REȚEAUA – Operațiunea „Pește de contrabandă”: percheziții domiciliare în Maramureș

0
416

OPERAȚIUNE. Peste 150 de percheziții domiciliare (din care 115 în România, unele în județul Maramureș), sunt executate în această dimineață la persoane suspectate de apartenență la un grup infracţional internațional organizat în domeniul pescuitului. Potrivit anchetatorilor, grupul se ocupa cu activităţi ilegale din domeniul pescuitului, achiziţiei, transportului şi comercializării peştelui impropriu consumului.

 

Din grup fac parte cetățeni din România (respectiv din municipiului Bucureşti şi judeţele Maramureş, Constanţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Argeş, Ilfov, Tulcea, Ploieşti, Braşov, Brăila, Buzău, Vâlcea şi Giurgiu), Italia, Franţa şi Ungaria. Dosarul, instrumentat în România de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, având caracter complex și transfrontalier, a fost deschis și la nivelul Eurojust, fiind coordonat direct de Eurojust şi Europol.

 

Potrivit anchetatorilor, gruparea ar fi creat un mecanism pentru procurarea ilegală a peştelui şi, ulterior, pentru comercializarea lui în România. Conform mecanismului, grupuri distincte acţionau pe mai multe paliere (braconaj piscicol / transport marfă / comercializare etc.).

 

Peștele era pescuit din apele teritoriale ale Italiei, Spaniei şi Franţei, unde pescuitul era interzis, peştele din acele zone fiind impropriu consumului. Ulterior, peștele braconat era adus în România prin folosirea unor documente falsificate. În urma acțiunii, s-a blocat accesul pe piaţa românească a 30 de tone de peşte, impropriu consumului, a cărui valoare s-ar fi ridicat la aproximativ 600.000 de lei, și care a fost distrus.

 

În cauză a fost dispusă începerea urmăririi penale in rem şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, comercializare de produse alterate, evaziune fiscală, precum şi deţinere, transport şi comercializarea fără documente legale a peştelui.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here