UPDATE – Funcționar public la o primărie din Maramureș, trimis în judecată pentru fals în înscrisuri, menținut în serviciu de primar, împotriva prevederilor legii

0
4600

FAPT. Ana Mureșan, funcționar public la Primăria Recea (angajată ca inspector la Compartimentul Agricol al primăriei și desemnată responsabilă cu activitatea de Relații cu publicul), a fost trimisă în judecată de procurorul de caz al Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare pentru comiterea infracțiunii fals în înscrisuri sub semnătură privată. Conform legii (Codul administrativ), dacă un funcționar public este trimis în judecată pentru infracțiuni prevăzute în Codul administrativ (printre care și infracțiunea de fals) raporturile de serviciu sunt suspendate.

 

Deși atât Primăria Recea, controlată de edilul Octavian Pavel (PSD, foto mare sus stânga), cât și Instituția Prefectului Maramureș, controlată de Rudolf Stauer (PNL) au fost informate oficial despre acest fapt, în urmă cu 3 săptămâni, funcționarul public Ana Mureșan, care după anii ’90 a fost o vreme chiar secretarul UAT Recea (persoana care vizează de legalitate toate documentele publice), continuă să lucreze la Primăria Recea.

 

Contactat de 2mnews, prefectul Rudolf Stauer a precizat că Instituția Prefectului întocmește o adresă către Primăria Recea, cerându-i să verfice dacă informațiile sunt reale, caz în care, să se conformeze legii (adică să o suspende pe funcționarul public trimis în judecată pentru fals în înscrisuri), deși atât Prefectura Maramureș, cât și Primăria Recea au primit înscrisuri privind trimiterea în judecată pentru fals în înscrisuri a funcționarului public.

 

Conform rechizitoriului procurorului desemnat să cerceteze acest caz, Mureșan a recunoscut fapta („Inculpata Mureșan Ana recunoaște săvârșirea faptei (f. 58) context în care a declarat că a semnat documentele în locul mătușii sale, respectiv persoana vătămată (…). Fapta inculpatei Mureșan Ana, constând în aceea că la 19.04.2018 și 23.04.2018, cu intenție, a falsificat semnătura persoanei vătămate (…) de pe înscrisurile Declarație și Cerere de recepție și înscriere, pe care le-a încredințat martorului (…), în calitate de persoană fizică autorizată în lucrări topografice, spre folosire, în vederea producerii unor consecințe juridice (n.red., depunerea documentației cadastrale pentru dezlipirea/alipirea unui teren din Recea), întrunește elementele constitutive ale infracțiunii fals în înscrisuri sub semnătură privată, prevăzută de art. 322, alin. 1 Cod penal”).

 

Ana Mureșan (57 de ani) este funcționar public angajat la Primăria Recea înainte de 1989, iar după 1990 a fost o perioadă chiar secretarul UAT Recea. Conform rechizitoriului, “a recunoscut fapta de fals material în înscrisuri sub semnătură privată în materialitatea sa, însă consideră că aceasta nu reprezintă o infracțiune”.

 

Speța este despre neconcordanța la achiziția unui teren (circa 1775 mp, în locul numit Craica din Recea) de funcționarul public de la mătușa sa, în vârstă de 87 de ani, cea din urmă reclamând faptul că înțelegerea viza o sumă mai mare decât cea primită (2.000 euro), acesta constituind doar avansul tranzacției. Falsificându-i semnătura pe cele două documente, funcționarul public a dezmembrat terenul mătușii sale în intenția de a-și înscrie o jumătate din acesta pe numele său. Până la soluționarea cazului de instanță, 2mnews urmărește modalitatea în care primarul Octavian Pavel din Recea va soluționa adresa Instituției Prefectului Maramureș (respectiv, dacă aplică sau nu prevederile legii).

 

UPDATE. La mai puțin de două ore de la publicarea acestei scrieri, Prefectura Maramureș a expediat Primăriei Recea o adresă, iar Primăria Recea a anunțat Prefectura că a fost emis documentul de suspendare din funcție a funcționarului public trimis în judecată pentru infracțiunea de fals în înscrisuri.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here