazate, însă peste o treime din bani a fost alocată județului Maramureș pentru un proiect istoric pe care Consiliul Județean (CJ) Maramureș nu este capabil să-l finalizeze deși l-a inițiat în urmă cu 17 ani (!), deși l-a fazat și refazat.

 

Cuiul lui Man & Ciceu & Zetea

 

Implementarea SMID Maramureș a început de la valoarea totală de 64 de milioane de euro, 85% din finanțare fiind asigurată din fonduri europene nerambursabile alocate în perioada de programare 2007-2013, a continuat din fondurile europene alocate în actuala perioadă de programare, dar finalizarea sa este pusă (și de oficialii statului român) sub semnul întrebării, deși proiectul a beneficiat în timp de finanțări (din fonduri europene, de stat și județene) care cumulează (împreună cu suma alocată acum de Guvern) peste 100 de milioane de euro.

 

Conform unui document oficial al CJ Maramureș aflat în posesia 2mnews, pregătirea acestui proiect a început în anul… 2003 (!) – cu negocieri privind locaţiile și dezbateri publice -, indicatorii tehnico-economici și decizia de finanțare a Comisiei Europene au fost aprobate în anul 2013, iar contractele de execuție a proiectului SMID Maramureș au fost semnate începând din anul 2014 (!).

 

În acest moment, mai este de realizat cel mai important obiectiv al proiectului Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) din satul Sârbi (comuna Fărcașa). Pentru că acesta a fost amplasat ilegal într-o zonă extrem de periculoasă (fapt necercetat de NICIO instituție abilitată în acest sens), pe un deal cu frecvente și semnificative alunecări de teren, CMID Sârbi este departe de finalizare, în acest moment executându-se lucrări de punere în siguranță a terenului.

 

În cadrul acestui proiect, 2mnews a semnalat în repetate cazuri încălcări grave ale legii, acoperite succesiv de TOȚI șefii administrației maramureșene, care doar vor să se vadă scăpați de acest proiect și să-l predea firmei Drusal, care a câștigat licitația de operare a CMID Sârbi, inerentele incidente care vor surveni pe parcursul operării urmând să fie soluționate de respectiva societate comercială.

 

Peste toate aceste probleme de ordin tehnic, au survenit și cele juridice și financiare, CJ Maramureș fiind acționat în instanță (proces aflat în desfășurare la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României) de firma din Botoșani căreia i-a fost reziliat contractul de execuție și care cere administrației județene pentru lucrări efectuate și neplătite și daune colaterale în cuantum de peste 24 de milioane de lei (exact: 24.051.592,78 de lei), adică peste 5 milioane de euro.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here