ADEVĂRURI NEFARDATE – Conferinţa lui Cătălin Cherecheş din parcare şi situaţia parcării provizorii din Centrul Vechi

0
1362
Cătălin Cherecheș - Conferință în parcare

TENSIUNI. Deschiderea parcării din Centrul Vechi al Băii Mari (situată în faţa Hotelului Minerul) a generat prognozate tensiuni, dar ignorate de către cei care au luat decizia. Pe undeva, decizia seamănă cu OUG 13 – adică, ştiind că va genera tensiuni, a fost luată în pripă, pe genunchi, alimentând scenariile unora că ar fi una „cu dedicaţie”, pe principiul „Să vedem care are muşchii mai mari”.

 

Ce zic „implicaţii”

 

Parcare Hotel „Minerul”

Scenaristica locală cuprinde două aspecte, pe care vi le comunic franc, fără fardări, sugerări, supoziţii şi metafore, pentru că 2mnews nu spală „cratiţele” niciuneia dintre părţi. Cei din apropierea primarului ales şi suspendat Cătălin Cherecheş, susţin că decizia a fost impusă de Sorin Orzac (omul de afaceri ce deţine Complexul Millennium), cu ajutorul dat de Cristian Niculescu Ţâgârlaş (PNL) – în zilele în care acestuia i-au fost acordate atribuţii temporare de viceprimar – plus Marinel Rob (Coaliţia pentru Baia Mare) – primarul interimar – plus Vasile Barbul (PNL) – directorul general al Direcţiei Generale Dezvoltare Publică (un fel de factotum al Primăriei). Motivul modificării ar fi creşterea fluxului de clienţi la restaurantele şi pub-urile din zonă, a căror cifră de afaceri ar fi diminuată de interdicţia de circulaţie impusă în 29 aprilie 2014, printr-o dispoziţie a primarului (Cătălin Cherecheş).

 

Cei acuzaţi susţin că decizia a fost luată în noiembrie 2016, dar că nu a putut fi pusă în aplicare din cauza zăpezii pe care n-au fost în stare să o degajeze din zonă. Marinel Rob a mărturisit astăzi că actul administrativ care stă la bază e o decizie a Comisiei de Circulație din Primăria Baia Mare, care ar fi decis că nu e nimic nelegal în a-ţi parca maşina şi în faţa Hotelului Minerul – constatare reală, cu amendamentul că asta le-ar fi spus-o celor interesaţi orice jurist din Primărie, comisia respectivă neavând atribuţii în acest sens.

 

Până şi cel acuzat de „oamenii lui Cherecheş” că ar fi fost „mijlocitorul odioasei decizii”, consilierul local Cristian Niculescu-Ţâgârlaş, a admis că el şi-a dat acordul pentru o redeschidere temporară a respectivei parcări, dar că pentru modificarea regimului de circulaţie e necesar un act administrativ „de o forţă similară” cu al celui prin care a fost impusă restricţionarea. Mai exact, dacă a fost impusă de o dispoziţie de primar, trebuie modificat regimul de circulaţie tot printr-o dispoziţie de primar, dacă nu chiar o hotărâre a Consiliului Local.

 

Până la urmă, decizia Comisiei de Circulaţie a rămas în picioare, cu amendamentele comunicate de primarul interimar Marinel Rob: „Am primit o solicitare din partea mai multor agenţi economici din zona Centrului Vechi pentru a se amenaja o parcare, cu titlu provizoriu, pe perioada sezonului rece. Decizia este provizorie, până în 1 mai, iar la următoarea şedinţă ordinară, din martie, propun să venim cu un proiect de hotărâre care să reglementeze această problemă.”

 

O minciună

 

În această nebunie a lămuririlor a fost rugat să intervină şi un domn aşezat între ziarişti, a cărui identitate a rămas un mister încă neelucidat, despre care am dedus că e un fel de responsabil pe partea de patrimoniu, absolut depăşit de situaţie, care a spus că „Piaţa Libertăţii nu e înscrisă în Registrul Monumentelor Istorice, doar câteva clădiri din zonă”, piaţa fiind una neprotejată istoric, ceva de genul pieţei agroalimentare, am înţeles din explicaţia sa.

 

Sigur, e o explicaţie falsă, pe care consilierii habarnişti au îngurgitat-o fără s-o mestece, Piaţa Libertăţii (Circulus Fori) făcând parte din Ansamblul Centrul istoric al Băii Mari şi fiind monument istoric de categorie A (adică de importanţă naţională), fapt confirmat pentru 2mnews de arheologul şef al Muzeului de Istorie şi Arheologie, dr. Dan Pop. Am menţionat asta doar pentru restabilirea adevărului, pentru că această clasificare nu interferează cu circulaţia rutieră, atribut exclusiv al CL Baia Mare.

 

Şi nişte adevăruri

 

Primarul suspendat Cătălin Cherecheş a făcut astăzi, la orele prânzului, o conferinţă de presă în… parcarea Hotelului Minerul. Pentru că-s 0 grade Celsius, vă fac sinteza sintezei: o să facă plângere penală împotriva celor care au comis „nelegalitatea încălcării actului de primar din aprilie 2014”. Perfect, e dreptul său.

 

După care ne-a chemat, pe noi, ziariştii, şi pe doi rromi care rătăceau înfriguraţi în Centrul Vechi, la o cafea „la Orzac”. Rromii n-au venit. Eu nu refuz spectacolele de factură economico-politică. „La Orzac” era, o să spuneţi, logic, şi Orzac (Sorin Orzac, patronul stabilimentului, acuzatul de Cherecheş că e instrumentatorul deciziei care a inflamat spiritele). Acolo a fost frumos. S-au adresat cuvinte grele, acuzaţii, dialoguri peste mese („Te rog să mă scoţi afară! Scoate-mă afară! Nu vreau să discut cu tine, am venit să beau o cafea sau… ce-mi recomanzi? Dă-mă afară, hai, dă-mă afară din local, e spaţiul vostru!”).

 

Până la urmă nimeni n-a dat pe nimeni afară. Am băut cafea şi am asistat la dialoguri penibile. În urmă au rămas acuzaţiile şi, undeva, pe-afară, aproape ruginită, „securea războiului” dezgropată. Şi, a, da – uite cum era să uit ceea ce era mai important: ştiţi „monumentele de artă” din Centrul Vechi? Nu, nu spuneţi „ruginiturile alea”, că greşiţi, sunt monumente de artă – respectiv creaţiile unor artişti. Ei bine, aparţin Fundaţiei „Dorel Cherecheş”, patronate de Cătălin Cherecheş, şi acesta le-a donat oraşului. Acum a zis că le ridică de acolo, pentru că nu vrea să fie „părtaş la mizeria asta”. Deci, le ia. Să nu fie „printre maşini”.

 

Pe final înc-o fantasmagorie şi un adevăr: s-a tot vorbit, inclusiv astăzi, de o parcare subterană în Centrul Vechi. Proiectul e irealizabil, similar cu Tunelul pe sub Gutâi. Costurile descărcării de sit arheologic sunt imense – trebuie să se sape 4 metri pe tot perimetrul Pieţii. Cei care susţin proiectul ştiu asta, au fost informaţi. Însă le place să se mintă şi să ne mintă. N-o să fie niciodată, în timpul vieţii noastre, parcare subterană în Centrul Vechi.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here