ADEVĂRUL DESPRE… – Scrisoarea lui Bogdan către cei 76 de primari din județ și căutarea terenului pentru depozitul temporar de deșeuri din Maramureș

0
1792

CE FACEM CU GUNOIUL. Scrierea asta este explicativă și militează pentru utilizarea neuronilor, pentru înțelegerea unei problematici extrem de grave cauzate în județul Maramureș: lipsa soluțiilor pentru depozitarea deșeurilor. Explicațiile scrierii de față au fost generate de propagarea în spațiul public a unor teorii inepte și voluntar falsificate, pentru crearea, alimentarea și acutizarea unei stări conflictuale a societății, prin publicarea unei „scrisori” (în fapt o adresă oficială), asumată de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, și adresată celor 76 de primari din județ.

 

Prin respectiva misivă, edililor li se solicită identificarea unui teren pe teritoriul localității pe care o administrează pentru crearea unui depozit de deșeuri temporar (adică ce s-a vizat la Șomcuta Mare, în ultima perioadă, proiect eșuat din cauza modului execrabil în care autoritatea județeană și cea locală au gestionat situația). Bine, pe scurt, ce zice falsa teorie a conspirației: că Bogdan e prost și vrea să facă în fiecare localitate câte un depozit temporar de deșeuri.

 

Ceea ce e fals, fiind vizată edificarea unui singur depozit în județ, pentru că, producând deșeuri, maramureșenii trebuie să le depoziteze undeva și în acest moment nu au unde, neexistând niciun depozit funcțional (cele temporare de la Sighetu Marmației și Groși au fost închise din cauza depășirii cantităților autorizate, cel de la Sârbi-Fărcașa nu e finalizat și dacă va fi în timpul vieții noastre, va fi finalizat cu costuri enorme, din cauza deciziei foștilor șefi ai administrației județene de a persevera și alimenta continuarea proiectului, înțesat de fapte penale și făptuitori cunoscuți, dar nesancționați de instituțiile statului).

 

Cine îi ajută pe cei care propagă informația falsă că, hă-hă-hă, uite ce prost e Bogdan, vrea să facă 76 de depozite de deșeuri, câte unul în fiecare comună, oraș, municipiu? Comunicatorii Consiliului Județean Maramureș, care par că lucrează împotriva propriului președinte care i-a angajat acolo și pe care îi plătește din bani publici. Comunicatul/scrisoare/adresa este redactată suficient de prost încât a fost speculată de conspiraționiști, care au pornit ofensiva căutându-și/racolându-și adepți în rândul celor care au intelectul la nivelul Chenopodium (Talpa gâștei) și care chiar cred ceea ce le spun aceștia: că se vizează construirea a 76 de depozite de deșeuri.

 

Lămurire: se caută un teren (UNUL SINGUR în tot județul) pentru crearea unui depozit temporar de deșeuri. Au fost întrebați toți primarii: aveți așa ceva? Dacă această adresă va primi 76 de răspunsuri negative (sigur, ce să ne-ncurcăm noi cu gunoiul), președintele CJ Maramureș are 76 de argumente pentru ceea ce va urma.

 

Știți ce va urma? Taxa de salubritate se va tripla, pentru că noi, maramureșenii producem gunoi și încă nu s-a inventat dezintegrarea sa, așa că trebuie să fie depozitat undeva (cel care nu este reciclabil – și e suficient!). Acest “undeva” se traduce așa: într-un depozit conform. La cele mai apropiate (Satu Mare și Oradea) s-a rezolvat, nu se poate. Dintr-un studiu de piață, următorul disponibil ar fi la Sânpaul (jud. Mureș), la 235 de kilometri de Baia Mare. Cu toate costurile suplimentare aferente (transport, depozitare etc.).

 

Simplificat: dacă în tot județul ăsta nu se găsește un loc în care să depozităm gunoiul pe care tot noi îl producem, o să plătim ca ultimii proști un preț triplu față restul oamenilor normali la cap. Pentru că-n viață prostia se plătește.

 

La final, un sfat pentru comunicatorii publici neinspirați (care mi-au consumat 21 de minute din timpul de muncă pentru a rectifica o greșeală care le aparține): când scrieți orice este adresat unei mulțimi eterogene, raportați formularea la cel mai simplu/rudimentar intelect din respectiva mulțime. Dacă vreți ca mesajul să-și atingă scopul/ținta, scrieți pe înțelesul tuturor, clar, simplu, fără interpretări.

 

Eu, în locul lui Bogdan, aș fi scris în adresă și ce se va întâmpla dacă nu se identifică niciun teren în tot județul. Adică, să fie informarea completă și refuzurile administrațiilor locale mai greu de asumat. Pentru că majorarea taxei de salubritate în Maramureș se va repercuta nu doar asupra președintelui CJ Maramureș, ci mai ales asupra primarilor care au de dus un mandat de 4 ani în care cetățenii vor resimți din greu această majorare cauzată și de refuzul la această adresă.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here