ALARMĂ DE MEDIU – Situație dramatică pentru maramureșenii din nordul județului: operatorul de salubritate Herodot nu mai are unde să arunce gunoaiele

0
902
sursa foto: arhiva maramedia

EXCLUSIV. Închiderea pe sit a depozitului de deșeuri Teplița – Sighetu Marmației și neobținerea, încă, de operatorul de salubritate din zonă, Herodot Grup SRL, a avizului de mediu pentru depozitul temporar ce urmează a fi edificat într-o zonă din vecinătate, a dus la o situație fără precedent în istoria salubrizării din Maramureș.  Astăzi, Herodot nu a rtidicat gunonoiul din zonele pe care le deservește, toate mașinile firmei fiind blocate cu gunoiul ridicat de la populație și de la administrațiile publice din zonă în cursul zilei precedente.

 

Nicolae Gherasim, directorul Herodot Grup Sighetu Marmației, a recunoscut, în exclusivitate pentru 2mnews, situația dramatică de mediu în care se flă zona nordică a județului în privința salubrizării: “Astăzi nu am ridicat gunoiul, așa e. Suntem în imposibilitatea de a presta acest serviciu public, din cauza faptului că depozitul de la Teplița s-a închis și acum, în acest moment nu avem unde să depozităm deșeurile. Autoritățile publice au fost informate de acest lucru, iar noi suntem pregătiți ca din momentul în care semnăm contractul de începere a lucrărilor privind depozitul temporar să îl finalizăm în 3 săptămâni. Am încercat să găsim soluții complementare, de urgență, prin care să rezolvăm de moment situația. Cea mai ieftină soluție este să depozităm în Baia Mare, la depozitul temporar al Drusal, însă doar săptămâna viitoare vom putea face acest lucru. În lipsa acestei soluții, am luat legătura cu operatorul altui depozit de deșeuri, care se află în Oradea. Avem acceptul verbal, am semnat și expediat contractul și dacă acesta va fi semnat, mâine vom ridica gunoiul și îl vom transporta în Oradea. Dacă nu se semnează contractul, nu ridicăm gunoiul nici mâine!”.

 

În cel  mai fericit caz, locuitorii din zona nordică a Maramureșului vor avea deșeurile ridicate doar mâine, însă cu ce costuri? „Sigur, costurile sunt mari și nu le vom suporta noi, ci beneficarii (populația, firmele și autoritățile publice). Estimăm că va fi nevoie să transportăm 4-5 mașini pe zi la Oradea, costul unui asemenea transport (pentru o mașină) fiind de 3.600-4.000 lei. O parte din deșeuri le vom duce la o stație de sortare de la Bârsana cu care avem contract. Dacă cei de la Oradea semnează acum contractul, mâine operăm serviciul de salubritate, dacă nhu, suntem în imposibilitatea de a-l executa”, a declarat Gherasim.

 

Faptul că locuitorii din zona sudică (din jurul Băii Mari) nu se confruntă cu o situație similară este tocmai edificarea unui depozit temporar, executat dintr-o importantă investiție exclusivă a operatorului de salubritate Drusal, cel care a solicitat deja autorizația de mediu pentru acesta și continuă să opereze serviciul public fără discontinuitate. De asemenea, conform lui Gherasim (Herodot), Drusal s-a oferit, din solidaritate pentru maramureșenii din nordul județului, să depoziteze și deșeurile acestora, însă doar până la obținerea autorizației de către Herodot a depozitului temporar.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here