ALEGERI LOCALE – Dan Ivan (USR PLUS): Scăpăm Baia Mare de gunoaie prin utilizarea de sisteme moderne de colectare selectivă și reciclare

0
410
Dan Ivan

ADVERTORIAL ELECTORAL. Baia Mare trebui să scape o dată și pentru totdeauna de problemele legate de deșeuri. Depozitele de gunoi ilegale care tronează azi la intrările în Baia Mare deranjează nu doar vizual, ci și prin mirosul greu pe care îl degajă, mai ales că incendiile sunt frecvente. Iar fumul toxic degajat de arderile clandestine afectează sănătatea tuturor băimărenilor. Faptul că Primăria Baia Mare aprobă depozitarea ilegală a gunoiului în continuare pe raza municipiului este de neacceptat pentru Alianța USR PLUS.

 

 

Problema deșeurilor are nevoie de o abordare la nivel de județ, bineînțeles. Dar de la corupții zilei nu te poți aștepta decât la compromisuri politice, în dezavantajul cetățenilor. Tocmai de aceea o schimbare a baronilor locali este absolut necesară, atât la nivel de Baia Mare, cât și în Maramureș. SMID Fărcașa trebuie să devină funcțional! Depozitele neconforme, inclusiv cel de la marginea Băii Mari, care constituie un pericol pentru sănătatea publică, trebuie închise și transferate.

 

 

Reciclarea, singura soluție pentru Baia Mare

 

 

Sistemul de colectare selectivă a deșeurilor trebuie extins, pentru a promova reciclarea deşeurilor de ambalaje în conformitate cu cerinţele naţionale şi cele ale UE.

 

 

„În România, procentul de reciclare este de 13-14%, fără progrese majore în ultimii ani. Ținta impusă de Uniunea Europeană se ridică la 50% la finalul anului 2020. Suntem foarte departe de această țintă și avem multe de recuperat. În plus, rata de depozitare la gropile de gunoi pare a fi în creștere și a depășit recent 70%, după cum arată colegii din Parlament.

Alături de membrii Alianței USR PLUS Maramureș am creat un plan multianual de modernizare a infrastructurii de colectare selectivă în Baia Mare.

 

 

În paralel, vom iniția programe de educare a populației în acest sens. De asemenea, vom pune în aplicare politica de retur a ambalajelor. Colegii noștri din Senat au propus introducerea unei garanții pentru ambalaje de 50 bani sau 1 leu/bucată. Sistemul de garanţie-depozit are la bază returnarea voluntară a ambalajelor, garantată de un stimulent financiar: o sumă-depozit achitată de consumator la cumpărarea produsului și recuperată la predarea ambalajului gol în centre de colectare. Dacă vom avea o conlucrare eficientă cu autoritățile locale, sistemul ar putea fi implementat chiar de la 1 ianuarie 2021 în toată țara”, explică Dan Ivan, candidatul Alianței USR PLUS la funcția de primar al municipiului Baia Mare.

 

 

Depozitarea gunoiului menajer este un punct important în agenda mea. Cu atât mai mult cu cât soluțiile actuale par să nu aibă finalitatea dorită de comunitatea locală. Prin atragerea de fonduri europene, vom implementa un sistem ecologic de tomberoane îngropate în pământ. Astfel, vom rezolva odată pentru totdeauna problema deșeurilor spulberate de vânt sau cerșetori. Și, odată cu aceasta, vom rezolva mai multe probleme conexe, cum ar fi: mirosurile urâte și insectele atrase de gunoiul menajer; imaginea inestetică a tomberoanelor aflate la vedere; trotuarele care, în unele cartiere, sunt ocupate de tomberoane; depozitarea și transportul deșeurilor în condiții de igienă.

Fonduri europene pentru îngroparea tomberoanelor

 

 

Pentru deșeurile voluminoase, USR PLUS proiectează un centru de colectare în Baia Mare și pregătesc un plan de recuperare a cât mai multor materiale din dezmembrări ale pieselor de mobilier și ale altor obiecte mari. Tomberoanele care azi ocupă trotuare și degajă mirosuri pestilențiale vor fi îngropate în pământ, mai arată Dan Ivan.

 

 

Cu toții ne dorim un oraș curat, fără munți de gunoaie și fără mirosuri urâte. Dă o șansă Alianței USR PLUS să își pună soluțiile în aplicare! Pe 27 septembrie, pune ștampila pe poziția 8! Votează Dan Ivan pentru Primărie și Alianța USR PLUS pentru Consiliul Local!

 

Stradă cu stradă, schimbăm Baia Mare!

 

 

 

* Acest material a fost comandat de partidul Uniunea Salvați România (parte a Alianței USR PLUS) și realizat de SC APELLA SRL. Cod unic de identificare: 21200251

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here