ADEVĂRUL DUR – Ce a mai rămas din economia Maramureșului: circa 60% din valoare vine din… servicii, doar 28% din industrie și 6% din agricultură

0
835

EXCLUSIV 2MNEWS. Simplificat și pe înțelesul tuturor, valoarea adăugată brută (VAB) este baza eficienței economice (soldul contului de producție). Aceasta se calculează prin diferența dintre valoarea în bani a producției bunurilor/serviciilor și prețul de vânzare al acestora (consumul intermediar, numit și “prețul cumpărătorului”. Practic, VAB reprezintă valoarea nou creată în economie, prin procesul de producție.

 

Scrierea de față vă prezintă modul în care este structurată eficiența economică în județul Maramureș, raportând analiza la anul 2012, pentru că este ultimul pentru avem date exacte pe sectoare economice și analiza evoluției în ultimii ani nu schimbă semnificativ cifrele, numerele, sumele, ponderile.

 

Astfel, aproape două treimi, respectiv 58,6% din valoarea adăugată brută generată în economia din Maramureș este asigurată dintr-un sector terțiar: servicii.

 

În clasamentul eficienței economice, pe locul secund în contribuția la VAB-ul județean este industria, cu o pondere de 28,2%. În fine, cu 7% din valoarea adăugată brută la nivelul economiei județene contribuie sectorul construcții și în imediata apropiere, cu o pondere de 6,2%, agricultura, un sector economic care concentrează în județ aproape o treime din forța de muncă validă, dar are o productivitate a muncii de aproximativ 7 ori mai mică decât în sectoarele menționate mai sus.

 

… această scriere a fost înfăptuită nu doar ca o piedică-n calea uitării, ci și ca o expunere a unui fapt, pentru a arată public celor interesați metamorfoza economiei județului Maramureș în ultimii 30 de ani, de la preponderent industrială la una bazată pe servicii. Ceea ce n-ar fi neapărat rău, dacă ar fi vorba de turism, sau IT, de exemplu, dar sunt bazate în cea mai mare parte pe… comerțul cu amănuntul. Consumerism…

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here