SERVER DE AUR – „Scump, dom’le primar, scump, dincolo era mai ieftin”: 1.500 de euro pentru găzduirea timp de 8 luni a site-ului Primăriei Baia Mare

0
786

CONTRACT. Ai un site? Cât plătești pentru serviciul de găzduire, tot 25 de euro pe an (cam ăsta-i prețul pieței)? Aaa, ești vreo bancă și ai nevoie de un server ultra sofisticat cu back-up în timp real și dublaj al datelor la 150 de kilometri distanță de sediu, că poate-ți ia foc banca sau aruncă teroriștii vreo bombă și să îți rămână datele salvate, în siguranță? Atunci ai făcut o achiziție de maximum 4.500 de euro și ai rezolvat problema.

 

Ce faci, însă, când ești Primăria Baia Mare și te agăți cu dinții și toate degetele din dotare de banii din bugetul public al orașului? – adică ești responsabil de nu se poate. Nu cumperi nimic, ai grijă de banul public. Dar site-ul oficial al municipalității trebuie găzduit undeva, în consecință faci un contract de găzduire a site-ului. Dacă ești nepăsător, ca noi ăștia de plătim 25 de euro pe an, treaba ta, pentru că Primăria nu-i. Nu-și permite luxul ăsta, pentru că, spuneam, are grijă de banii orașului, deci nu e risipitoare. Și face tot un contract, dar de… 1.500 de euro pentru 8 luni.

 

Dacă ai senzația că ți-am spus o poveste, doar așa, să te enervez la-nceput de weekend, uite datele concrete. În aprilie-decembrie, municipalitatea a semnat un contract de găzduire a site-ului baiamare.ro, pe un server aparte, cu firma Xcommerce Services, un sereleu local administrat de Arthur Sraum. Suma pe care o va plăti Primăria până la sfârșitul anului este de 7.175,5 lei (cu TVA inclus). Plata se face lunar (vreo 800 de lei pe lună), pare o bagatelă, însă voiam doar să vă anunț că cu acest preț, orașul își poate cumpăra în trei ani propriul server (știți, ăla ultra-sofi-profi de care vorbeam la-nceputul scrierii).

 

Și contractul acesta a fost dat prin încredințare directă, însă nu cred că mai era necesară sublinierea aceasta. Poate doar asta: administratorul firmei e unul și același cu administratorul firmei Artcos Design SRL care a creat, în 2012, site-ul și manualul de identitate vizuală a municipiului cu suma de 30.000 de euro (ulterior, după scandalul izbucnit în presă, primarul Cătălin Cherecheș a anunțat la lansarea site-ului că s-au cheltuit de fapt, doar 80.000 de lei, „o chestiune derizorie”, cum a considerat edilul), tot în urma unei selecții riguroase a trei firme de profil care au fost „pescuite” de pe google, cum explica primarul procedura de selecție.

 

P.S. Bonus la acest contract, lunar, aceeași firmă va încasa 383 de euro din bugetul public al Primăriei Baia Mare pentru serviciile de suport și mentenanță tehnică a site-ului oficial al municipalității. În consecință, scor total: 4.500 de euro pentru 8 luni de găzduire și mentenanță a unui site atât de complex cum e cel al municipalității – bani cu care, revin, se poate achiziționa un server ultraperformant, că doar nu-i primăria asta NASA sau DNA (mă scuzați, am zis DNA…).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here