AFACERI PANDEMICE – Cum a avut „curajul” Mircea Dolha să-și salveze semenii sărmani de la foame și COVID, pentru modesta sumă de 3,2 milioane de lei încasată de la Primăria controlată de Cherecheș

3
2835
Cătălin Cherecheș și Mircea Dolha

* 2mnews demarează o nouă campanie pe care am denumit-o „Afaceri pandemice.
Aceasta va reuni scrieri documentare care vor face publice strategiile și identitățile
celor care au profitat financiar de pandemia de COVID-19.
Această scriere este parte din campanie.

– Cătălin Vischi

 

EPISODUL 1: „NE PASĂ DE SĂRMANI”, CU DEDICAȚIE. Subiect: profitorii pandemiei. Încadrare în spațiu / Localizare: Baia Mare (jud. Maramureș). Încadrare în timp: 7 aprilie 2020 – 7 mai 2020. Personaj: Mircea Dolha (53 de ani). Obiect: furnizarea a 30.000 de pachete cu produse alimentare și de igienă pentru persoanele vulnerabile din Baia Mare. Motivație: sprijinirea materială a sărmanilor, pentru a face faţă situaţiei de urgenţă generată de pandemia de COVID-19. Concretizare: încasarea sumei de 3,2 milioane de lei. Plătitor: Primăria Baia Mare, controlată de edilul Cătălin Cherecheș. Sursa plății: bugetul local al municipiului Baia Mare (pușculița orașului). Urmează detaliile…

 

Cine a fost / este Dolha

 

Mircea Dolha este, în aparență, un clasic „fost”. Fost deputat PNL de Maramureș (o perioadă chiar vicelider al Grupului parlamentar PNL din Camera Deputaților și vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării). Fost director al Direcției Corpului de Control al ANAF. Fost în PSD, UNPR, PER, PNL. Fost candidat PSD pentru funcția de primar al municipiului Baia Mare (în 2008). Fost candidat independent pentru funcția de primar al municipiului Baia Mare (2011, alegeri parțiale după condamnarea la închisoare a lui Cristian Anghel). Fost consilier local. Fost viceprimar al Băii Mari. Fost primar interimar al muncipiului Baia Mare (martie-mai 2010). Fost „scriitor” de CV-uri exclusiv cu majuscule, ca și când ar avea blocat butonul Caps Lock al tastaturii.

 

Totuși, Dolha doar în aparență este un veșnic fost. Faptic, el a rămas adânc ancorat în bulele financiare ale administrațiilor locale. Evident și a celei din Baia Mare, urbe pe care a și condus-o, episodic ce-i drept (aproape 3 luni), din postura de primar interimar. A devenit și a rămas puternic, după cum afirmă, bând lapte de bivoliță, pentru că pe atunci nu știa de mozzarella.

 

Cu actualul primar, Cherecheș, cu care a fost și amic și dușman, coleg de partid atât în PSD, cât și în PNL, Dolha a avut o relație. Bună, zic unii, rea zic alții. S-au și înjurat (mai ales Cherecheș), dar s-au și fotografiat zâmbitori alături. S-au și concurat electoral (la parțialele din 2011), dar s-au și aliat, la fel de electoral (în perioada alegerilor parlamentare din 2016, când Dolha era președinte interimar la PNL Maramureș și a desemnat-o pe mama primarului Cherecheș ca prim candidat pe lista partidului la Camera Deputaților).

 

După un soi de retragere din prim-planul politicii, Dolha s-a axat pe afaceri (pe care le avea și până atunci, însă, scriptic, de acestea se ocupa soția sa, Rodica Dolha). Pe lângă firma clasică, Maruani Com SRL (reconvertită din producător de mezeluri în transportator de marfă și pe care Mircea Dolha susține că o conduce din postura de manager general din decembrie 2017), fostul deputat a mai achiziționat o firmă, de construcții, Bau Klincher Art SRL, pe care o conduce/administrează din martie 2018 (susține tot el) și în care, conform registratorului oficial al statului, este acționar cu 61,97%, restul părților sociale fiind înscrise pe numele soției sale. Și acum, reținând denumirea noii firme (de construcții) a lui Mircea Dolha, să intrăm în subiect.

 

Premisele: panica generalizată – cronologia în Maramureș
• 26 februarie 2020: este anunțat public primul caz de infectare cu noul coronavirus pe teritoriul României.

• 27 februarie 2020: este anunțat primul caz de infectare cu noul coronvirus din județul Maramureș (era al treilea caz pozitiv pe teritoriul României).

• 13 martie 2020: este anunțat primul român care moare din cauza COVID-19, o femeie din Borșa (jud. Maramureș) – se afla în Italia și a murit la spitalul din Monza..

• 15 martie 2020: se instituie în România starea de urgență.

• 2 aprilie 2020: sunt anunțate 39 de persoane infectate în Maramureș.

• 13 aprilie 2020 (atenționare: rețineți această dată calendaristică): este anunțat primul deces pe teritoriul României al unui maramureșean declarat ca fiind infectat cu noul coronavirus.

Legiferarea

 

În 13 aprilie 2020, ședință extraordinară a Consiliului Local Baia Mare convocată de îndată de primarul Cătălin Cherecheș. Este ziua în care s-a anunțat primul deces pe teritoriul României al unui maramureșean declarat ca fiind infectat cu noul coronavirus (la un spital din Cluj-Napoca unde a fost transferat după confirmarea probelor de laborator). Două puncte pe ordinea de zi: acordarea ajutoarelor de urgenţă pentru cetățenii din Baia Mare aflați în situaţie de necesitate pe fondul pandemiei create de răspândirea COVID-19 și vânzarea unei bucăți din terenul pe care era edificată farmacia din stația de autobuz din fața Spitalului Județean.

 

A doilea proiect este respins în pofida opoziției și a lobby-ului primarului Cherecheș. În schimb, proiectul privind ajutoarele este aprobat rapid și devine hotărâre (nr. 132/2020), obligatorie de pus în practică. Se vota sub impresia “primului maramurșean decedat de COVID-19”, aici, lângă noi.

 

Conform acestei hotărâri, din bugetul local al municipiului Baia Mare urma să se acorde, prin Direcția de Asistență Socială, mai multe tipuri de ajutoarelor de urgenţă pentru persoanele aflate în dificultate care domiciliază în Baia Mare, „pe fondul pandemiei create de răspândirea COVID-19, pe perioada decretată ca stare de urgenţă”.

 

Practic, municipalitatea oferea săptămânal câte un pachet cu alimente şi produse de igienă (valoarea pachetului este de 100 de lei) pentru: persoanele în vârstă de peste 65 de ani, fără susţinători sau altă formă de ajutor; pensionari în vârstă de peste 50 de ani ale căror venituri cumulate nu depășesc 1.000 de lei pe lună; persoanele încadrate în grad de handicap grav şi accentuat; persoanele vulnerabile din punct de vedere medical-social-economic din zonele marginalizate ale municipiului.

 

Cererile de acordare a ajutorului (pachetului săptămânal) trebuiau transmise de solicitanți “telefonic, sau prin orice altă cale de transmitere”. Atât. Era suficient un telefon prin care să te declari neajutorat, iar cei de la Asistență Socială îți aduceau acasă pachetul. Scriptic, după încetarea stării de urgenţă, reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială ar fi trebuit să efectueze anchete sociale la domiciliul celor cărora li s-a acordat ajutorul și să verifice dacă se îndeplineau condițiile de acordare al acestuia. Niciodată nu s-a anunțat rezultatul acestor presupus efectuate anchete sociale.

 

Primul milion și următoarele două

 

Atât de sigur era primarul Cherecheș că acordarea ajutoarelor în alimente și produse de igienă pentru sărmani va fi aprobată de consilierii locali, încât cu 5 zile înaintea aprobării proiectului pe care l-a avansat forului deliberativ pentru a deveni hotărâre, în 7 aprilie 2020, a dispus semnarea de către Direcția de Asistență Socială din subordinea Primăriei Baia Mare a unui contract de “furnizare a 10.000 pachete cu produse alimentare și de igienă pentru persoane vulnerabile pentru sprijinirea materială a acestora pentru a face faţă situaţiei de urgenţă” – este exact formularea din proiectul transformat în hotărâre în 13 aprilie 2020.

 

Acest contract a fost în valoare de peste 1 milion de lei (exact: 1.088.731 lei, sumă care include TVA) și a fost semnat fără licitație, sub acoperământul stării de urgență decretată în România. Contractorul a fost Bau Klincher Art SRL, firma lui Dolha, specializată în anvelopări de clădiri.

 

Peste exact o lună, la 7 mai 2020, beneficiind de prelungirea stării de urgență prin decret prezidențial (nr. 240/2020) și de faptul că autoritățile sanitare tocmai anunțaseră decesul în județ al celui de-al doilea maramureșean declarat ca fiind infectat cu noul coronavirus, Direcția de Asistență Socială Baia Mare mai semnează un contract pentru ajutorarea sărmanilor (evident, tot fără licitație, doar legislația de panică permitea).

 

De această dată, contractul prevede furnizarea unui număr dublu de pachete de alimente și produse de igienă („maxim 20.000 pachete cu produse alimentare și de igienă pentru persoanele vulnerabile, numai pentru și pe durata stării de urgență”). Sigur, și valoarea contractului era dublă: peste 2,17 milioane de lei (exact: 2.177.700 lei, sumă care cuprinde TVA).

 

Acest al doilea contract a fost unul realmente norocos pentru firma de anvelopări din București pe care Dolha a reconvertit-o în pandemie în firmă de livrări alimente și săpunuri pentru sărmani, pentru că a fost semnat pe ultima sută de metri. Altfel, poate că această simbioză între Cherecheș și Dolha ar fi durat mai mult, dacă în 14 mai 2020 nu se emitea decretul prezidențial care anunța încheierea stării de urgenţă în România. Fără stare de urgență, hotărârea CL de acordare a ajutoarelor sociale nu mai putea fi aplicată.

 

Totuși, pandemia a fost benefică pentru un atât de descurcăreț cu banii publici cum s-a dovedit a fi Mircea Dolha. Un business de tip win-win care a totalizat 3,26 milioane de lei (exact: 3.266.431 lei) din bugetul orașului pe care l-a condus odată, vremelnic, din postură de primar interimar. În acel an pandemic, 2020, firma lui Dolha a raportat o cifră de afaceri de 4,61 milioane de lei (exact: 4.616.316 lei), din care 70,76% (3,26 milioane de lei) a realizat-o în baza celor două contracte cu serviciul Primăriei pe care odinioară a condus-o.

 

Cine este firma Bau Klincher Art
Firma Bau Klincher Art SRL, înregistrată în Sector 4 București, în apartamentul unui bloc de pe strada Bibescu Vodă, are ca principal obiect de activitate “Lucrări de pardosire și placare a pereților” (cam asta este și traducerea din limba germană a semnificației denumirii firmei) – cei interesați au aflat că după retragerea din politică Dolha produce bani din lipirea scârțului (polistiren expandat) pe pereții blocurilor comuniste, activitate finanțată de administrațiile locale sub denumirea cosmetizată „creșterea performanței energetice”.
Dolha susține că firma este antreprenor general și că “are experiență mare în reabilitări, restaurări și construcții civile noi” (putea liniștit adăuga “și în livrarea către săraci de pachete cu alimente și săpunuri”), având în acest moment “semnate contracte pentru următorii 3 ani”.

GRUPUL de INVESTIGAȚII 2MNEWS

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Tot dumneavoastră ați scris că într-o vreme tot încerca să-și vândă orașului jaful de teren de lângă adpostul de câini și Cherecheș tot insista că e bine și frumos. Asta i-a reușit până la urmă?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here