ACCIDENT DE SUBPREFECT – Ce a pățit domnu’ Sandu cu borhotul și cum se drege pocinogul

0
890
Alexandru Cosma

EDITORIAL. În pofida suficienților care apasă pedala de accelerație pe spectacular, nu imaginea borhotului împrăștiat pe DN 1C din cauza neatenției la volan a subprefectului Alexandru Cosma e gravă și nici măcar imaginea subprefectului de Maramureș cu dosar penal, ci tinerii care au ajuns în spital. “Putea fi mai rău” nu e o sintagmă menită să reducă suferința fizică a nevinovaților implicați în accidentul rutier cauzat de subprefect.

 

Sigur, subprefectul în vârstă de 62 de ani transportând cu camioneta butoaiele cu borhot la pălincie pentru a metamorfoza producția de prune în horincă e o imagine de speculat atunci când trăiești altundeva decât în nord-vestul țării, aici unde doar naivii și poeții mai folosesc prunele pentru a produce magiun sau compot. Horincă și punct.

 

Adică, ce să se producă, prin eludarea la maximum a accizelor, decât alcool tradițional într-un județ sărăcit la maximum de politrucii care s-au perindat la conducerea administrativă a sa, jefuindu-l cu nepăsarea corbilor care ciugulesc ultimele rămășițe de pe leșul economic al unei zone cândva prospere: lichid pentru-ngroparea amarului și o iluzorie senzație că-i totuși bine, deși nu-i.

 

Să revenim, însă, la problema domnului Sandu, unul dintre marii organizatori ai chermezelor cu alcool, mâcare și dansatoare de la Ansamblu desfășurate “La Țevi”, cârciumioara improvizată la subsolul Palatului Administrativ pentru ca aleșii să se simtă bine într-un mediu protejat de privirile indecente ale săracilor care i-au ales (naivi și ăștia!) să dezvolte județul.

 

A accidentat niște oameni la intrarea în Lăpușel, pe DN 1C, vina îi aparține – nici măcar poliția locală nu-l poate “detergentiza” ca odinioară la Nufărul -, implicit i se va face un dosar penal care, în mod normal, ar trebui să atragă demiterea sa din funcția în care s-a chinuit atât de mult să ajungă. Asta nu-i grav, ziceam, e doar rușinos să fii demis. Așa că domnu’ Sandu are o singură variantă pentru a scăpa de rușine – de urmările accidentului rutier nu poate nicicum, va trăi cu apăsarea că putea să-i aibă pe conștiință pe tinerii ăia care încă-s în spital. Și varianta e să plece singur. Să demisioneze. Oricum, soluția e una încadrată în normalitate, nu-i vitejească. Ai greșit (grav!), du-te acasă!

 

Sigur, în România, implicit și-n patria horincii, Maramureș, normalitatea a ajuns o să fie fals considerată o virtute. Au mai fost aleși cu dosar penal care nu s-au vrut demisionari – ultimul de care-mi amintesc e consilierul județean Gheorghe Marian, fostul “locotenent” al lui Mircea Man -, rămânând în funcțiile plătite din bani publici, protejați de colegii lor, niște entități golite de conștiințe, care se ghidau după principiul „I se poate întâmpla oricui”.

 

Raționamentul cu „întâmplatul” e corect până la punctul demisiei. Un om reprezentativ (ales sau numit într-o instituție publică și plătit din banii cetățenilor) este supus altor norme de conduită decât “cel de pe stradă”. Domnu’ Sandu, ați greșit grav: dați-vă demisia! Aveți o vârstă, nu vă încununați cu rușinea. Mergeți la oamenii ăia cărora le-ați creat suferință, faceți să fie bine și apoi plecați. Mergeți la pescuit, la balta din Ariniș… Fir întins (după demisie)!

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here