SPRE CANONIZARE – Primul episcop al Eparhiei Greco-Catolice a Maramureșului, Alexandru Rusu, va fi beatificat de Papa Francisc

0
471

BEATIFICARE. Primul episcop al Eparhiei Greco-Catolice a Maramureșului, Alexandru Rusu, va fi beatificat de Papa Francisc, într-o ceremonie solemnă, desfășurată la Blaj.

 

Beatificare este prima etapă a procesului de canonizare (declararea ca sfânt), un act prin care Suveranul Pontif, în urma unor investigaţii finalizate la Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor, acordă unui creştin catolic decedat, care a fost martirizat sau care a practicat toate virtuţile în chip eroic, titlul de “Fericit” şi permite să i se aducă un cult public de către un grup limitat de credincioşi (în acest caz,  o ţară).

 

Cine a fost Alexandru Rusu

 

Dr. Alexandru Rusu este considerat de ierarhii greco-catolici ca „primul episcop martir al Eparhiei de Maramureș”. Născut la 22 noiembrie 1884, în Șăulia de Câmpie (pe atunci în comitatul Turda-Arieș, astăzi, în județul Mureș), Alexandru Rusu a fost consacrat ca primul episcop al Eparhiei de Maramureș (înființată la 5 iunie 1930, prin bulla dată de papa Pius al XI-lea), de către mitropolitul Vasile Suciu, la 30 ianuarie 1931.

 

Instalarea sa ca episcop de Maramureș a avut loc în 2 februarie 1931, de Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, în Catedrala greco-catolică “Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare, acaparată abuziv de ierarhii ortodocși și neretrocedată nici astăzi (cauza se află la CEDO). În 16 martie 1946, sinodul electoral mitropolitan l-a ales la Blaj în funcția de mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, alegere recunoscută de Sfântul Scaun, dar nerecunoscută de guvernul comunist al lui Petru Groza, Alexandru Rusu fiind perceput ca un apropiat al lui Iuliu Maniu, liderul opoziției anticomuniste.

 

La 28 octombrie 1948, Alexandru Rusu a fost arestat și întemnițat, ajungând la Închisoarea din Sighetu Marmației, unde a stat încarcerat până în 1955. După eliberare i s-a fixat domiciliu forțat. A continuat să lupte pentru repunerea în drepturi, de comuniști, a Bisericii Române Unite cu Roma. În 1957 a fost condamnat din nou la 25 de ani de muncă silnică, „pentru instigație și înaltă trădare”. A fost întemnițat la Gherla, unde s-a stins din viață la 9 mai 1963.

 

Vizita Papei Francisc în România

 

Papa Francisc este cel de-al doilea succesor al Sfântului Petru care vizitează România, o țară predominant ortodoxă, la 20 de ani după vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea. Vizita are loc în perioada 31 mai-2 iunie 2019. Surse informate au comunicat că în timpul acesteia, Papa Francisc va beatifica „șapte episcopi greco-catolici (n.n., Alexandru Rusu este unul dintre aceștia), care, în timpul prigoanei comuniste, au preferat moartea în locul trădării credinței”. Ceremonia de beatificare va avea loc la Blaj, considerat capitala de facto a greco-catolicilor.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here