ACCES LA BANI – Administrația județului Maramureș plătește aproape 6 milioane de lei pentru construirea a 3 kilometri de drum de acces

1
5251

CE MAI CHELTUIM. Administrația județului Maramureș plătește din bugetul public aproape 6 milioane de lei (exact: 5.849.578,65 lei – toate sumele din articol includ TVA) pentru construirea a 3 kilometri de drumuri de acces. Respectivele drumuri de acces fac legătura cu viitorul Parc Industrial Baia Sprie (1,06 km) și viitoarea platformă pentru depozitarea deșeurilor biodegradabile de la Satulung (2 km).

 

Suma este la pragul maxim al standardului de cost în vigoare (330.000 euro/kilometru – echivalent cu 1.939.938 lei/kilometru) pentru drumurile comunale/drumurile publice din interiorul localităților, proiectate cu două benzi de circulație (2 x 3 metri) și o lățime a acostamentului de 2 metri (2 x 1 metru).

 

Drumul din Satu Nou de Sus: 2,84 milioane de lei

 

Conform devizelor tehnice, drumul de 1 km de la Satu Nou de Sus (localitate aparținătoare de Baia Sprie), prin care se va face accesul la viitorul Parc Industrial Baia Sprie și care a fost executat în noiembrie-decembrie 2022 de CJ Maramureș în regie proprie, prin firma pe care o deține, Drumuri și Poduri Maramureș SA, a costat 2,84 milioane de lei (exact: 2.849.581,02 lei).

 

Acest drum asigură infrastructura tehnică de acces în locul unde este vizată edificarea Parcului Industrial (proiectat pe o suprafață de 34 de hectare, cu posibilitate de extindere la 50 de hectare) și se cuplează din Drumul Comunal DC 25. O parte (redusă) a costurilor cu construirea acestui drum (circa 95.000 lei) au fost alocate relocării unor utilități și proiectării (proiect tehnic, SF, verificarea tehnică a proiectului, asistență tehnică ș.a.m.d.).

 

Drumul din Satulung: 3 milioane de lei

 

Cel de-al doilea drum de acces este cel către viitoarea platformă de depozitare a deșeurilor biodegradabile. Respectivul tronson de drum pornește de pe partea dreaptă a drumului național DN 1C, are o lungime de 2 km și valoarea totală a investiției este de 3 milioane de lei (2.999.997,63 lei) – o parte (redusă) a costurilor cu construirea acestui drum (circa 50.000 lei) au fost alocate relocării unor utilități și proiectării (proiect tehnic, SF, verificarea tehnică a proiectului, asistență tehnică ș.a.m.d.).

 

Și acest drum este prevăzut a fi executat de CJ Maramureș în regie proprie, prin firma pe care o deține, Drumuri și Poduri Maramureș SA.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here