SANCȚIUNE – Distribuitorului PharmaFarm i-a fost suspendată activitatea pentru că a depozitat medicamente într-un centru neautorizat din Baia Mare

0
2321

DECIZIE. Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) i-a suspendat autorizația distribuitorului PharmaFarm SA, controlat de grupul farmaceutic ungar Gedeon Richter, pentru că ar fi depozitat medicamente într-un loc neautorizat din Baia Mare.

 

Conform ZF, ANMDM a motivat decizia, luată în 20 iunie 2018, prin faptul că în respectivul depozit din Baia Mare nu erau respectate normele de bună practică pentru stocarea de produse farmaceutice. Medicamentele din depozitul neautorizat din Baia Mare urmau să ajungă pe piața farma din judeţele Maramureş şi Satu Mare. Decizia ANMDM presupune ca medicamentele care au fost depozitate în respectivul depozit să fie distruse.

 

Sancțiunea: minim două luni

 

Măsura a fost dispusă din cauza încălcării reglementărilor privind bunele practici de distribuţie en-gros (Good Distribution Practice – GDP). Beke Zsuzsa, şeful Direcţiei de Relaţii Publice din cadrul companiei farmaceutice Richter din Ungaria consideră că sancţiunea – însoţită de o suspendare de cel puţin 2 luni – este una disproporţionată.

 

Societatea de distribuţie en-gros Pharmafarm SA va putea să primească din nou o licenţă de funcţionare, în cazul în care autoritatea română va accepta măsurile corective şi preventive ale companiei. Pharmafarm cooperează cu ANMDM pentru elaborarea unui pachet de măsuri care să respecte cerinţele autorităţii, potrivit agenţiei ungare de presă MTI, care o citează pe Beke.

 

Gedeon Richter estimează că suspendarea de cel puţin două luni va scădea încasările companiei cu 20 de milioane de euro pe lună şi va duce la o scădere semnificativă a încrederii din partea pieţei. Beke a mai spus și că ar putea fi puse în pericol locurile de muncă ale celor 500 de angajaţi, întrucât Pharmafarm va fi repornită numai în cazul în care se poate asigura funcţionarea rentabilă a societăţii.

 

 

Cine este PharmaFarm

 

PharmaFarm este distribuitor farma cu acoperire naţională (distribuie en gros produse farmaceutice și parafarmaceutice), având centrul logistic (depozitul central) situat în comuna Corunca (jud.Mureș) și depozite în Cluj Napoca, Baia Mare, Targu Mureş, Iaşi, Brăila, Constanţa, Bucureşti, Craiova, Timişoara.

 

Compania furnizează de servicii pentru peste 2.500 de farmacii partenere și unități spitalicești, în 2017 vânzările grupului farmaceutic ungar Gedeon Richter în România cifrându-se la 242,6 milioane de euro (cu peste 24% mai mult decât în 2016). Produsele farmaceutice sunt distribuite pe teritoriul României numai dacă a fost acordată o autorizaţie de punere pe piaţă de către Agenţia Naţională a Medicamentului sau de către Comisia Europeană, conform procedurii centralizate.

 

PharmaFarm a fost cumpărată, la sfârșitul anului 2007, de Armedica Trading SRL din Tîrgu Mureș (societate care aparține de grupul Richter Gedeon Ungaria).

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here