SIMBOL – Comuna maramureșeană Ariniș are, începând de astăzi, un steag oficial – vezi cum arată

0
690
Comuna maramureșeană Ariniș

DRAPEL. Steagul comunei maramureșene Ariniş a fost aprobat astăzi, 10 mai, în ședință de Guvern, după o așteptare de opt luni (proiectul, cu toate avizele necesare, a fost depus în septembrie 2017 – a fost aprobat de Consiliul Local în octombrie 2016). Steagul Arinișului este galben, în partea stângă având trei dungi verticale inegale roșu-galben-albastru și are imprimată stema localității (aprobată în anul 2015), precum și înscrisul Comuna Ariniș.

 

Să vedem cum sunt interpretate elementele și culorile steagului. Stema comunei se compune dintr-un scut triunghiular roşu, tăiat de un zid crenelat din care iese un arin. În partea inferioară se află trei peşti poziţionaţi în cerc. Scutul este timbrat de o coroană cu turn crenelat.

 

Zidul crenelat simbolizează faptul că această localitate se află aproape de graniţa sud-vestică a judeţului Maramureş cu judeţul Sălaj, arinul dă denumirea localităţii, peştii fac referire la balta locală unde se practică pescuitul sportiv, iar coroana semnifică faptul că localitatea are rangul de comună. Din punct de vedere al semnificației coloristice (așa cum a fost explicată în solicitările oficiale), albastru reprezintă apa și simbolizează blândețea, frumusețea, noblețea și buna credință, „roșu înseamnă putere, acțiune, îndrăzneală, generozitate, dragoste, voință, agresivitate, dorința de a servi patria, incitare la vigilență”, iar galben „reprezintă  bogăția și holdele aurii de grâu din timpul verii, simbolul forței și bogăției”.

 

Potrivit legii, orice UAT poate supune aprobării Guvernului steagul propriu, pe care îl poate arbora pe teritoriul unităţii administrativ teritoriale alături de steagul României, al Uniunii Europene și al județului.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here