TUPEU INCREDIBIL – Iar l-au făcut șef pe Nicolae Boitor, cel pe care l-au dat afară după moartea violentă a copilului Alexandru

3
2304
Nicolae Boitor

OFICIAL. Se împlinesc 10 ani de un eveniment tragic, pe care tindem să-l uităm. Memoria e selectivă… În primăvara anului 2009, Nicolae Alexandru Coman din comuna Lăpuș (numită de localnici și Lăpușul Românesc), în vârstă de 9 ani, un copil cu grave dizabilități, a murit, ars de viu, în casa parinţilor lui. Anterior tragicului eveniment, părinții acestuia, au dat în scris, sub semnătură, că nu sunt capabile să aibă grijă de copil şi au cerut autorităților competente ale statului să-l ia sub protecție.

 

Toate rapoartele de specialitate ale angajaților Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC – foto) Maramureș au atestat acest fapt. Cel care avea semnătura finală pentru concretizarea demersului, Nicolae Boitor, la acea vreme director general al instituției publice, a considerat că nu e cazul să aibă încredere în rapoartele respective. Și n-a semnat.

 

Urmarea: copilul, lăsat singur în casă de părinți, a avut o moarte violentă, ars de viu. Nimeni n-a răspuns niciodată pentru moartea acestui copil (chiar și Parchetul maramureșean clasând cauza, fără să audieze niciun martor). În urma letargiei autorităților, în 2013, mai mulți jurnaliști și reprezentanți ai societății civile maramureșene au pornit un demers pentru tragerea la răspundere a celor vinovați.

 

După moartea lui Alexandru…

 

După peste un an și jumătate de proteste, solicitări, investigații care au scos la iveală abuzuri și chiar fapte penale petrecute în instituția responsabilă cu protecția persoanelor cu dizabilități și, mai ales, a copiilor instituționalizați, procese (chiar!), în iunie 2014, Nicolae Boitor și întreaga conducere a DGASPC Maramureș a fost demisă.

 

Formularea negociată cu directorul general și cu cei trei directori adjuncți (Maria Griguţă – director economic și mâna dreaptă a lui Boitor, Lavinia Orzac și Dorina Toma – directori pe problematica copiilor și a adulților instituționalizați) a fost de trecere a acestora pe funcții de execuție. Boitor a trecut pe un post decorativ (inspector la Biroul monitorizare, strategii, programe și coordonare locală), în care primea aproximativ același salariu, mai puțin indemnizația de conducere.

 

Reîntregirea cuplului Boitor-Griguță

 

În primăvara anului 2017, fosta director economic a DGASPC Maramureș, Maria Griguță (foto), care până atunci își rezolvase un post în serviciul economic al Consiliului Județean (CJ) Maramureș, instituția care supervizează activitatea DGASPC, revine în urma unui simulacru de concurs în postul de director economic al DGASPC.

 

În 11 februarie 2019, Nicolae Boitor este numit șef al Serviciului Management de caz pentru adulți și monitorizarea serviciilor sociale (post pe care, în perioada în care el era director general, a fost Dorina Toma). Cum s-a făcut această potlogărie secretizată până acum de atât de transparentul președinte al CJ Maramureș, Gabriel Valer Zetea (cel care și-a numit un consilier personal să se ocupe exclusiv de această instituție)? Titularul postului, Mihaela Lazăr, a plecat în concediu de îngrijire a copilului. Postul fiind vacantat pe perioadă determinată, directorului general i s-a dispus să-l miruiască pe omnipotentul Boitor în această funcție. Să fie și el un pic de șef…

 

Asta am vrut să vă anunț: Boitor e iar șef, cu girul lui Zetea, în instituția de unde tot Zetea clama că se zbate să-l dea afară. Au trecut 10 ani de la moartea copilului Alexandru Coman…

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Despre sfidarea de la DGASPC Maramureș când scrieți dl Cătălin? Că informat sigur sunteți deja iar Boitor cu Ungur primesc deja primul salariu din postura de Șefi, serviciu, respectiv birou. Sau ne lăsați să suportăm incompetența și treceți totul sub tăcere?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here