TULBURARE LA NIVEL ÎNALT – Daltonistul Sandu, un dizabil care a insultat Baia Mare și despre care doar Zetea știe de ce l-a numit subprefect al Maramureșului

0
1730
Alexandru Cosma

EDITORIAL. Domnul Alexandru Cosma, zis și Sandu – pentru prietenii de la Țevi, locul de agape nocturne pentru aleșii județeni, de pe vremea când era președintele Consiliului Județean Maramureș -, are o gravă dizabilitate: este daltonist. Zic asta ca să nu-l acuz că e mincinos sau, mai rău, prost. Pe această cale, le mulțumesc colegilor de la TL+ pentru că ne-au oferit dovada dizabilității subprefectului Cosma, care din postura de fost șef la Mediu (pentru care avea competențe cam cât am eu să conduc NASA) a zis că suntem nebuni. Toți.

 

Adică toți-toți, chiar și Zetea „Îngerul” Gabriel, șeful său politic, pe care-l consideră un mucos, dar care s-a făcut preș la partid să-l numească pe Cosma subprefect – nu pentru că-l iubea sau aprecia, ci pentru a-l pune director la Mediu pe fratele prietenei sale intime, adică pe primul angajat peste femeia de serviciu din instituție. Și a făcut asta, dovedindu-și inițial mușchii politici și, la scurtă perioadă, ca o ejaculare precoce, impotența, fratele fiind înlocuit direct de la București – până la urmă, au și pesediștii ăștia demnitatea lor.

 

În fine, să revenim la daltonistul domn Sandu, vremelnic subprefect pesedist al Maramureșului. După ce compania statului Remin, care-și bagă cu premeditare picioarele-n noi, „masa” sau „electorii amărâți”, a poluat a nimeni-nu-mai-numără-câta-oară râul care traversează municipiul reședință de județ, colorându-l în roșu-orange, fapt văzut pe viu de toți băimărenii care-s vii și apți din punct de vedere al diferențierii cromatice, Sandu de la instituția botezată la beție Instituția (Prefectului) a glăsuit așa: „În afară de un grad de turbiditate mare, dar turbiditatea ducea spre gălbui de nămol (?!), eu cred, și s-ar putea să vă afirm cu probe (?!) că pozele care au fost puse (n.red., Unde? La gazeta comuniștilor? Pe site-ul NASA?) au fost puse din data de… ăăă, 1 ianuarie 2018 și nicidecum de ieri.”

 

Bineee. Respirați, inspirați… n-are rost să vă enervați, serios. Omul are o vârstă. Trebuie să avem paciență pentru venerabili. Băiii, adică „ditamai” subprefectul, în realitate un fel de râmă politică decorativă care face bucile mari în scaunul schimbat trimestrial la Metro („N-are importanță de care, să fie cel mai scump!”), zice că noi nu vedem bine, nu distingem culorile și nuanțele (am mari dubii că el știe că există o deosebire majoră între culori și nuanțe cromatice) și că Remin, de fapt, a tras un pârț de a îngălbenit „ușor” apa. N-a poluat. Nu s-a întâmplat nimic. „Așezați-vă liniștiți la locurile voastre!”.

 

În fiecare zi, câte-un cetaceu comunistoid al societății noastre, care se-ncăpățânează să nu se târască-n pensie și să ne apese pe cap, vine să ne-ntărească greața profundă față de clasa politică de la Putere. De la Puterea lor, a nesimțiților. În orice stat civilizat și cu scaun la cap, Remin era drastic sancționată financiar, instituții precum Instituția se târau în patru labe să-și ceară iertare pentru că n-au preîntâmpinat dezastrul ecologic, serviciile de informații ofereau cetățenilor care le plătesc, logic, informații (reale), demarau operațiuni de diminuare a efectelor negative cauzate ecosistemului. La noi, vine o varză ca domnu’ Sandu să ne spună că a tras vreun securist de la Remin un pârț și s-a-ngălbenit apa?

 

Domnu’ Sandu, apa a fost orange-roșiatică (vă spune unul care are patru ani de artă plastică și cunoaște paleta cromatică și distinge nuanțele), a fost cauzată de un accident ecologic cu grave implicații asupra ecosistemului (vă spune unul care, înainte de a vorbi ceea ce nu pricepe, se consultă cu specialiști echilibrați), dumneavoastră suferiți de cecitate cromatică în formă avansată (mai exact protanopie, vă spune unul care a avut răbdare să vă înțeleagă dizabilitatea și a consultat medici de specialitate – e o stare patologică, o tulburare a vederii cromatice constând în incapacitatea de a deosebi culorile, receptorul responsabil pentru culoarea roșie nu vă funcționează deloc), Remin este protejată și ochii instituțiilor abilitate stau strâns-închiși (vă spune unul care își numără anii de jurnalism de investigații în zeci), dumneavoastră sunteți depășit de situație și trebuie să plecați acasă. Cumpărați-vă un baston, mergeți la pescuit, lăsați-ne-n pace! Dar înainte de asta, cereți-vă scuze pentru că, considerându-i pe toți băimărenii niște proști, ați fost mitocan.

 

În toată această iritare, rămâne poluarea. Ce fac instituțiile de mediu și alea „abilitate” (să frece menta pe bani publici) și ce face insolventa Remin ca astfel de accidente ecologice grave să nu se repete? Nimic? Nimic în afară de bani? Da’ voi cine sunteți, mă? Cei care stați în dreapta Mântuitorului, de vă permiteți să vă bateți joc de noi? Întreb. Măcar să știm cum stăm.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here