RESTABILIREA ADEVĂRULUI – Depozitul temporar de deșeuri al Drusal Baia Mare este autorizat și funcționează în condiții de legalitate

0
1070

SALUBRITATE. În spațiul public din Maramureș, persoane oficiale neinformate suficient au implementat informația eronată și alarmistă conform căreia operatorul de salubritate din zona Baia Mare, Drusal SA, nu mai are autorizație de funcționare/de mediu începând din 10 octombrie 2018, implicit acreditându-se ideea că ar funcționa ilegal.

 

Realitatea e că autorizatia de mediu initiala, emisă de APM Maramureș pentru desfășurarea în depozitul temporar al SC Drusal SA (platforma pentru stocarea temporară a deșeurilor menajere din Satu Nou de Jos) prevedea desfasurarea activităților de valorificare și de eliminare prin depozitare într-o rampă conformă normelor de mediu din comunitatea europeană. Acest tip de autorizație se putea emite doar pe o perioadă de un an.

 

Autorizația revizuită

 

Cum funcționează Drusal acum, am aflat simplu și complet, de la sursă. “Am luat și noi act de acea informație greșită, sau neconformă cu realitatea, constatând că persoanele care au propagat-o în spațiul public nici măcar nu au avut curiozitatea să ne întrebe și pe noi, subiectul pretinsei nelegalități, care este adevărul. Am fi putut să le arătăm autorizația de mediu în baza căreia funcționăm legal și pe care o putem prelungi anual, până în octombrie 2020”, a explicat directorul general Drusal SA, Mihai Apan.

 

Care a fost sincopa de raționament care a făcut posibilă respectiva inadvertență? A fost întrebat Ministerul Mediului până când e valabilă autorizația emisă de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Maramureș pentru depozitul temporar operat de Drusal. Ministerul a răspuns: până în 10 octombrie. Numai că anticipând că SMID Maramureș nu va fi functional până în 10 octombrie 2018 și pentru a nu pune in pericol continuitatea serviciului de salubrizare, în 19 iulie, Drusal a solicitat APM o revizuire a autorizației de mediu.

 

Drusal nu mai depozitează deșeuri, le coincinerează

 

Directorul general al Drusal, Mihai Apan (foto), a explicat: “Conform legii, singura soluție pentru Drusal de a obține o prelungire a autorizației de mediu era revizuirea activităților pentru care urma să fie folosită platforma temporară, ceea ce s-a întâmplat. Inițial a fost acordată Drusal o autorizație de mediu care prevedea ca o parte a deșeurilor să fie sortate și reciclate, iar o parte să fie transportate, pentru eliminare finală, în depozitul conform de la Sârbi.

 

Autorizația de mediu revizuită prevede valorificarea în totalitate a deșeurilor colectate și poate fi emisă, conform prevederilor, pentru încă 2 ani (n.red., până în octombrie 2020, cu reînoire anuală) – valorificare însemnând pe de o parte reciclare și reintroducere în economia circulară și, pe de altă parte, valorificare termică prin coincinerare.

 

Investiția pe care o avem la platforma noastră din Satu Nou de Jos permite procesarea în vederea reciclarii. În acelasi timp, colaboratorul nostru, care până acum a preluat o parte din deșeurile procesate pentru coincinerare (valorificare termică), își mărește capacitatea de producție și ne-a comunicat că dorește să preia întreaga cantitatea de deșeuri pe care o gestionăm prin contractele în derulare, inclusiv cantitatea de deșeuri care a fost depusă până acum pe platforma temporară.

 

Avem, deci, îndeplinite condițiile legale pentru o autorizație de mediu valabilă pe o perioadă de 3 ani fără o zi (n.red., conform Anexei nr.1 din HG 349 din 21/4/2005: “stocarea deșeurilor înainte de valorificare sau tratare se face pe o perioada mai mică de 3 ani”)”.

 

Concluzie: SC Drusal SA Baia Mare funcționează legal in baza unei autorizatii de mediu care are un termen de valabilitate pana in luna octombrie 2020. End of story.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here