UNESCO – Două păduri seculare de fag din Maramureș, incluse în Patrimoniul Mondial

0
2057

DECIZIE. Mai multe păduri seculare de fag din 12 țări europene, printre care și România, au fost incluse pe Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, decizia fiind luată vineri, 7 iulie 2017, la Cracovia (Polonia), în sesiunea Comitetului Patrimoniului Mondial al UNESCO.

 

Dintre cele nouă păduri din România incluse sub protecția UNESCO, două sunt din Maramureș, respectiv cele din Groșii Țibleșului și Strâmbu Băiuț (alături de acestea, fiind incluse și trei din Caraș-Severin – Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beușnița și Domogled-Valea Cernei –, două din Vâlcea – Masivul Cozia, Lotrișor – și câte una din Brașov – Codrul secular Șinca – și Suceava – Codrul secular Slătioara).

 

Rezervația din Strâmbu Băiuț (denumită așa după Ocolul Silvic care o administrează) are o suprafaţă totală de 1,4 ha şi se compune din șapte trupuri de pădure, identificate ca păduri virgine și cvasi-virgine, aparţin în întregime fondului forestier proprietate publică a statului și sunt situate pe teritoriul administrativ al comunelor Băiuţ, Lăpuş și Groşii Ţibleşului.

 

Decizia UNESCO a fost luată în urma creării sitului de patrimoniu „Păduri primitive de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei” din care fac parte păduri seculare de fag aflate în 12 țări. Hotărârea forului mondial obligă autoritățile române la conservarea pădurilor seculare incluse pe listă, Munții Carpați adăpostind ultimele mari păduri primitive de fag din Europa.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here