SIMBOL – După un parcurs birocratic de trei ani, altă comună maramureșeană are stemă oficială

0
298
Stema comunei Coltău, județul Maramureș

HERALDICĂ. Povestea stemei comunei maramureșene Coltău a început, oficial, o dată cu adoptarea acesteia de Consiliul Local, în urmă cu aproape trei ani (HCL Coltău 46/2015). Apoi, proiectul de stemă s-a discutat în Comisia Județeană (formată din specialişti în istorie, heraldică, sociologie, economie, folclor etc.), a fost supusă vizionării şi dezbaterii publice și a plecat, însoțită de un memoriu, la avizarea Comisiei Naţionale de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române.

 

În fine, după acest aviz, a mai trecut ceva vreme  până când Guvernul a adoptat, prin Hotărâre, astăzi, 24 august 2018, stema comunei Coltău. Stema comunei Coltău este sub formă de scut triunghiular cu marginile rotunjite, în dreapta având o pană de aur, flancată de două stele din argint,  în partea stângă un ibex care ține un brad auriu, iar în partea inferioară, două brâuri undate, argintii.

 

Pana de aur reprezintă viața și tradiția culturală a comunei, făcând trimitere la artiștii care au vizitat localitatea, au fost găzduiți și au creat aici, stelele reprezintă cele două sate care alcătuiesc comuna., brâurile undate simbolizează apa râului Lăpuș, iar ibexul ținând bradul reprezintă blazonul familiei Teleki.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here