AFACEREA ARTEZIANA – Comiterea premeditată a unei ilegalități: cum și cui a plătit primarul Cherecheș 100.000 de euro pentru o lucrare ilegală

1
4418

ILEGALITATE ACOPERITĂ DE OFICIALI. În plină pandemie, dar și precampanie electorală, sereleul Saga Intellisoft din București a primit, prin încredințare directă, de la primarul Cătălin Cherecheș (din postură de reprezentant al municipalității), contractul a amenajare a fântânii arteziene din distrusa Piață a Revoluției din Baia Mare (cea de lângă fostul Hotel București, actualmente Rivulus).

 

Suma a fost consistentă, de aproape 4 ori mai mare decât precedentele investiții similare, respectiv de peste 100.000 de euro (exact: 496.246,66 lei). Dacă, nefiind de specialitate, suma nu vă trezește suspiciuni, o subliniere: este cea mai mare valoare primită de această firmă pentru o fântână arteziană în istoria ei economică. Mai mare de 10 ori decât comanda de pe locul 2.

 

Însă pe lângă supralicitarea evidentă a obiectivului, scrierea de față demonstrează indubitabil comiterea de primarul Cherecheș, cu girul a 19 dintre cei 23 de foști consilieri locali (cei de la finalul mandatului 2016-2020) și de directori implicați ai Primăriei (cei care au avizat fapta), a unei infracțiuni prevăzute în Codul penal.

 

Înainte de demonstrația infracțiunii, comisă în miezul zilei, în centrul orașului, cunoscută de TOȚI factorii abilitați să sancționeze infracțiuni, dar care mimează că nu s-a întâmplat nimic, pe principiul de tip mafiot al coabitării amicale cu cei din proximitate “Una mano lava l’altra” (“O mână spală pe alta”), să vedem cine este îndestulatul. Subliniere: 2mnews deține documente oficiale care atestă toate datele, sumele, identitățile și faptele prezentate aici (așadar, acuratețea scrierii este de 100%).

 

O relație veche, blondă, de durată și bani

 

Banii au fost livrați, spuneam firmei bucureștene Saga Intellisoft, detectată de Serviciul de Monitorizare 2mnews ca făcând parte din firmele de casă ale Primăriei Baia Mare din timpul în care instituția publică a intrat sub controlul lui Cătălin Cherecheș. Relația blondă dintre sereleul bucureștean și Primăria Baia Mare a debutat în primăvara anului 2015, după o incursiune hormonală pe Instagram unde blondul/decoltat devine apetisant/pasional/țintă.

 

Firma are trei asociați, Andreea Victoria Mogoșilă (37 de ani, care este și administratorul firmei și deține 40% din părțile sociale), Vlad Miron Mureșeanu (39 de ani – 40%), Radu Alexandru Mureșeanu (66 de ani – 20%),

 

1) În 19 mai 2015, firma Saga Intellisoft din București a primit, prin încredințare directă, contractul pentru montarea unei fântâni arteziene în sensul giratoriu de la blocul Semilună (vezi foto mic mai jos). Costul efectiv al fântânii arteziene a fost de 132.831,71 lei, bani la care s-au adăugat costurile de avizare și autorizare (de 23.208,63 lei).

 

 

2) La numai un an, în 4 aprilie 2016 (!), același sereleu din București semnează, tot prin încredințare directă, cu Primăria Baia Mare un contract de furnizare, montare, punere în funcțiune (nr. 14.844) a fântânii areteziene din sensul giratoriu de la intersecția străzii Vasile Alecsandri și Bulevardul Republicii (cel de lângă catedrala ortodoxă). Suma (aproape similară cu cea anterioară): 134.274,22 lei.

 

Cum s-a înfăptuit acest contract? Uite așa: în 1 februarie 2016, sereleului bucureștean i se năzare să vândă o arteziană taman Primăriei din Baia Mare și trimite o ofertă. În 24 martie 2016, un serviciu al Primăriei face un referat de necesitate prin care zice că e oportună investiția într-o arteziană (nu știu cum nu s-au gândit până atunci că exact asta ne lipsește, când era atât de evident). În 4 aprilie 2016 se semnează contractul. În 4 iunie 2016 se finalizează contractul, se achită, ura și la gară.

 

3) În 24 august 2020, Saga Intellisoft, o firmă cu 2 angajați la data ultimei raportari la ANAF, semnează contractul vieții cu aceeași Primărie condusă de Cherecheș: peste 100.000 de euro (exact: 496.246,66 lei) pentru o fântână, cea din Piața Revoluției, de lângă Hotel Rivulus. Suma acestui contract depășește de 2 ori cifra de afaceri din cel mai bun an al firmei.

 

Cum s-a întâmplat? Așa: în 10 august 2020, firmei i se năzare din nou să facă o ofertă de cumpărare a unei fântâni arteziene Primăriei Baia Mare. În 17 august 2020, Biroul de Protecția Mediului și Eficiență Energetică (nu râdeți, există așa ceva în Primăria Baia Mare, fiind integrat în Direcția Utilități Publice), condus de Raluca Pop, face un referat de necesitate cum că e musai-musai să se facă arteziana din Piața Revoluției.

 

În 18 august 2020, adică ziua următoare, Primăria Baia Mare aprobă oferta firmei de casă din București. În 24 august 2020, Cătălin Cherecheș și Andreea Mogoșilă semnează încă un contract blond. În 26 august 2020, încep lucrările (fapt consemnat public de primarul Cherecheș pe pagina de Facebook – vezi foto mic (click pe poză pentru a mări imaginea) -, reluat apoi, în 27 august și pe pagina oficială a Primăriei – vezi foto mic. În 25 septembrie 2020, seara, cu 2 zile înainte de votul de la alegerile locale, arteziana din Centrul Nou este inaugurată. La scurt timp după vot este oprită (era reglată greșit).

 

 

Cum s-a încălcat legea și toți tac

 

Care e ilegalitatea? Mai multe, dar să nu ne-ncurcăm în detalii, iată-le:

  • Cherecheș a semnat contractul de execuție al lucrării fără ca lucrarea să fie bugetată (adică fără să aibă banii necesari cuprinși în buget – pentru asta trebuia să existe o Hotărâre a Consiliului Local, care a fost emisă abuziv, prin încălcarea legii de 19 consilieri locali, în data de 1 septembrie 2020) – bine, la momentul semnării contractului și al demarării lucrărilor nici nu se știa cât costă, pentru că, conform contractului cu firma bucureșteană, proiectul tehnic trebuia finalizat în 28 august, iar lucrările au început în 26 august.
  • Cherecheș a girat, prin propria prezență (a ținut și speech-ul electoral de rigoare), demararea lucrărilor fără ca firma să dețină autorizațiile/avizele necesare.
  • Aprobarea indicatorilor tehnico-economici (adică cum să fie și cât să coste investiția) a avut loc în 1 septembrie 2020, deși contractul de execuție era semnat de 9 zile și execuția propriu-zisă era începută (așa, fără nicio autorizație/aviz) de 7 zile.
  • Cherecheș le-a prezentat consilierilor locali care urmau să aprobe investiția date FALSE. Respectiv, în 1 septembrie 2020 le-a prezentat un raport (pe care acesta l-au și votat), conform căruia investiția este de 480.014 lei (cu TVA inclus). În fapt, conform contractului semnat cu 9 zile înainte, în 24 august 2020, valoarea investiției este mai mare cu peste 16.000 de lei, respectiv de 496.246,66 lei (cu TVA inclus) – vezi foto mic.

 

Bine, ce vreau să vă spun cu asta? Că niciunul din cei 19 consilieri locali nu l-au întrebat nimic pe Cherecheș, de exemplu: de ce a încălcat legea semnând un contract de execuție fără ca respectiva lucrare să fie bugetată (fapt care se putea face doar după Hotărârea Consiliului Local), de ce vine cu aprobarea indicatorilor economici după ce contractul a fost semnat și lucrările au început de o săptămână.

 

De asemenea, deși aceste fapte penale s-au petrecut și se pot dovedi foarte simplu, cu dovezi palpabile, în centrul orașului, în văzul tuturor, nicio instituție abilitată în sancționarea ilegalităților nu a făcut nimic.

 

Arteziana lui Cherecheș a funcționat puțin, fiind oprită după ce s-a observat că era reglată greșit și stropea unul dintre pereții Hotelului Rivulus. Sigur, varianta oficială a sistării funcționării a fost că vine iarna și iarna nu funcționează artezienele. De parcă atunci când a fost inaugurată, la sfârșit de septembrie, era vară…

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here