ALEGERI LOCALE – Mircea Cirț: Nobilul gest de a oferi tichete persoanelor vârstnice a fost coborât la stadiul de mită electorală de către actualul primar

0
512
Mircea Cirț

ADVERTORIAL ELECTORAL. Profitând de poziția sa de primar în funcție, candidatul la primăria municipiului Baia Mare din partea Coaliției pentru Maramureș a început, în plină campanie electorală,  distribuirea de tichete valorice către mai mult de 6000 de vârstnici băimăreni cu venituri reduse. Tichetele sunt prezentate ca un dar de 1 octombrie, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, dar sunt distribuite în timpul campaniei electorale, cu mai bine de două săptămâni înainte de data vizată.

 

Tichetele în valoare de 50 de lei sunt expediate împreună cu o scrisoare semnată de Cătălin Cherecheș și deja au ajuns la destinatari, care sunt și alegători în 27 septembrie. Acțiunea este asumată și în scrisoare și pe pagina oficială a Municipiului Baia Mare. În aceste documente se recunoaște că expedierea tichetelor valorice a început, că se face ”în pragul unui moment important, alegerile locale”, ba se  și se strecoară și sloganul Coaliției pentru Maramureș, ”oameni harnici, puternici şi cinstiţi”.

 

Ca să fie foarte clar, sunt total de acord cu distribuirea acestor ajutoare și apreciez gestul făcut pentru seniorii care merită cu prisosință așa ceva și în fața cărora mă înclin cu nemăsurat respect. Reproșez doar încălcarea legii  electorale, prin distribuirea lor în interiorul campaniei.  E adevărat că o astfel de acțiune nu constituie o premieră în sine, dar niciodată până acum nu s-a suprapus peste vreo campanie electorală, care interzice mita electorală de orice fel.

 

Niciodată în anii de mandat ai actualului primar tichetele valorice nu au fost distribuite cu două săptămâni înainte de data vizată. Ba au fost ani în care acestea tichete valorice au fost distribuite doar din 3 octombrie (în 2011).  Este evident că distribuirea tichetelor valorice în timpul campaniei electorale reprezintă o mită electorală, una finanțată din fonduri publice.  Nimic nu justifică întinarea unui gest nobil cu meschinul interes electoral al primarului, atâta timp  cât distribuirea tichetelor către cele 6000 de persoane se putea face de către factorii poștali încele  patru zile (28,29,30 septembrie și 1 octombrie) de după încheierea votului.

 

De remarcat că, în această campanie electorală, e vorba de a doua încălcare a legislației electorale de către actualul primar, după ce în 16 septembrie a amplasat  pe 29 de panouri din municipiu afișe cu textul: ”Primarul tău/ Primarul nostru ”, alături de logo-ul orașului. Asta în condițiile în care legea electorală interzice afișajul cu tentă electorală în alte locuri decât cele stabilite la începerea campaniei electorale. Dar sfidarea și încălcarea legii pare a fi o obișnuință pentru actualul primar, care se mai plânge apoi că e chemat des la instanțe.

 

Mircea CIRȚ, Candidat PNL la Primăria Municipiului Baia Mare

 

* Comandat de PNL, Executat de 2MNEWS-MARAMUREȘ SRL, cod AEP- 21200012

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here