3,4 MILIOANE DE EURO PE AN – Baia Mare cheltuie 2,8% din banii orașului pentru clubul sportiv: al 17-lea oraș din țară are clubul cu al 6-lea buget

0
1896

BANII TĂI. … subliniere: această scriere NU trebuie interpretată ca o critică la adresa sportivilor clubului Minaur Baia Mare, pe care-i apreciem, ci ca o expunere a unei stări de fapt, anormale, ilogice în baza oricărui considerent economic care implică banii publici.

 

În anul 2020, municipiul Baia Mare are un buget local de 590 de milioane de lei (exact: 590.263.000 lei). Acestea sunt veniturile totale, iar aceștia sunt banii cu care în acest an trebuie să se gospodărească (să plătească salariile funcționarilor, cheltuielile și investițiile).

 

În 2020, bugetul clubului sportiv al municipalității, Minaur Baia Mare, a fost stabilit, după ultima rectificare bugetară (când clubul a mai primit o infuzie financiară de aproape 2 milioane de lei – exact: 1.968.000 lei), la suma de peste 16,5 milioane de lei (exact: 16.568.000 lei, echivalentul a aproape 3,4 milioane de euro/an). Suma reprezintă 2,8% din banii orașului pe acest an.

 

Clubul din Baia Mare (al 17 oraș ca dimensiune al României) este al șaselea în clasamentul național al celor mai mulți bani alocați din bugetul local. Pentru comparație, în 2019, clubul municipalității a fost subvenționat cu 12,4 milioane de lei (a fost pe locul 9 în clasamentul național al cluburilor sportive care au primit cei mai mulți bani publici din bugetul local), în acest suma crescând cu peste 800.000 de euro/an (sau cu 70.000 de euro/lună).

 

Rațional, ați putea crede că subvențiile primăriilor către cluburile sportive țin cont de mărimea localității, de strategia de investiții în dezvoltare și, mai ales, de veniturile acesteia. Ați putea crede asta, dar v-ați înșela. În acest an, un singur oraș din România mai mic (doar cu puțin) decât Baia Mare, respectiv Buzău (al 18-lea oraș ca dimensiune din țară), a repartizat mai mulți bani clubului local.

 

Practic, indiferent cât dimensiunea localității, totul se rezumă la cât de stăpân spiritual/informal/influencer/finațator se visează primarul respectiv peste clubul sportiv. Clubul sportiv este finanţat din alocaţii de la bugetul local şi, conform regulamentului, din venituri extrabugetare şi sponsorizări, însă conducerile cluburilor sportive municipale (numite tot de primar, sunt doar avizate de consilierii locali, ca îndeplinire a unei formalități) strâng din surse extrabugetare sub 1% din bugetul acestora. Pentru că e mai simplu așa, când banii necesari funcționării vin din pușculița publică.

 

Numai că pentru a fi așa, în Baia Mare, de exemplu, în acest an s-a decis ca oamenii să plătească mai mult anul viitor la pușculița orașului: impozite și taxe majorate.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here