SĂRBĂTOARE – Tradiţii maramureşene de Buna Vestire: Noaptea focurilor

0
531
foto: Dorin Maciovan

TRADIŢII. Buna Vestire este sărbătoarea creştină care se celebrează în 25 martie în amintirea momentului anunţării Fecioarei Maria de către Arhanghelul Gabriel că va concepe şi că va deveni mama lui Iisus din Nazaret – ziua mai este cunoscută şi sub denumirile Blagoveştenie sau Ziua Cucului (se crede că dacă astăzi cucul începe să cânte, anunţă sosirea efectivă a primăverii).

 

În mediul rural din Maramureş se mai păstrează obiceiul numit Noaptea focurilor, interpretat de etnografi ca fiind un ritual de purificare înainte de începerea lucrărilor agrare. Acest ritual constă în aprinderea unui foc mare în curte şi întreţinerea acestuia, până după miezul nopţii, prin arderea lucrurilor nefolositoare în gospodărie.

 

Tot astăzi este dezlegare la peşte, iar cearta este considerată un mare păcat, aducător de necazuri pe tot parcursul anului.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here