STRATEGIE – Afacerea „Achiziția”: liberalii vor demararea exproprierii platformei Cuprom din Baia Mare pentru realizarea unui parc industrial

0
1234

PARC INDUSTRIAL. Lovitură de teatru în cazul platformei industriale Cuprom (fostul Combinat Phoenix din Baia Mare): cei trei consilieri liberali din forul deliberativ al orașului – Cristian Niculescu Țâgârlaș, Simion Bizău și Ioana Mihaela Marincaș – vor introduce la ședința Consiliului Local de miercuri, 28 noiembrie 2018, un proiect de hotărâre prin care municipalitatea să poată efectua demersurile pentru declanşarea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică a terenurilor și construcțiilor care compun Platforma Industrială Cuprom.

 

Motivația exproprierii constă în „realizarea obiectivului Parc Industrial”. Conform legii (nr.255/2010), etapele procedurii de expropriere constau în: aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai lucrărilor de interes local (în acest caz); stabilirea sumelor reprezentând plata despăgubirilor pentru fiecare proprietar în parte; transferul dreptului de proprietate; finalizarea formalităţilor exproprierii.

 

Detailat, pașii pentru expropriere constau în întocmirea documentației tehnico-economice (studiu de fezabilitate) pentru realizarea parcului industrial, apoi a documentației cadastrale și a raportului de evaluare a terenurilor și construcțiilor de pe fosta platformă industrială. În paralel, e necesar să se afle obligațiile de mediu (niciodată respectate de actualii proprietari!).

 

În fapt, studiul de fezabilitate există încă din anul 2012, fiind întocmit de firmele locale Architel SRL și Cepronef SA și plătit din bugetul local (dacă plătitorul, adică Primăria condusă de Cătălin Cherecheș nu-l mai are, ne oferim să îi dăruim exemplarul pe care-l deținem). Acel studiu se referă la edificarea pe platforma Cuprom a unui Parc Eco Industrial și rămâne speranța că nu va mai fi plătit încă odată din pușculița publică a orașului (fapt pe care îl vom monitoriza specific și cu atenție, ca și, de altfel, întreaga speță privind cumpărarea – chiar și prin expropriere – a unui teren grav poluat cu metale grele, a cărui reabilitare costă enorm).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here