ABONAT DE NĂDEJDE – Primăria Baia Mare a livrat firmei care întreține de 19 de ani (!) iluminatul public din oraș un nou contract pe 4 ani: prețul, 4,2 milioane de lei

0
2052
Cătălin Cherecheș (stânga) și Cristian Anghel (dreapta)

VENIȚI DE LUAȚI LUMINĂ! Primăria Baia Mare a livrat firmei Luxten Lighting Company SA, care întreține de 19 de ani (respectiv din anul 2004!) iluminatul public din municipiu, un nou contract pentru 4 ani, la o valoare de peste 5 milioane de lei (exact: 5.059.913 lei – toate sumele din prezenta scriere cuprind TVA).

 

Contractul a fost atribuit în urma unei proceduri simplificate, la care au fost depuse două oferte,  una fiind declarată neconformă și descalificată, oferta firmei Luxten, care a fost cu doar 4.158 de lei mai mică decât valoarea maximă estimată de Primăria Baia Mare, fiind unica considerată conformă.

 

Estimare: se va plăti mai mult

 

Fiind un acord comercial-cadru, administrația publică va plăti din pușculița orașului doar lucrările comandate. În mod normal, acestea duc la o valoare mai redusă decât maximul estimat (pentru că se comandă mai puține lucrări, în funcție de necesități și de buget), însă în Baia Mare situația stă diferit, 2mnews exemplificând în numeroase rînduri cum contractele-cadru depășesc la finalul perioadei sumele maxime estimate la semnarea contractelor (vezi cazurile întreținerii drumurilor, a deszăpezirii etc.).

 

Mai mult, în urma monitorizării 2mnews, chiar în cazul acestor contracte-cadru de întreținere a sistemului de iluminat public valorile financiare sunt semnificativ depășite la finalul perioadelor contractuale. Aceste precizări au fost făcute pentru a nu avea senzația că s-ar putea ca urbea să plătească mai puțin decât valoarea contractuală maximă: de regulă, plătește mult mai mult.

 

Cum a pătruns Luxten în Baia Mare

 

Surse 2mnews informate și decidente în administrația publică din Baia Mare în perioada 2003-2004 au dezvăluit că persoana care a fost delegată de Luxten să negocieze primul contract, cel care avea să deschidă o lungă cale de prietenie comercială între șefii administrației locale din ultimii 19 ani (Cristian Anghel și Cătălin Cherecheș) a fost generalul (r) Victor Marcu.

 

Marcu a fost șeful Direcției de Informații Externe din 1985 și până la lovitura de stat care a îndepărat comunismul din România, fiind reconvertit după ’90 din securist în sereist și numit adjunct SRI în vremea de (re)început a Securității fardate în SRI, când la conducerea instituției a fost postat Virgil Măgureanu, care l-a destituit din funcție în august 1995.

 

După anul 2000, generalul în rezervă Victor Marcu a fost preluat de fesenisto-pedeseristo-pesediști în sistemul administrativ al statului, în funcția de secretar de stat Autoritatea pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului (APAPS – fosta FPS – Fondul Proprietății de Stat -, condusă pe atunci de Tiberiu Ovidiu Mușetescu), unde a funcționat până în 2002. După acea perioadă a fost angajat la Luxten Lighting Company SA, o firmă cu lipici la persoane din familiile unor decidenți din administrația centrală, sau la foști lucrători în Securitate.

 

Amintim câțiva dintre iluștri foști angajați (cu salarii semnificative) la firma Luxten: Elena Băsescu (fiica fostului președinte Traian Băsescu – avea o leafă de circa 2.000 de euro lucrând… part-time), Vasile Blaga (fost ministru al Administrației și Internelor), Lucian Boghiu (fost director Electrica, arestat de pentru luare de mită), Gheorghe Olteanu (fost șef al Corpului de Control din Ministerul Economiei în mandatul lui Dan Ioan Popescu), Nicolae Grigorescu (fost arbitru internațional de fotbal). Plătiți de Luxten (pentru postura de cenzori) au mai fost Pavel Belean (fost director al Finanțelor Publice Arad), Ioan Horhat (director CEC Arad).

 

Primul contract cu Baia Mare

 

În ianuarie 2004, în urma lobby-ului fostului general de Securitate Victor Marcu, primarul Cristian Anghel semnează primul contract cu Luxten. Un contract îndelung contestat (de ofertantul Elba SA Timișoara) și îndelung cercetat (de „abilitați” – care n-au mai zis nimic, fiind reduși la tăcere -, iar ulterior de auditori indenpendenți, care l-au declarat profund ilegal, fiind adăugate prestaţii suplimentare şi fiind înlocuit parţial obiectul acestuia, nefiind contrasemnat de niciun jurist al Primăriei).

 

Contractul de reabilitare a sistemului de iluminat public din Baia Mare s-a încheiat pe o durată de 8 ani (20 aprilie 2004 – 20 aprilie 2012!), la valoarea de… aproape 8,85 milioane de euro (8.848.681,74 euro). Pentru plata acestuia (care nu avea acoperire în bugetul local) s-a luat un credit furnizor. Conform auditorilor externi, „lucrările executate au fost cu 57% mai scumpe decât oricare altele similare facturate în ţară”. Între timp, în 17 martie 2010, primarul Anghel a fost găsit vinovat de abuz în serviciu în formă calificată (pentru o altă speță, cea cu achiziția blocului de pe str. Horea) și a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

 

Al doilea contract cu Baia Mare

 

În 2012, după ce contractul epuizant, de 8 ani (!), cu Luxten s-a încheiat, iar la baierele pușculiței orașului era Cătălin Cherecheș (aflat la începutul primul să mandat întreg), acesta a criticat deschis și vehement jaful la care a fost supus orașul în urma contractului precedent.

 

Supărarea lui Cherecheş a ţinut foarte puţin, în acelaşi an Luxten semnând câte un contract anual pentru următorii 4 ani (perioada 2012-2016). Atunci, Luxten a câştigat o licitaţie la care doar două oferte au fost admise, iar perdanţii au contestat, inutil. Suma pe care municipalitatea o plătea atunci, în 2012, pentru întreţinerea şi funcţionarea sistemului de iluminat public din Baia Mare a fost de peste 1,7 milioane de lei (exact: 1.713.600 lei, adică peste 400.000 de euro, la acea vreme).

 

La finalul contractului, în 2016, Primăria Baia Mare avea deja achitată suma totală de peste 2,6 milioane de lei către Luxten (exact: 2.616.208 lei). Adică s-a plătit mai mult cu 53% față de valoarea maximă la care a fost semnat contractul.

 

Al treilea contract cu Baia Mare

 

În 2016, al doilea contract cu deja abonatul de nădejde Luxten s-a finalizat şi a urmat o nouă licitaţie. Ca-n caruselul vieţii, episodul din 2012 s-a repetat. Două oferte şi, pe muţeşte, în 6 februarie 2017, a fost declarat câştigător Luxten (cu amendamentul că acum contraofertantul Luxtenului a fost descalificat, în consecinţă a rămas o singură ofertă, ura şi la gară!).

 

Pentru întreținere/modernizare a sistemului de iluminat public din urbe în perioada 2017-2021, Primăria Baia Mare s-a angajat să plătească maximum 3,58 milioane de lei (exact: 3.580.150,8 lei). Sigur, în Baia Mare maximum nu constuie o opreliște, fiind depășit mai mereu.

 

Al patrulea contract cu Baia Mare

 

În 4 iulie 2022, Primăria Baia Mare, controlată de primarul Cătălin Cherecheș, a livrat către Luxten Lighting Company cel de-al patrulea contract pentru întreţinerea corpurilor de iluminat public din municipiu. S-au primit două oferte, una fiind descalificată ca fiind neconformă, a rămas cea a Luxten, de peste 5 milioane de lei (exact: 5.059.913 lei), să fie primit!

 

Să conchidem asupra strategiei de modernizare “la rupere” (agresivă) a sistemului de iluminat public din Baia Mare: în 2004-2012 ne-am întreținut/modernizat cu 8,5 milioane de euro, adică o medie de 1,06 milioane de euro/an; în 2012-2016 ne-am întreținut/modernizat cu 3,58 milioane de lei, adică o medie de 0,89 milioane de lei/an, 2017-2021 ne-am întreținut/modernizat cu 3,58 milioane de lei, adică o medie de 0,89 milioane de lei/an, în 2022-2026 ne vom întreține/moderniza cu peste 5 milioane de lei, adică o medie de 1,26 milioane de lei/an.

 

În urma acestor investiții semnificative în modernizare, Primăria Baia Mare plătește din ce în ce mai mult pentru energia electrică consumată de sistemul de iluminat public. Respectiv, în 2021, administrația publică locală a plătit pentru consumul de energie electrică 1 milion de euro (exact: 4.938.932,44 lei) – contractul pentru furnizare a energiei electrice este semnat cu CEZ România SA, firmă controlată de Grupul Macquarie din Australia, printr-un fond administrat de Macquarie Infrastuctures and Real Assets (MIRA), cel mai mare administrator de infrastructură de energie din lume.

 

Alte contracte recente cu Baia Mare

 

Însă relația de incest economic dintre Primăria Baia Mare și Luxten Lighting Company nu se rezumă la contractele de întreținere a rețelei de iluminat public, care îndestulează ambele părți. Doar în acest an, administrația controlată de edilul Cherecheș a mai semnat încă două contracte substanțiale cu firma Luxten.

 

Primul, la 8 aprilie 2022, este în valoare de 903.840 lei și presupune înlocuirea a 357 de corpuri de iluminat din cartierul Săsar (în perimetrul străzilor Victoriei  –  Iuliu Maniu  – Victor Babeş  –  Dimitrie Cantemir) cu altele pe tehnologie LED și interconectarea sistemului de telegestiune nou realizat în dispeceratul de telegestiune al orașului. Acest contract trebuie finalizat în 9 luni.

 

Al doilea, în 6 mai 2022, aceeași firmă a semnat cu Primăria Baia Mare un contract de peste 1,3 milioane de lei (exact: 1.331.830,50 lei), care prevede extinderea şi modernizarea sistemului de iluminat public în 50 de locaţii din Baia Mare (la fel, se înlocuiesc becurile vechi, cu becuri de tip LED). Acest contract trebuie finalizat în 15 luni.

 

În timp ce execută înlocuirea becurilor vechi cu becuri de tip LED, firma bifează și contractul separat de întreținere a sistemului de iluminat public din Baia Mare, pentru că așa-i în tenis (zicea domnul Caragiu).

 

Cine este Luxten și oamenii ei legați de putere
Firma Luxten a fost fondată în anul 1993 de Böszörményi Zoltán (70 de ani), cetățean cu cetățenie română și maghiară, originar din Arad, poet, romancier, publicist, redactor șef și director de ziar și editură, emigrant în Canada în comunism și reîntors în țară pentru a intra în afaceri. A cumpărat de statul român fabrica de becuri Electrofar București (care şi-a început activitatea în 1949, producând lămpi incandescente), fondând Luxten, apoi, în 1998, a cumparat fabrica de contoare AEM Timișoara, în care a investit, după spusele sale, peste 22 de milioane de dolari.
• În 2004, în urma unor diferende de opinie cu alți acționari, Böszörményi își vinde participațiunile cu 15,7 milioane de dolari (precum și alte afaceri pe care le avea în România) și cumpără de la supermodelul Claudia Shiffer apartamentul acesteia din Monte Carlo, unde se retrage pentru a scrie poezii și o revistă literară și culturală contemporană on-line, Irodalmi Jelen, pe care o actualizată zilnic din Monaco.
• Achizitorii acțiunilor lui Böszörményi la Luxten (prin sereleul Int Cons Pro) erau trei acționari minoritari din structura de conducere a firmei: Nicolae Claudiu Rădulescu (preşedintele CA Luxten și atunci și acum), Ionel Pepenică (pe atunci director general) şi Olimpia Moică (pe atunci vicepreşedinte CA Luxten). În 2004, cei trei top-manageri ai Luxten au cumpărat 43% din companie (din care 36,4% acțiunile acționarului majoritar Böszörményi) contra sumei de aproape 18 milioane de dolari, bani pe care i-au împrumutat de la Citibank.
• La câteva luni după ieșirea din societate a fondatorului Böszörményi, cei trei, deveniți decidenți, au ridicat dividende de aproape 17 milioane de dolari, recuperându-și aproape în totalitate suma investită pentru preluarea controlului asupra firmei. În 2 ani, cei trei au ridicat dividende care au depășit sumele investite pentru preluarea Luxten (și AEM Timișoara).
• În acest moment, acționarii principali ai Luxten Lighting Company SA sunt Nicolae Claudiu Rădulescu (66 de ani), avere estimată la 155 milioane euro – este acționarul majoritar cu 63,74% (după ce recent a achiziționat acțiunile deținute de fostul director general Pepenică) și președinte al Consiliului de Administrație; Monica Maria Bucur (54 de ani) – deține 17,67% din acțiunile firmei – și Silvian Șerbănescu, director general al firmei, cu o participațiune de 14,56%.
• Atât Rădulescu, cât și Pepenică au fost înrolați în PSD. Rădulescu este fostul partener de afaceri (asociat) al fostului ministru al Economiei și membru influent al PSD, Dan Ioan Popescu – de altfel, când acesta a fost cooptat în Guvernul Adrian Năstase, i-a vândut participațiunile în toate afacerile lui Rădulescu, care ulterior și-a recuperat investiția din contracte cu Electrica SA, firmă subordonată Ministerului Economiei, condus de fostul său asociat Dan Ioan Popescu. Pentru că nimic nu se pierde, totul se transformă…
• În 2021, Luxten a declarat o cifră de afaceri de 62 de milioane de lei și un profit net de 7,68 milioane de lei obținut cu 194 de angajați, având numeroase contracte cu administrații publice (printre care și Baia Mare) pentru lucrări de întreținere/mentenanță, modernizare a sistemelor de iluminat public.

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here