SONDAJ – Rezultatele primului sondaj de opinie 2mnews și o „altă întrebare”

0
174

RĂSPUNSURI. În urmă cu aproape trei săptămâni, pe 16 ianuarie, în chiar ziua când își începea călătoria în online, 2mnews lansa un chestionar către cititorii săi, unul menit să sondeze așteptările acestora cu privire la viitoarea evoluție a – pe atunci – încă tinerei și neîntinatei guvernări.

 

Cum credeți că va decurge guvernarea PSD-ALDE?” era întrebarea pe care v-o adresasem, iar variantele de răspuns oferite dumneavoastră baleiau de la, ei bine, o notă șugubeață până la seriozitate maximă, admițând inclusiv recunoașterea totală a ignoranței într-un domeniu la care, nu-i așa – ca și la fotbal sau agricultură – se pricepe toată lumea.

 

Să recapitulăm:

 

  1. Excepțional, ajungem în Nirvana
  2. Foarte bine
  3. Bine
  4. Rău
  5. Foarte rău
  6. Nu mă pricep
  7. Oricum am de gând să emigrez în Congo

 

Inițial, cititorii ne-au răspuns predominant cu zâmbetul pe buze, dovedind că sunt fie foarte optimiști, fie îngrozitor de pesimiști, fie – cel mai probabil – nu doar inteligenți (știți vorba aia, „oricum mai inteligenți decât ai lor”), ci și înzestrați cu simțul umorului – de departe variantele preferate de răspuns fiind „Excepțional, ajungem în Nirvana” și „Oricum am de gând să emigrez în Congo”, cu o ușoară preferință pentru varianta din urmă (16% față de 13%, ceea ce e oarecum de înțeles, deoarece – în momentul de față, în Congo cel puțin nu plouă).

 

Ulterior, repondenții s-au orientat și asupra variantelor mai serioase de răspuns, „Foarte bine”, ”Bine”, „Rău” – adunând, surprinzător, un număr egal de voturi – 14% fiecare (mai era nevoie să spunem că ardeleanu’-i molcom și musai și echilibrat?).

 

Cât despre „Nu mă pricep” – ei bine, nu… Românul se pricepe. Doar 2% și-au recunoscut nonșalant „limita de competență” și au acceptat să plece umil fruntea sub ochiul critic al celor mereu mai bine informați.

 

Ei, și-acum – fără sunete de tobe sau tam-tam, că nu e cazul – varianta câștigătoare în preferințele postelectorale ale românilor: 27% dintre cititori consideră că actuala guvernare va decurge „Foarte rău”. Pentru că da, am început c-un zâmbet, cu mici excursii virtuale în Congo sau în Nirvana, dar în mai puțin de trei săptămâni – zâmbetul s-a șters și, ușor-ușor, s-a transformat în rictus. „Noaptea, ca hoții” i-a scos pe români în stradă și – de aceea – astăzi (să ne scuze domn’ Ciordache că-i „furăm” nițel aroganța de prin conferințele de presă) venim cu „altă întrebare”… Pentru că – în jocul ăsta al democrației dâmbovițene – doar atât ne-a mai rămas: schimbăm întrebările cu speranța că, cine știe, poate la un moment dat vom înceta să mai primim arogant mereu unul și același răspuns.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here