TRANZACȚIE – Magazinul Proges din Baia Mare intră în patrimoniul unui miliardar polonez

0
1196

OFICIAL. Miliardarul polonez Michał Sołowow (56 de ani), fost dublu vicecampion european de raliuri (în 2006 și 2008), este, prin firma pe care o controlează, Sklepy Komfort SA, noul proprietar al celor 21 de magazine Proges, după ce Consiliul Concurenței a avizat pozitiv tranzacția în urma căreia și magazinul din Baia Mare, situat pe Bulevardul București nr. 44 (lângă fosta Filatură), va intra în portofoliul concernului internațional MSG (Michał Sołowow Group).

 

Proges are ca principal obiect de activitate comerţul cu amănuntul de ţesături, produse şi materiale lemnoase şi de construcţie pentru amenajare interioară și a fost fondat de trei antreprenori din Oradea (Cristian Copăcean, Ovidiu Sim şi Claudiu Ilonta). Firma a intrat în insolvenţă în 2012, iar în 2015 a fost preluată de altă firmă orădeană, Podnet Consulting SRL, deţinută de Jean Podilă (64 de ani) – proprietarul Hotelului President din Băile Felix – şi Dumitru Radu Pelle.

 

Acum, firma Podnet Consulting a fost cumpărată de firma poloneză Sklepy Komfort SA, specializată în comerțul cu amănuntul de produse pentru renovarea casei (parchet, covoare, mochete, uși, accesorii și decorațiuni), desfășurându-şi activitatea prin intermediul a 148 de magazine de amenajări interioare situate în Polonia, precum și prin comerț online.

 

Sołowow (foto dreapta), creditat de revista americană Forbes cu o avere de 2,9 miliarde de dolari și considerat de presa economică al doilea cel mai bogat polonez, mai deţine în România şi producătorul de podele stratificate Barlinek. Sołowow a pătruns în lumea afacerilor cumpărând pachetul majoritar de acțiuni al companiei chimice Dwory (acum Synthos) și finanțând extinderea acesteia prin împrumuturi, speculând dobânda scăzută de la momentul respectiv.

 

Astăzi este un acționar important al companiilor Synthos (producător de cauciuc și latex), Cersanit (produse din ceramică sanitară și țigle), Echo Investment (construcții imobiliare), Barlinek (producător de pardoseli din lemn), Ultra Pack (producător de ambalaje din carton ondulat), North Fish Polska (lanț de restaurante specializate pe rețete din pește și fructe de mare). De asemenea, Sołowow achiziționează prin fondurile de investiții pe care le controlează companii din Rusia, Republica Cehă, Ungaria, Lituania, Ucraina și România.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here