ACUM – Operaţiune DIICOT în Maramureş pentru destructurarea unui grup axat pe trafic de migranţi

0
227

ACŢIUNE. Procurori din structura Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală, ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO) şi poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Migraţiei Ilegale şi Infracţionalităţii Transfrontaliere a Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră au efectuat astăzi, 1 noiembrie 11 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Maramureş, Sălaj, Cluj, Ilfov şi a municipiului Bucureşti.

 

Acţiunea a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat în 2016 şi format din turci, afgani, bulgari, moldoveni şi români. Grupul a desfășurat activități de racolare, îndrumare, călăuzire, transportare, adăpostire a mai multor migranți de diferite naționalități aflați temporar pe teritoriul Turciei, Bulgariei și României în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat Româno-Ungare, având ca destinație țări ale UE, precum Franța, Germania și Belgia.

 

Inițial grupul infracțional organizat ce a funcționat pe teritoriul României a fost constituit și  condus de către un cetățean afgan. Ulterior arestării acestuia pe teritoriul statului maghiar, conducerea grupului a fost preluată de către mai mulți cetățeni turci.

 

Introducerea grupurilor de migranți de pe teritoriul Bulgariei pe cel al României avea loc, în principal, prin zona de frontieră aflată în competența Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Constanța. În vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat, grupurile de migranți erau direcționate pe un traseu prestabilit de rețeaua infracțională, după care erau transportate și adăpostite și ulterior călăuzite în vederea trecerii  în mod fraudulos în Ungaria  prin zona de competență a ITPF Arad și Timiș, a precizat DIICOT.

 

În activitatea infracțională, traficanții se foloseau de metode care periclitau viața și integritatea corporală a migranților, aceștia fiind transportați în număr mare în mijloace de transport fără spațiu necesar și neaerisite, în cisterne,  ascunși sub autotrenuri, în condiții de temperaturi joase, cu risc de accidentare iar copiilor fiindu-le administrate somnifere, pentru a nu atrage atenția la momentul trecerii frontierei. În perioada octombrie 2016-ianuarie 2017 au fost traficate peste 120 persoane, depistate în tentativă de trecere frauduloasă a frontierei.

 

Sumele plătite de către migranți pentru tranzitarea frontierelor erau cuprinse între 5.000 și  10.000 euro, în funcție de destinație. Jumătate din sumă se plătea la plecarea din Turcia iar restul de către familia migrantului, la momentul ajungerii la destinație. În cauză a fost începută urmărirea penală față de un număr de 25 de suspecţi.

 

Patru cetățeni turci, membrii ai rețelei, au fost deja arestaţi preventiv la sfârşitul lunii ianuarie – intervenţia a fost impusă „pentru înlăturarea pericolului iminent la care ar fi fost expus unul dintre migranți, în vârstă de numai doi ani”. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here