ACEASTĂ ȚARĂ… – Administrația județului vrea să reabiliteze Cetatea Chioarului, dar a descoperit că aceasta… nu aparține nimănui

2
2512
Cetatea Chioarului

IMPAS. Cetatea Chioarului, monument istoric edificat la jumătatea secolului al XIII-lea cu utilitatea de cetate de apărare și inclus în patrimoniul cultural național, este al… nimănui. Nu, nu generic (ca un argument al părăginirii sale), ci la propriu. Adică nu este cuprinsă nici în domeniul public al Statului, nici în domeniul public al Județului Maramureș și nici în domeniul public al comunei Remetea Chioarului.

 

Administrația județului vrea să reabiliteze Cetatea Chioarului însă aceasta neavând proprietar, demersul este imposibil. Primul pas făcut a fost întocmirea documentației cadastrale a terenului de aproape 30.000 mp de pe teritoriul administratativ al comunei Remetea Chioarului. Urmează demersurile pentru înscrierea Cetății Chioarului în inventarul centralizat al bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului și dare în administrarea unui minister (cel mai probabil al Culturii), după care trebuie făcută (și aprobată) cererea de transmitere a în proprietatea publică a Judeţului Maramureș. Abia apoi se pot face studii arheologice și istorice, apoi tehnice, pentru dosarul de solicitare a finanțării în vederea conservării și restaurării. Până atunci, însă, monumentul își continuă, imperturbabil, procesul de degradare.

 

Cetatea Chioarului
Cetatea ridicată la peste 400 m altitudine, pe șeaua unui deal înconjurat de apa Lăpușului, de un descendent al străvechii familii nobiliare Gutkeled (grafiat și Guthkeled, Gút-Keled, Gut-Keled, Cletgud, Gledguth și Gwthkeleth), care-și are filonul din capii tribului suebilor medievali. Cel mai probabil Dragun, din influentul clan Sárvármonostor – pentru că știm că fiul lui Dragun, Stephen I Gutkeled, a moștenit cetatea de la tatăl său. Motivația edificării a fost exclusiv a apărării teritoriilor de la nord de râul Someș de invaziile mongolo-tătarilor.
Acest bastion, inițial din pământ, apoi din piatră, a aparținut multă vreme comiților/voievozilor (printre aceștia, fraților Drag, Balc și Ioan – urmașii voievozilor Dragoș -, iar apoi, pentru o foarte scurtă vreme, domnitorului Mihai Viteazul). La peste 400 de ani de la edificarea sa, în 1718, la ordinul autorităților austriece, cetatea a fost distrusă pentru a se evita regruparea în acel loc a fortelor antihabsburgice.

* Foto: @ George Băseșteanu

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here