SĂ NU UIȚI, DARIE – Cătălin Cherecheş: „Oraşul trebuie să şi-o ia! Trebuie să şi-o ia acuma, asta vreau eu!”

11
3603
Cătălin Cherecheș (sursa foto: paginadelifestyle.ro)

„IUBIREA” DE ORAŞ. Mă uit la sigla oraşului, formată din alea două simboluri „B” şi „M” din inimioare, aşa cum a fost ea creată, scump şi plagiat. Zice c-ar însemna „dragostea faţă de oraş”. OK, aşa o fi. Acum număr lunile pe calendar. Au trecut fix 15. La sfârşitul lui octombrie 2015, în Baia Mare a avut loc ultimul meci care s-a apropiat vag de ideea de fotbal. Atunci, printr-o mare mirare, divizionara din eşalonul secund FCM Baia Mare a ajuns în optimile Cupei României şi juca împotriva Stelei Bucureşti, actuala FCSB.

 

De la „nocturnă” în nocturnă

 

A fost sărbătoare mare pentru un oraş care trăia cu branula-n braţ aşteptând perfuzia care să-l ţină în viaţa fotbalistică din timpurile în care echipa juca în cupele europene cu Real Madrid. Vă amintiţi, probabil, că pentru a organiza meciul pe stadionul construit de „oamenii muncii” din comunism şi pe care niciunul din vrednicii primari n-au reuşit decât să-l privească năruindu-se, în Baia Mare trebuia montată o instalaţie de nocturnă.

 

FCM Baia Mare – Steaua București, 1-1, optimile Cupei României, octombrie 2015

Până la urmă s-a montat (aşa cum s-a montat, nu reiau povestea bidoanelor cu apă arhicunoscută, pentru că nu este subiectul scrierii de faţă), stadionul a fost arhiplin, FCM Baia Mare a terminat 1-1 după 120 de minute, iar Steaua s-a impus cu 4-1 la penalty-uri. Un fapt ştiut de puţini: înainte de acel meci, primarul urbei, Cătălin Cherecheş, cel care promisese public ajutor financiar pentru închirierea instalaţiei de nocturnă, era mâhnit şi îl ameninţa pe preşedintele clubului Cristian Şpan (pe care tot el l-a „miruit” în acea funcţie) că nu mai virează banii pentru închierea nocturnei şi că meciul nu va mai avea loc.

 

Acesta este preambulul unui dialog între Cherecheş şi Şpan, pe care-l consider atât de important încât vi-l aduc la cunoştinţă. Pentru cei care au trăit până acum pe Lună şi s-au întors doar ieri în Baia Mare, o lămurire: Şpan este denunţătorul din procesul în care Cherecheş este acuzat de DNA de luare de mită în formă continuată şi, printre alte probe oferite procurorilor, a pus la dispoziţie şi înregistrări (video şi audio). Ceea ce urmează e un extras din rechizitoriul procurorului DNA, prin care se cere instanţei din Cluj-Napoca menţinerea lui Cherecheş în arest pentru 30 de zile.

 

„Aşa vreau eu!”

 

Dialogul a avut loc înaintea meciului FCM Baia Mare („M”-ul ăla nu e de la Muncitoresc, ci de la Municipal – aşadar, clubul de fotbal al oraşului) şi a fost extras de procurorul DNA dintr-o înregistrare din octombrie 2015 care se afla pe telefonul lui Şpan, fiind folosit în instanţă pentru a arăta că „Atitudinea inculpatului faţă de comunitate a fost exprimată cel mai elocvent chiar de către acesta, într-o discuţie pe care a avut-o cu denunţătorul Şpan Cristian.”

 

Cătălin Cherecheş: Deci ascultă-mă. Meciul de sâmbătă nu (se) joacă, că fac în aşa fel să nu meargă (n.red., e vorba de instalaţia de nocturnă care, pentru punerea în funcţiune, avea nevoie de un aviz). Că aşa vreau eu!

Cristian Şpan: Bun, şi la ce îţi foloseşte?

Cătălin Cherecheş: Foloseşte…

Cristian Şpan: Că oraşul o ia în gură.

Cătălin Cherecheş: Nu mă interesează, mă. Du-te-n p… (înjură).

Cristian Şpan: Cum, mă, nu te interesează?, că eşti primarul oraşului.

Cătălin Cherecheş: Nu mă interesează. Îi vorba de oraş. Oraşul tre’ să şi-o ia, să şi-o ia acuma. Trebuie să şi-o ia, asta vreau eu! Oraşul. P… mea (înjură) oraşul pentru trei fraieri. Ce crezi, că oraşul rezonează la handbal sau la fotbal sau la nu ştiu ce? Oraşul vrea altceva, mă. Oraşul vrea apă gratis, vrea drumuri.

Cristian Şpan: OK.

Cătălin Cherecheş: Le dau săptămâna viitoare apă gratis în Baia Mare. Singurul oraş din România cu apă gratis, ai înţeles? Să vedem ce vor: echipă de fotbal sau apă gratis?

 

Nu o să disec nici limbajul de interlopi, nici nivelul dialogului, nici vinovăţia sau nevinovăţia interlocutorilor şi nici măcar inepţia cu „apă gratis”. De fapt, nu disec nimic, doar v-am anunţat că trebuie să „ne-o luăm” pentru că aşa vrea Cătălin Cherecheş, primarul ales. Numai că eu nu vreau să mi-o iau, chiar dacă „aşa vrea Cherecheş”. Şi mai cunosc nişte oameni care nu vor „să şi-o ia”. Şi cred că un singur om nu poate decide soarta unui oraş, chiar dacă el are senzaţia asta.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

11 COMENTARII

  1. Sinistru. Insa si mai sinistru e dialogul concetatenilor dvs, d-le Vischi. In acest context, unii va ataca pe dvs, altii se ataca intre ei… Asta spune multe despre nivelul la care a reusit Chereches sa-i aduca pe oamenii din Baia Mare. Ma intristez sincer.

  2. Stimate domnule Shupeala,
    Cand Dvs.ati fost specialist de marketing la SC.Inserv.,la confectii metalice era director Cristian Span ?
    Erati coleg si cu Liviu Bala?
    Stiu ca va referiti la perioada cand M.Lung a construit Mall-ul din Baia Mare.Aici trebuie sa va dau dreptate este o cladire emblematica pentru Baia Mare.
    Dar in speta scrisa de Catalin Vischi uitati de faptul ca fostul Dvs. coleg Span Cristian ,absolut intamplator angajat la Inserv fiind, a cumparat Emaramures.
    Emaramures fiind tot intamplator, firma in holdingul Inserv SA, unde Dvs.erati specialist in marketing.

    • Domnule dragă,
      Amestecați aiurea niște informații, ca să vă iasă concluziile.
      Eu am lucrat ca director de marketing la Inserv Holding SA, din ianuarie 2010 până în martie 2011, iar vreme de câteva luni această perioadă se intersectează cu momentul în care Bala era director la Inserv Trans (altă firmă), iar Șpan era director la Inserv Steel (altă firmă). Nu exista nicio relație de subordonare sau implicare financiară între noi, fiecare avea treaba lui, iar situația financiară a grupului de firme era cunoscută și decisă de doi sau trei oameni, niciunul dintre noi nu făceam parte din acea sferă înaltă care a provocat ulterior insolvența și falimentul.
      Eu am plecat de la Inserv în 2011, vreme în care toate lucrurile funcționau perfect, toată lumea își căpăta salariul, furnizorii erau plătiți corect, se făceau lucrări serioase pentru clienți mari, iar EMM era un trust media excelent, condus și compus din oameni de foarte mare calitate.
      Nu am absolut nicio legătură cu falimentul grupului Inserv, care a survenit după 2013 sau 2014 și nici cu preluarea EMM de către Cherecheș, cu Șpan și Bala ca și paravan, lucru petrecut în 2014 sau 2015, deci mult mai târziu. Sunt sute de oameni corecți și de foarte bună calitate profesională și personală care au lucrat multă vreme la grupul Inserv, e păcat să îi amestecați pe toți în aceeași mocirlă cu unii care și-au pierdut orice credibilitate și reper moral.
      V-aș fi recunoscător dacă ați căuta informațiile corecte, dacă chiar ați întreba oamenii care au lucrat acolo despre care este adevărul și dacă ați reuși să faceți diferența între extrem de puținii oameni murdari și majoritatea celor care au lucrat cinstit și decent în acele firme. O zi frumoasă vă doresc.

  3. Pe Supeala, inconsistenta site-ului propriu l-a facut sa scrie pe alte platforme on-line care fac audiente.
    Asa a facut si cand l-a sfatuit pe M. Lung sa ia credite imense pentru nivelul economic al municipiului Baia Mare sau l-a consiliat spre al preda lui …Aurel Iancovici, prietenul lui Tatar, sotul lui ,,prosecutor read head,,.
    Trecand peste principiile lui Vilfredo Pareto, Supeala a aparut din neant ca un mare consultant care a …ingropat
    Inserv si derivatele lui economice.Supeala a fost coleg de serviciu cu …SPAN CRISTI.
    Baiatul din Brasov a fost chiar colaborator al lui..Cristi.Verificati d-le Viski si nu va lasati .
    Cand Dvs faceati foamea la Emm ….Supeala traia din untura data de M.Lung.Un om prea bun pentru ce colaboratori a avut.Respect domnule Catalin…Vischi.

    • Dumneavoastră aveți un nume atât de inspirat din identitățile altora, încât nu mă miră că scrieți niște prostii uriașe. În mod sigur nu ați fost coleg cu mine la Inserv, fiindcă faceți niște confuzii grave și amestecați niște date care nu au nicio legătură cu mine. Eu am lucrat la Inserv când firma aia făcea lucruri serioase, construia clădiri importante și avea o echipă de oameni serioși și foarte bine calificați, așa cum era și trustul eMaramureș în aceeași perioadă, trust cu o echipă extraordinar de capabilă și foarte calificată, cu care colaboram destul de strâns. Iar rolul meu la Inserv era strict de specialist de marketing, nu aveam absolut nicio treabă cu departamentul financiar. Și am plecat de la Inserv când toate firmele din holding erau bine-sănătoase, iar asta se întâmpla în primăvara lui 2011. Ce s-a întâmplat după aceea acolo, este treaba altora să explice. Dacă ar exista cineva care să aibă ceva să îmi reproșeze legat de prestația mea profesională la Inserv, vă asigur că aceste informații ar fi ieșit de multă vreme la iveală, la câți ”prieteni” ca și dumneavoastră am descoperit în ultimii ani. Seară bună, vă mai documentați și încercați alte scenarii, abia aștept, apreciez sincer imaginația și creativitatea.

  4. Da nu înțeleg de ce trebuia sa sufere orașul ? Nu orasul l-a făcut primar si i-a dat putere ? Poate l-a supărat ceva . Oricum nu e un comportament care face cinste unui primar . Si mai vorbește si urat . Nu ma asteptam . Neplăcut surprins .

  5. Nu te cunosc, îţi răspund doar pentru a te linişti: eşti în eroare (ceea ce n-ar fi grav, dacă n-ai enunţa erori cu titlu de adevăruri). Nu am luat bani de la subiectul scrierii, dacă la asta te referi – salariul (bănuiesc că şi tu, ca şi toţi cei care lucrează, primeşti un salariu) era plătit de administratorul societăţii. Cât despre credibilitatea mea, nu eşti în măsură să te pronunţi, au făcut-o alţii, nu doar din România, abilitaţi în a emite judecăţi de valoare în privinţa celor care exercităm profesia asta (găseşti detalii simplu, pe internet). O corectură: nu încerc să arăt adevărul, ci îl arăt. În fine, ţi-am răspuns şi pentru că a fost un pact cu admin, care nu vroia să publice comentariul tău pe considerent că n-are legătură cu subiectul şi pentru că e un atac la persoană nefondat. Dar ştii ce-a zis Coposu, nu? „Voi lupta…”.

    • Bună seara. Îmi cer scuze dacă am făcut afirmații nefondate, se pare că nu am înțeles eu ceea ce am văzut atâția ani la televizor. Rămân, totuși, câteva întrebări: în calitate de ziarist de investigații, nu ați fost niciodată curios de unde avea ”administratorul” ăla banii de salarii? Nu ați văzut sacoșele și poșetele cu bancnote circulând prin redacție? Nu ați auzit niciodată ”indicațiile prețioase” date de stăpânul de facto al trustului de presă? Nu ați auzit nimic-nimic din dialogurile extrem de elevate ca și vocabular și zbieretele isterice ale numitei Annamaria S, care conducea și controla ideologic programele televiziunii?
      Desigur, eu sunt foarte dezinformat, tot ceea ce scriu eu aici este rodul imaginației. Singura problemă e că aceste ”ficțiuni ”apar în detaliu în stenogramele și declarațiile din dosarele DNA. În rest, numai bine, multă sănătate și succes cu platforma asta.

      • Nu prea intru în polemici cu cititorii, dacă aceştia folosesc un limbaj civilizat. Fiecare are dreptul la opinie şi nu e necesar să ne încadrăm în şabloane. Vă lămuresc, sper, cu acest ultim mesaj şi sper să nu mă mai certaţi 🙂 şi să vă eliberaţi de tensiunile pe care vi le autoinduceţi aproape deliberat. Nu sunteţi „foarte dezinformat”. Sunteţi dezinformat („sacoşe şi poşete cu bancnote”, asta ar fi chiar amuzantă dacă n-ar fi o fabulaţie sau „ficţiune”, cum spuneţi). Ştiu de unde avea administratorul banii de salarii (atunci când avea, cei din interior ştiu, dumneavoastră doar bănuiţi şi nu o faceţi în conformitate cu realitatea). Ştiu de unde au toţi administratorii presei din judeţ bani de salarii, chiar şi pe cei pe care îi apreciaţi. Şi ştiu şi de ce am rămas acolo. Şi alţii ştiu. În noiembrie 2015, la o lună de la „decesul” EMM, la Bucureşti s-a dat răspunsul. Repet, nu aveţi toate datele, nu puteţi judeca decât prezumtiv. Şi sunteţi în eroare. În rest, multă sănătate şi dumneavoastră şi succes.

  6. Mi-aduc aminte de emisiunile (multe, cumplit de multe!) de la eMM în care tăceai inteligent, puneai doar întrebările care ridicau mingea la fileu și lăsai lingăii și lătrăii de serviciu să îl frăgezească în zona dorsală pe genialul edil.
    Nu ai nici cea mai mică remușcare pentru acea perioadă? Nu simți că și tu, alături de mulți alții, ați creat acest monstru, lăsându-l să își facă mendrele și încasând mărunțișul pe care vi-l arunca, din banii furați comunității?
    E foarte bine că azi încerci să arăți adevărul, dar oare ce credibilitate mai ai, după toate câte s-au petrecut?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here