VESTE BUNĂ – Centrul de radioterapie de la Spitalul Județean din Baia Mare va fi deschis luna viitoare

0
1973

INVESTIȚIE. Noul centru de radioterapie de la Spitalul Județean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, investiție de 3 milioane de euro, se va deschide luna viitoare, conform declarației ministrului Sănătății, Sorina Pintea, fostul manager al unității spitalicești din Maramureș.

 

„Spitalele care au făcut buncărele vor fi primele care vor primi aparatura. Două centre vor fi deschise în august: Baia Mare și Oradea. Lucrările în Baia Mare au început anul trecut în august, din 3 milioane (n.red., de euro) cât costă, am primit (n.red., din contractul de finanțare semnat de România cu Banca Mondială) doar 600.000 (n.red., de euro), restul sunt din fonduri proprii”, a precizat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

 

Sumele necesare pentru achiziţionarea aparaturii au fost asigurate printr-o finanțare obținută prin Ministerul Sănătății de la Banca Mondială. Contractul pentru furnizarea echipamentelor (câștigat de  compania Elekta Limited UK) a fost semnat în noiembrie 2017, ministrul din acea vreme al Finanțelor, Ionuț Mișa, subliniind faptul că în Baia Mare buncărul care va primi echipamentul a fost edificat din resursele proprii ale spitalului maramureșean.

 

Noul centru de radioterapie reprezintă foarte mult mai ales pentru bolnavii oncologici din Maramureș și din județele limitrofe, mii de oameni aflându-se se află pe liste de așteptare pentru urmarea unor tratamente care pot să le ofere o viață mai lungă. În momentul de faţă, bolnavii care suferă de cancer şi au nevoie de terapie se îndreaptă înspre spitale din Oradea, Cluj-Napoca şi Debrecen (Ungaria).

 

Cel mai mare spital din județ a mai avut o secţie de radiologie, însă, din cauza aparaturii învechite, Ministerul Sănătăţii nu a mai eliberat aviz de funcţionare, iar personalul a fost redistribuit pe Secţia de Oncologie. Acum, s-a anunțat că 16 persoane se specializează în Franța, prin intervenția Ambasadei Franţei în România.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here