SONDAJ – Începe primăvara și pe 2mnews: primenim nu numai știrile, ci și întrebările

0
177

ÎMPROSPĂTARE. În urmă cu trei săptămâni, pe 3 februarie, odată cu începutul manifestațiilor din Piața Victoriei și din întreaga țară, 2mnews își chestiona cititorii, întrebându-i care cred ei că va fi deznodământul acestora.

 

Variantele de răspuns oferite la întrebarea „Care credeți că va fi rezultatul protestelor?” erau următoarele:

 

  1. Guvernul demisionează
  2. Demisionează ministrul Justiției
  3. PSD se retrage de la guvernare
  4. Se abrogă ordonanța, guvernul rămâne în funcție
  5. Demonstrațiile nu vor avea niciun efect

 

Desigur, demonstrațiile – deși s-au diminuat considerabil ca amploare – continuă și, probabil, vor mai reverbera o vreme în fața Palatului Victoria, întrebarea credem însă că și-a epuizat – cam de multișor – gradul de actualitate – pentru că e puțin probabil ca altceva semnificativ să se petreacă pe scena politică în consecința evenimentelor declanșate de infama Ordonanță 13. Se simte și simțim, deci, nevoia de schimbare (OK, poate nu chiar aia de care am avea cu adevărat nevoie, dar – cel puțin – una la nivelul întrebărilor pe care ni le punem).

 

Așa că… Haideți să vedem mai întâi răspunsurile pe care ni le-ați oferit dumneavoastră:

 

Peste un sfert dintre cititori (26%) s-au grăbit să ne răspundă – atunci când încă nu apăruseră primele reacții ale clasei politice – că „Demonstrațiile nu vor avea nici un efect”. Pur și simplu pesimism sau experiența celor mai în vârstă, care au mai trecut la viața lor prin asta?

 

Doar 6% au crezut că „PSD se va retrage de la guvernare” – da, poate nici ăsta nu e 100% pesimism, dar lipsă de optimism este cu siguranță. 15%  dintre cititori au intuit corect că „Ministrul Justiției demisionează”, iar 16% au plusat (e, ăsta da optimism!), mergând pe varianta „Guvernul demisionează”. De departe (37%), varianta câștigătoare – corectă și ea – a fost echilibrata „Se abrogă Ordonanța, (dar) guvernul rămâne în funcție” și să mai zică cineva că românul nu s-a născut fin analist politic.

 

Astăzi, nu doar pentru că e Dragobete și – scuzați „neaoșismul” – „love is in the air”, ne-am decis să punem punct pentru o perioadă curiozităților noastre de natură politică – nu pentru că ne-am fi săturat, Doamne ferește, ci pentru că, de vreme ce tot vine șontâc-șontâc și primăvara, parcă se simte și la noi nevoia de a lua o gură de aer proaspăt, neîmbâcsit de grindeni, mustăți à la nea Mărin, ciordaci și alte specii de gușteri dâmbovițeni. Așa că vă vom „deranja” cu o întrebare care nu face trimitere la Parlament, Guvern sau Piață. Una care face apel direct la dumneavoastră, numai și numai la dumneavoastră – la presimțiri, presupoziții, așteptări sau – de ce nu? – certitudini, dacă le aveți. Pentru că, spre deosebire de gușterii ăia, nouă, cel puțin, ne pasă.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here