3 ERORI DE 3 MILIOANE – Cum a ratat primarul Cherecheș, pentru moment, ocazia să cheltuie 3 milioane de lei în 3 zile pentru Sărbătoarea Castanelor

0
1246

FINANȚARE. În principal, scrierea asta este despre cum un număr redus de consilieri locali din Baia Mare au reușit, pentru moment, să anuleze tentativa primarului Cătălin Cherecheș de a sifona 3 milioane de lei în 3 zile, sub copertina sărbătorii orașului, a cărei denumire a schimbat-o din Sărbătoarea Castanelor (pe considerent că nașul de botez era soția fostului primar Cristian Anghel) în Castane – bine, băimărenii tot Sărbătoarea Castanelor o numesc, dar pentru a respecta titulatura oficială, ne vom referi la aceasta în forma din documente Castane 2019.

 

Succint: Cherecheș a livrat consilierilor locali propunerea ca sărbătoarea orașului, care a fost fixată în perioada 27-29 septembrie 2019, să fie finanțată cu 3 milioane de lei. Propunerea a fost respinsă, deocamdată, în principal din cauza a trei erori de strategie administrativă. În primul rând, n-a discutat suma (care e uriașă pentru un oraș sărăcit și-ndatorat, cum e Baia Mare) cu consilierii, cel mai probabil bazându-se pe grupul de forță (Coaliția pentru Baia Mare, PSD și UDMR) prin care controlează Consiliul Local.

 

În al doilea rând, a greșit pentru că a introdus proiectul pe o suplimentară a unei ordini de zi stufoasă (care conținea peste 40 de proiecte de hotărâre) – așa că unii consilieri s-au plictisit până la sfârșit și s-au fofilat de la interminabila ședință.

 

În alt treilea rând a greșit pentru că n-a introdus proiectul într-o ședință ordinară, ci într-o extraordinară, la care vin, de regulă, mult mai puțini consilieri (de pildă, la aceasta, au fost prezenți 17 din cei 23 de aleși – au lipsit Alexandra Pop, Mariana Pop, Vida Noemi, Radu Ardelean, Marin Brăgaru și Dan Grumaz).

 

Din cei 17 consilieri locali prezenți și aproape adormiți de caniculă și de plictisul de a vota pe bandă rulantă prelungiri de contracte pentru sedii ale partidelor politice și actualizări ale indicatorilor financiari pentru diverse investiții, când s-a ajuns la Castane 2019, trei dintre consilieri dispăruseră (Ioan Mandra, Gheorghe Gligan și Simion Bizău).

 

Așa că, deși amendamentul liberalului Cristian Niculescu-Țâgârlaș de a se reduce suma de la 3 milioane de lei la 500.000 de lei a fost respinsă de consilierii lui Cherecheș, la vot liberalii și cele de la PER au votat împotrivă sau s-au abținut. În consecință, proiectul lui Cherecheș a strâns doar 10 voturi pentru, insuficient pentru a deveni hotărâre.

 

Sigur, n-am nicio îndoială că inconștiența administrativo-financiară va învinge și, până la urmă, din banii orașului ăsta secătuit se vor sifona 3 milioane de lei, câte 1 milion de lei pe zi, pentru niște concerte. La final, o precizare pentru a înțelege perfect dimensiunea sifonării: cu 3 milioane de lei se poate plăti curățenia orașului pentru TOATĂ VARA. Noi (în fapt, ei, adică aleșii supuși lui Cherecheș) îi vom cheltui în 3 zile pe niște concerte…

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ