SCANDAL – Adevărul despre concursul anulat şi numirea ca interimar a lui Mircea Ciocan la conducerea Spitalului de Boli Infecţioase şi Psihiatrie

0
950
Mircea Ciocan și Ludovica Rusu

PROCEDURĂ. Vreţi să depăşim cotele paroxistice ale manipulării? Bine, atunci haideţi să aflăm adevărul despre concursul cu un singur concurent pentru funcţia de manager al Spitalului de Boli Infecţioase şi Psihiatrie, care a fost anulat, iar la conducerea interimară a fost numit consilierul judeţean Mircea Ciocan (PER).

 

Faptele

 

După ce fosta manager al Spitalului de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare, Viorica Cherecheş (mama primarului ales şi suspendat Cătălin Cherecheş), a acces anul trecut în Camera Deputaţilor şi, din cauza stării de incompatibilitate create între funcţia pe care o deţinea şi demnitatea în care a fost aleasă, a renunţat la funcţie, postul de manager a fost declarat vacant.

 

Actuala director financiar-contabil (economic), Ludovica Rusu, a fost singura care şi-a depus dosarul la concursul organizat pentru ocuparea postului, dosarul fiind considerat conform (validat), adică Rusu a fost admisă să participe la concursul la care va fi unicul candidat. Concursul urma să aibă loc în 3 februarie, numai că acesta a fost anulat. astăzi, prin decizia preşedintelui CJ Maramureş, Gabriel Zetea, în funcţia de manager interimar a fost numit Mircea Ciocan.

 

Ciocan este licenţiat în Ştiinţe juridice, are două masterate (în Managementul Serviciilor Sociale şi Drepturile Omului) şi este doctorand în Ştiinţe Administrative. Este vicepreşedinte al Federaţiei Sanitas din România, are 20 de ani de experienţă în activitatea medicală şi 10 ani de experienţӑ în domeniul administraţiei publice. Ciocan este consilier judeţean din partea PER.

 

La scurt timp după decizie, Zetea susţine că a fost ameninţat de fosta manager Viorica Cherecheş (actualmente deputat în Parlamentul României) şi de fiul acestuia, Cătălin Cherecheş, că vor scoate oamenii (angajaţii) din spital să protesteze, să se revolte. În media au început să se vehiculeze ipoteze, pe holurile spitalului au ieşit angajaţi nedumeriţi pentru că nimeni nu i-a informat oficial, conducerea CJ (preşedintele Gabriel Zetea şi vicepreşedintele Doru Dăncuş) a venit la spital pentru a detensiona situaţia.

 

Observaţii neisterice

 

Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia mare

Concluzia generală este că a fost anulat concursul din cauza unui cumul de vicii de proceduri şi a fost numit un interimar pentru că trebuia semnată situaţia cu salariile angajaţilor astăzi, pentru ca oamenii să îşi primească lefurile fără întârziere. Observaţia personală este că s-a procedat prost şi s-a comunicat defectuos, ceea ce a alimentat ideea că se fac „manevre oculte” în privinţa funcţiei de manager la Spitalul de Boli Infecţioase.

 

În fine, cum s-au petrecut lucrurile? Din comisia de concurs au făcut parte trei persoane: economist Ana Glodan, fost director al Directiei Economice, acum consilier în cadrul aceluiaşi serviciu, la Compartimentul Buget -preşedinte; consilierul judeţean Teodor Ardelean (directorul Bibliotecii Judeţene) şi Carmen Sima (director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică) – membri.

 

Să vedem ce zic implicaţii. „Concursul a fost anulat pentru că a existat un cumul de vicii de procedură de care am luat act după demararea procedurilor de desfăşurare a concursului. O persoană, doamna Glodan, care era preşedinta comisiei de concurs, s-a retras pentru că şi-a dat seama că a fost eronat înscrisă în comisie, regulamentul prevăzând că preşedintele comisiei trebuie să fie reprezentantul CJ, ori dânsa era reprezentantul preşedintelui CJ. A fost un aspect care, iniţial, le-a scăpat din vedere celor din Consiliul de Administraţie care s-au ocupat de stabilirea comisiei.

 

Apoi, această comisie de concurs nu a avut numiţi supleanţi, ceea ce a dus la imposibilitatea completării comisiei după retragerea doamnei Glodan. Regulamentul interzice desfăşurarea concursului în cazul în care comisia nu e completă. Nu a putut fi nici reparată această eroare, pentru că tot regulamentul prevede că această comisie trebuie stabilită cu 30 de zile înaintea desfăşurării concursului. În plus, au intervenit şi alte probleme care derivă din cadrul legislativ general, care s-a modificat între timp. Ce s-a făcut a fost pe lege, inclusiv anularea concursului – iniţial am vrut să amânăm concursul, dar era nelegal”, a explicat Teodor Ardelean, membru în comisia de concurs.

 

„Tensiunile de la Spitalul de Boli Infecţioase au fost generate de faptul că astăzi trebuiau semnate de către ordonatorul de credit, adică managerul instituţiei, situaţiile cu salariile, pentru a-şi putea primi angajaţii leafa la timp – când a renunţat fostul manager la funcţie nu a fost delegată semnătura de ordonator principal de credit nimănui. Când au văzut că a fost numit un manager interimar şi au fost semnate aceste situaţii, totul a revenit la normal. Am vorbit cu personalul, cu medicii şefi… Eu, în acest moment, nu am luat în calcul să rămân manager, asigur interimatul şi voi lua şi o decizie în acest sens”, a explicat Mircea Ciocan, managerul interimar.

 

Preşedintele CJ Maramureş, Gabriel Zetea, a admis că s-au făcut presiuni şi ameninţări din partea familiei Cherecheş (Cătălin şi Viorica) pentru numirea unei anumite persoane (în speţă, Ludovica Rusu) ca manager la spitalul din subordinea CJ. „Concursul se va organiza în cel mai scurt timp posibil, în condiţiile respectării termenelor prevăzute de regulamentul de organizare”, a mai declarat Zetea.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here