SENTINȚĂ LA IUBIRE – Condamnați pe viață, irevocabil, la a fi români

0
388

EDITORIAL. Condamnați de la nașterea pe care n-am solicitat-o niciunul la a fi români și trăindu-ne întreaga viață după gratiile libertății pe care ne-o tot luăm înapoi din când în când, uităm, nedrept, egoiști, împovărați de țară. Mai știți, avem o Țară? Avem o Românie. Așa cum e ea, ca o „draga mea” căreia-i iubim toate defectele ei de femeie perfectă. Urâtă și frumoasă, liniștitoare și gratuit nevrotică, pasională și indiferentă, tută și briliantă, săracă și mustind de bogății, hoață și cinstită, mincinoasă și adevărată, strâmbă și solomonic-dreaptă, umilă și demnă, România-i omisă din viața noastră… Sigur, găsim argumente, pentru a ne compensa vinovăția.

 

Din când în când, prea apăsați de damnațiunea veșnică, ne aducem aminte de România ca de acel Dumnezeu la care apelăm doar atunci când ne e greu, sperând la o minune divină care să ne aducă ușorul, izbăvindu-ne de păcatul uitării. 1 decembrie face parte din acel „din când în când”. E Ziua Țării ăsteia iubite prin absența dovezilor de iubire. Ziua României. Ziua reîntregirii unui neam și ziua creării unei Patrii. Pentru că țară e acolo unde te afli, însă patria e acolo unde sângele a început să-ți curgă prin vene, unde inima a început să-ți bată, unde mama te-a ținut în brațe prima oară. Țări sunt multe. Patria e numai una. Leagănul ființelor noastre, aruncat în debara după ce-am învățat să pășim și ne-am mințit că știm deja să alergăm.

 

Legământul de iubire pentru România e privat de dovezi de iubire. Am început s-o tratăm ca pe o iubită căreia considerăm că e suficient să-i declarăm că o iubim în fața ofițerului de stare civilă și apoi să avem pretenția ca ea să-și reamintească din când în când asta, considerând că declarația aceea ține, veșnic, loc de dovadă a unei iubiri permanente. E bine, totuși, că o iubim, măcar din când în când, la câte-un început de decembrie. E rău că nu dovedim asta prin ceea ce facem pentru ea, pentru România. Pentru că iubirea nu se trăiește declarativ.

 

La mulți ani, Patrie!

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here