RUȘINE! – Din alocația financiară virată de statul român, politicienii ucraineni au dat cadouri doar copiilor etnicilor, copiii români fiind ignorați

0
685

FAPT. Uniunea Ucrainenilor din România (subliniez, din România) este susținută financiar, ca și alte structuri care au și caracter politic și aparțin minorităților etnice din țara noastră, în principal, din alocații de la bugetul de stat. Adică România scoate din pușculița la care contribuim cu toții și împarte respectivelor uniuni, partide etc.

 

Poezia de fațadă cu „De Crăciun fii mai bun” ați aprofundat-o, nu? Bine, atunci, pentru a nu ignora, să subliniem un fapt real petrecut taman în preajma Crăciunului. UUR, principalul partid al etnicilor ucraineni din România, a împărțit daruri prin grădinițe, școli. Foarte frumos, normal. Anormal este faptul că în Maramureș, unde există cea mai mare comunitate ucraineană, aceste daruri au fost împărțite doar în clasele unde copii învață limba ucraineană și doar celor care sunt înscriși la cursuri de limbă și literatură ucraineană (în comunitățile în care etnicii ucraineni sunt majoritari, nu toți copiii dintr-o clasă sunt înscriși la aceste cursuri).

 

Mai simplu spus, o mică discriminare a copiilor români, executată, probabil, din prostie (sper că nu și din răutate). Faptul a fost semnalat 2mnews de cetățeni români din satul Valea Vișeului (comuna Bistra, județul Maramureș) și l-am  relatat nu pentru a demara un conflict, ci pentru a repara o stare de fapt sau cel mult pentru a impulsiona ca decizia aceasta să nu se mai repete.

 

Nicolae Mișulec

În Maramureș trăiesc, în bună comuniune cu românii și celelelalte etnii minoritare, mai mult de jumătate din etnicii ucraineni din România (25.000, adică peste 6 % din totalul populației județului, ucrainenii constituind al treilea grup etnic minoritar din România ca mărime). Au chiar și un reprezentant în forul administrativ al județului (ales pe listele unui partid românesc, PNȚCD), Nicolae Mișulec, care face parte și din Comisia de învățământ, cultură, culte și patrimoniu cultural. Așa că l-am întrebat despre raționamentul deciziei mai-marilor politici ai etniei pe care o reprezintă în Consiliul Județean Maramureș.

 

„Din start vă spun că nu este normal și nu pot să fiu de acord cu ce s-a întâmplat! Am auzit și eu că, de pildă, la Școala generală din Valea Vișeului, care aparține de structura Bistra, copiii care nu sunt înscriși la cursurile de limbă ucraineană nu au primit cadouri de Crăciun. Mi-au spus consătenii români că au venit acasă copiii supărați că ei nu au primit nimic. Din ce știu eu, aceste cadouri au fost împărțite de partidul nostru, al etnicilor ucraineni, UUR. Cât de greu putea fi să cumpere cadouri pentru toți – mai ales că banii vin din bugetul statului român? Pentru că în comunitățile mari de ucraineni, la școli sunt doar câțiva copii români. Dar oricâți ar fi fost, nu faci diferențe etnice! Vorbim despre copii, totuși… Ce exemplu vrem să le dăm? Să știți că eu, în calitate de consilier județean, nu pot să las lucrurile așa și, cel puțin în comuna Bistra, din venitul meu, voi încerca să îndrept acest lucru urât: le voi cumpăra cadouri de Crăciun copiilor români din banii mei. Dar e urât, UUR ar trebui să-și îndrepte atitudinea”, a declarat consilierul județean Nicolae Mișulec.

 

La final, fragmentul de-nceput al celei mai recente postări de pe site-ul oficial al UUR: „Crăciunul şi Anul Nou sunt sărbătorile care ne dau putere să fim mai generoşi, mai înţelegători şi mai buni”. Serios? Așa? Credeam că doar printre politicienii români sunt canalii…

 

Ș-un fel de P.S.: dacă nici în Maramureș nu există toleranță etnică, atunci zic să ne ducem toți acasă, dar înainte de un răspuns priviți această fotografie care face mai mult decât un răspuns.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here