UNIC – La Planetariul din Baia Mare se va realiza un dispozitiv electro-mecanic şi digital de acces la bolta cerească înstelată al nevăzătorilor

0
173
Planetariul Baia Mare

PROIECT. Cu o cofinanţare de 50.000 de lei (de la Administraţia Fondului Cultural Naţional), cei de la Complexul Astronomic Baia Mare vor să continue proiectul prin care „deschid cerul înstelat către publicul cu dizabilităţi de vedere sau nevăzătoare”. Banii vor fi folosiţi pentru realizarea unui dispozitiv electro-mecanic şi digital de accesul nevăzătorilor la bolta cerească înstelată, dinamizând interacţiunea cu cosmosul şi creând premisele unei experienţe uluitoare.

 

Proiectul planetariului cu mobilitate pentru nevăzători reprezintă nu doar o premieră naţională în materia popularizării astronomiei pentru categorii speciale de public, ci este unul unic la nivel mondial.

 

Proiectul „Cerul în mâinile tale 2- Planetariu pentru nevăzători” – destinat publicului cu dizabilităţi de vedere – continuă un alt proiect, Cerul în Mâinile Tale – o expoziție tactilă (multisenzorială) şi itinerantă, fiind prezentată în mai multe oraşe din ţară (Bârlad, Constanţa, Craiova, Cluj-Napoca, Bacău, Galaţi, Suceava etc.).

 

În Complexul Astronomic Baia Mare funcţionează cel mai modern planetariu public din partea de sud-est a Europei, iar în curând acesta va deţine şi cel mai modern observator astronomic complet automatizat și digitalizat din România, interconectat cu rețeaua internaţională de observatoare astronomice.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here