ACORDARE TITLU – Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului, al 153-lea cetățean de onoare al municipiului Baia Mare

0
566

CETĂȚEAN DE ONOARE. Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului este cel de-al 153-lea cetățean de onoare al municipiului Baia Mare (titulatura a fost înființată în anul 1993, ceea ce înseamnă că în ultimii 28 de ani, Consiliul local al municipiului Baia Mare a acordat titluri şi diplome de cetăţean de onoare cu o cadență de 5,5/an, mare parte dintre aceștia neavând nicio legătură cu titlul, navând nicio prin realizare majoră concretă în dezvoltarea orașului, deși administrația publică precizează că toți aceștia au făcut “fapte deosebite, cu reverberaţii profunde în conştiinţa comunităţii locale”).

 

Decizia acordării titulaturii a fost motivată de primarul Cherecheș și prin faptul că mitropolitul Andrei “împlinește curând o vârstă” (la 24 ianuarie împlinește 73 de ani). Votul a fost acordat de 13 din cei 23 de consilieri locali, la ședința extraordinară de vineri, 21 ianuarie 2022, o ședință boicotată de 10 aleși în semn de protest la practica nedemocratică a primarului Cherecheș de a convoca ședințele într-un timp prea scurt pentru ca aleșii să poată studia proiectele propuse de edil (a convocat seara la 19 ședința pentru a doua zi la ora 14) – de altfel, din această cauză, după votul acordat pentru Andrei, alți doi consilieri au părăsit platforma și ședința a fost oprită pentru că nu mai exista cvorum.

 

Andrei Andreicuţ a fost ales în anul 2011 mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) – după reorganizarea administrativ-bisericească a BOR, titulatura sa este de mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

 

Andrei Andreicuț s-a născut la 24 ianuarie 1949, în satul maramureșean Oarţa de Sus, este absolvent al Facultății de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti (1972) și al Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu (1978). Este doctor în teologie (titlu acordat de Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti – 1998). În 2002, Preşedinţia României i-a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în gradul de „Mare Ofiţer”. Din 2007 este membru al Academiei de Ştiinţe şi Arte din Salzburg (Austria) și, evident, cetăţean de onoare a zeci de localităţi din România.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here