VOINŢA STĂPÂNULUI – Marinel Rob nu mai e primar al Băii Mari, va fi înlocuit cu Dorel Mureşan

2
391
sursa foto: national.ro

CULISE. Marinel Rob nu mai e primar. Oficial, şeful de la Paza şi Protecţia Pădurilor din cadul Direcţiei Silvice Baia Mare, finul familiei Cherecheş, şi-a dat demisia, mai exact a fost ejectat la dorinţa expresă a celui care l-a impus în această funcţie, de viceprimar cu atribuţii de primar interimar, adică de primarul ales şi suspendat din funcţie, Cătălin Cherecheş.

 

Ştirile în privinţa sa erau, ieri, contradictorii. Mai întâi, s-a propagat în spaţiul public faptul că lui Rob i s-a retras sprijinul politic de către Forumul Democrat al Germanilor Baia Mare, apoi a fost prezentată, la fel de public, o demisie a lui Rob şi o înlocuire a acestuia în funcţia de viceprimar cu atribuţii de primar interimar cu Ştefan Pop sau Dorel Mureşan. Care este realitatea?

 

Cum a fost la M1

 

Surse interne din fosta alianţă politică devenită acum asociaţie (un soi de ONG vopsit) Coaliţia pentru Baia Mare susţin că Rob nu a venit la Adunarea Generală desfăşurată vineri, de la ora 15, în sala de conferințe M1 din cadrul Centrului de Afaceri „Millennium Business Center”. „Iniţial, la telefon, a zis că vine, dar n-a mai apărut”. Apoi, „cineva” a propus să îi fie retras sprijinul politic. S-a votat în unanimitate. După o vreme, „cineva” (de această dată nominalizat în persoana lui Cătălin Cherecheş) a scos o foaie cu demisia lui Rob. Houdini!

 

Retoric 1: ce sens mai avea retragerea sprijinului politic în contextul în care Rob şi-ar fi dat demisia din funcţia de consilier local, implicit şi cea de viceprimar cu atribuţii de primar interimar? Retoric 2: ce sens mai avea să fie sunat Rob pentru a fi chemat la Adunarea Generală în contextul în care el şi-a dat demisia, implicit nu mai face parte din Coaliţie?

 

Descifrarea gestului: „Fiecare dintre cei de pe lista de consilieri locali şi judeţeni ai Coaliţiei pentru Baia Mare am fost obligaţi să ne scriem demisiile „în alb”. Adică sunt demisii fără a fi completată data. E o chestiune de siguranţă, practicată şi în alte partide”. Oricum, conform declaraţiilor publice făcute de primarul suspendat Cătălin Cherecheş, decizia schimbării din funcţie a lui Marinel Rob a fost luată exclusiv de el încă de la jumătatea lunii. Ceea ce s-a întâmplat vineri după-amiaza a fost doar un simulacru de democraţie. Capul fusese tăiat, iar călăul îl avea îndesat în tolbă, aşteptând doar un gest pentru a-l scoate şi a-l arăta mulţimii. Pentru declanşarea proslăvirii.

 

N-are importanţă, dar cine-s vinovaţii

 

În fine, episodul Rob e încheiat. A fost primar 7 luni, şi le poate trece în CV. Istoria nu va reţine cât de dezastruoase au fost aceste 7 luni – are treabă mai importantă de „făcut”. În 31 ianuarie e şedinţă de Consiliu Local Baia Mare, cineva din Coaliţie va anunţa retragerea sprijinului politic pentru Marinel Rob şi va cere plenului să voteze încetarea mandatului de consilier local al acestuia – implicit şi votul pentru un adio murmurat, fără lacrimi, funcţiei de primar interimar.

 

Nu e nicio dramă, Rob a condus defectuos Primăria, însă i se poate imputa o singură vină: că a acceptat un post în care ştia că nu se descurcă, că-i o pălărie prea mare pentru el. Vinovatul numărul 1 pentru ceea ce s-a întâmplat în Baia Mare după alegeri este primarul ales, Cătălin Cherecheş, el fiind cel care l-a împins pe Rob să-i preia funcţia cu titlu interimar. Vinovaţii numărul 2 sunt toţi consilierii  Coaliţiei care au mai mult decât doi neuroni, fapt necesar pentru a putea sinapsa şi a putea concluziona că Rob vrea, dar nu poate.

 

Cine va conduce Primăria

 

Răspunsul e simplu: tot Cătălin Cherecheş. Sigur, el şi-a impus din nou omul, fără nicio remuşcare şi în pofida faptului că a eşuat lamentabil cu „soluţia Rob”. Noul primar interimar va fi subinginerul Dorel Mureşan, cel pe care l-a mai numit o dată viceprimar, în primăvara anului 2016, după ce PSD i-a retras sprijinul politic lui Gabriel Hofer.

 

Dorel Mureșan

Dorel Mureşan (58 de ani) este absolvent de electromecanică la IIS Baia Mare. A fost miner la Herja, subinginer la Combinatul Phoenix (unde a fost şi secretar UTC) şi la una dintre firmele fostului viceprimar Dumitru Matei. Apoi şi-a făcut propria firmă pe care a administrat-o până când s-a pensionat. A acces în funcţia de consilier local în 2012, din partea Partidului Poporului Dan Diaconescu. A trecut apoi la UNPR. În 2016 a fost ales pe lista Coaliţiei pentru Baia Mare, spunând: „Candidez din partea acestei entități cu hotărârea fermă de a mă implica activ în amplificarea dezvoltării orașului nostru la nivel național și european”.

 

În funcţiile de viceprimar vor fi Noemi Vida (UDMR) şi Ştefan Pop (Coaliţia pentru Baia Mare). În fine, alt deja-vu, Cătălin Cherecheş, care-şi anunţase retragerea din funcţia de preşedinte al Coaliţiei, a revenit asupra deciziei. Bănuiesc că a fost implorat.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Cum se poate asa ceva omul acesta nusi vede de treburi nu lasa lumea in pace iel pune pe cine vrea ca primar si iel da jos pe cine vrea la baia mare trebuie sa intervina DNA casa faca curatenie finca nu se mai poate

  2. Doamne, dar noi cu ce am gresit de ne supui la incercarile astea? Doar pentru ca suntem inconjurati de oameni cu creierul spalat pe care ii manevreaza acest domnu’ Goe contemporan? Si doar pentru ca partidele politice locale sunt atat de minuscule incat cel mai impozant potential candidat e de dimensiunea furnicii?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here