VICTIMELE COMUNISMULUI – Azi, 20 iunie, se împlinesc 20 de ani de la inaugurarea „Memorialului de la Sighet”

0
353
„Memorialul victimelor comunismului și al rezistenței” din Sighetu Marmației

IN MEMORIAM. Azi, 20 iunie 2017, se împlinesc 20 de ani de la inaugurarea oficială a  „Memorialului victimelor comunismului și al rezistenței” din Sighetu Marmației, primul edificiu memorial dedicat victimelor comunismului, ridicat pe locul unei foste închisori. La doar un an de la deschidere, Consiliul Europei avea să declare Memorialul de la Sighet unul dintre principalele locuri de păstrare a memoriei europene privind natura atroce a războiului și dictaturii, alături de Memorialul de la Auschwitz și Memorialul Păcii din Normandia.

 

Ideea ridicării „Memorialului de la Sighet” a fost avansată pentru prima dată de scriitoarea Ana Blandiana (președinte al Alianței Civice), proiectul propus de poeta română fiind preluat ulterior sub egida Consiliului Europei.

 

Înființat pe locul fostei închisori comuniste de la Sighet, ansamblul memorial amintește de detențiile arbitrare în condiții inumane, la care erau supuși toți cei care, într-o formă sau alta, s-au opus regimului comunist sau doar au fost considerați „periculoși” de către acesta din cauza funcției, orientării politice sau a originii lor.

 

Potrivit datelor oferite de centrul de cercetare afiliat Memorialului, în România, peste 600.000 de persoane au fost condamnate și închise din motive politice de către regimul comunist între anii 1945 și 1989. Printre personalitățile care și-au pierdut viața în detenția de la Sighet se află și fostul lider țărănist, fost premier al României, Iuliu Maniu.

 

Începând din 2003, în fiecare an de Înălțarea Domnului/Ziua Eroilor, cu ocazia Zilei Memoriei — Ziua Porților Deschise, vin la Sighet, într-un adevărat pelerinaj, foști deținuți politici, familiile și urmașii lor din toată țara. Cu acest prilej sunt organizate dezbateri și expoziții, au loc lansări de cărți și concerte, iar în Cimitirul Săracilor se face o slujbă de pomenire pentru cei morți în închisori, în lagăre, în deportări.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here