3 ERORI DE 3 MILIOANE – Cum a ratat primarul Cherecheș, pentru moment, ocazia să cheltuie 3 milioane de lei în 3 zile pentru Sărbătoarea Castanelor

0
1525

FINANȚARE. În principal, scrierea asta este despre cum un număr redus de consilieri locali din Baia Mare au reușit, pentru moment, să anuleze tentativa primarului Cătălin Cherecheș de a sifona 3 milioane de lei în 3 zile, sub copertina sărbătorii orașului, a cărei denumire a schimbat-o din Sărbătoarea Castanelor (pe considerent că nașul de botez era soția fostului primar Cristian Anghel) în Castane – bine, băimărenii tot Sărbătoarea Castanelor o numesc, dar pentru a respecta titulatura oficială, ne vom referi la aceasta în forma din documente Castane 2019.

 

Succint: Cherecheș a livrat consilierilor locali propunerea ca sărbătoarea orașului, care a fost fixată în perioada 27-29 septembrie 2019, să fie finanțată cu 3 milioane de lei. Propunerea a fost respinsă, deocamdată, în principal din cauza a trei erori de strategie administrativă. În primul rând, n-a discutat suma (care e uriașă pentru un oraș sărăcit și-ndatorat, cum e Baia Mare) cu consilierii, cel mai probabil bazându-se pe grupul de forță (Coaliția pentru Baia Mare, PSD și UDMR) prin care controlează Consiliul Local.

 

În al doilea rând, a greșit pentru că a introdus proiectul pe o suplimentară a unei ordini de zi stufoasă (care conținea peste 40 de proiecte de hotărâre) – așa că unii consilieri s-au plictisit până la sfârșit și s-au fofilat de la interminabila ședință.

 

În alt treilea rând a greșit pentru că n-a introdus proiectul într-o ședință ordinară, ci într-o extraordinară, la care vin, de regulă, mult mai puțini consilieri (de pildă, la aceasta, au fost prezenți 17 din cei 23 de aleși – au lipsit Alexandra Pop, Mariana Pop, Vida Noemi, Radu Ardelean, Marin Brăgaru și Dan Grumaz).

 

Din cei 17 consilieri locali prezenți și aproape adormiți de caniculă și de plictisul de a vota pe bandă rulantă prelungiri de contracte pentru sedii ale partidelor politice și actualizări ale indicatorilor financiari pentru diverse investiții, când s-a ajuns la Castane 2019, trei dintre consilieri dispăruseră (Ioan Mandra, Gheorghe Gligan și Simion Bizău).

 

Așa că, deși amendamentul liberalului Cristian Niculescu-Țâgârlaș de a se reduce suma de la 3 milioane de lei la 500.000 de lei a fost respinsă de consilierii lui Cherecheș, la vot liberalii și cele de la PER au votat împotrivă sau s-au abținut. În consecință, proiectul lui Cherecheș a strâns doar 10 voturi pentru, insuficient pentru a deveni hotărâre.

 

Sigur, n-am nicio îndoială că inconștiența administrativo-financiară va învinge și, până la urmă, din banii orașului ăsta secătuit se vor sifona 3 milioane de lei, câte 1 milion de lei pe zi, pentru niște concerte. La final, o precizare pentru a înțelege perfect dimensiunea sifonării: cu 3 milioane de lei se poate plăti curățenia orașului pentru TOATĂ VARA. Noi (în fapt, ei, adică aleșii supuși lui Cherecheș) îi vom cheltui în 3 zile pe niște concerte…

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here