SITUAȚIE – Peste 200 de unități de învățământ din Maramureș, adică 50%, nu au fost autorizate sanitar

0
233

EDITORIAL. Maramureș, anul 2018, mileniul III. Din cele 416 unităţi de învăţământ preuniversitar din județ (din care 389 sunt unități de stat și 27 sunt particulare), doar 211 deţin autorizaţie sanitară. Practic, aproape 50%, jumătate – sau, numeric, 205 -, din creșele, grădinițele, școlile și liceele din Maramureș funcționează fără autorizație sanitară.

 

Dacă la nivelul respectării normelor minimale de sănătate, unitățile de învățământ din județ au probleme, în ceea ce privește siguranța… situația e și mai gravă. Din cele 416 unităţilor de învăţământ preuniversitar, peste 62% (numeric, 259!) nu dispun de sisteme tehnice de supraveghere video şi pază umană, iar 24 nici măcar nu sunt împrejmuite, conform datelor prezentate de autoritățile județene din învățământ, sănătate publică și poliție.

 

Sigur, problemele nu sunt noi, se cuantifică la nivelul reprezentanților Guvernului în județ, se întocmesc rapoarte, se fac promisiuni și declarații. Apoi… mai trece un an și ciclul acesta se reia, cu aceleași rezultate. În tot acest timp, administrațiile județului, ale orașelor, ale comunelor găsesc mereu resurse financiare ce par inepuizabile pentru festivaluri, sărbători, paranghelii și șușanale menite să le sporească popularitatea în rândul electorilor letargici și indiferenți.

 

Pare că doar asta mai contează într-un județ administrat indecent, defectuos, catastrofic: lupta pentru voturi, lupta pentru puterea de a dirija banii spre entități economice care au învățat perfect tabla împărțirii. E un sindrom Stockholm inversat, în care agresorul/abuzatorul începe să simpatizeze cu victima înfometată, hrănind-o cu promisiunea că o va sătura.

 

Sunt răni care nu se vindecă doar pansându-le. Astea sunt doar câteva… și se perpetuează, tocmai din cauza indiferenței noastre, a celor care motivăm că nu putem face nimic, că nu e treaba noastră. Copiii nu sunt “treaba” noastră, sunt prioritatea noastră.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here