REMEMBER – 95 de ani de la naşterea unui mare campion: primul maestru al sportului din Maramureş

2
538
Ferdinand Moskovits (foto: baiamare.ro)

FERDINAND MOSKOVITS. E Ziua Internaţională a Muncii, ştim cu toţii. O zi a muncii sărbătorită prin repaus. N-o să-mpuiem capul nici cu vreo investigaţie, nici cu vreun text luat cu copy-paste despre „miraculoasa” zi de 1 mai şi nu pentru că avem certitudinea că nu vă interesează prea mult istoricul zilei, ci pentru că ne-am propus să vă aducem aminte astăzi, măcar pentru câteva clipe, de un mare om de la a cărui naştere se împlinesc 95 de ani.

 

L-am cunoscut pe Ferdinand Moskovits ţâşnind de după alimentara comunistă din colţul străzii Barbu Ştefănescu Delavrancea din Baia Mare şi luând, în alergare neobosită, drumul către Lăpuşel. Traseu zilnic. Ploua, ningea, era caniculă, domnul acel de o sobrietate britanică chiar şi atunci când era-n şort, alerga. În fiecare zi. Puteai să-ţi potriveşti ceasul după momentul în care se iţea de după alimentară.

 

Eu aşa l-am cunoscut pe acest mare campion şi aşa mi-l reamintesc, lăsându-ne în urmă cu pasul lui cadenţat, aparent robotic, de metronom, pe noi copiii care ne-nhămam să-l întrecem. Nu prea cred că-l contrubam, cred că-i plăcea să alerge câţiva metri acompaniat de câţiva puşti de pe stradă care se chinuiau din răsputeri să-l întreacă şi apoi sfârşeau cu limba atârnând de-un cot. Iar el îşi continua traseul, aproape nerespirând.

 

Ferdinand Moskovits s-a dus să alerge prin alte lumi în 2008, dar de fiecare dată când trec pe lângă alimentara din colţul Delavrancei mă aştept să-l văd iţindu-se de după colţ. Marele ziarist sportiv Ion P. Pop a scris despre Ferdinand Moskovits câteva date, pentru posteritate, şi-mi îngădui să vi le remintesc, aşa cum le-a consemnat acesta.

 

Ferdinand Moskovits

S-a născut în 1 mai 1922. A practicat atletismul timp de 70 de ani. În perioada 1939-1942 a jucat şi fotbal, la FC Carpaţi Baia Mare. A stabilit un record naţional la ştafeta de 4 x 400 m, în 1949. A fost antrenor timp de 58 de ani la secţia de atletism a Clubului Sportiv Municipal Baia Mare având peste 80 de sportivi selectionaţi în loturile naţionale. După pensionare, în 1985, a continuat să activeze ca sportiv veteran, reuşind să producă o emulaţie a alergării în rândul veteranilor din Baia Mare.

 

Primul maestru al sportului din Maramureş (1956), cetăţean de onoare al Municipiului Baia Mare (2000), având rezultate notabile în Balcani şi în ţară ca senior şi junior. Campion mondial la veterani (Budapesta 1991), 4 medalii de argint şi o medalie de bronz la campionatele europene, 40 de titluri la campionatele balcanice, peste 250 de medalii la campionatele naţionale, portdrapelul României la Balcaniada de atletism veterani.

 

O legendă a sportului maramureşean.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. L-am prins si eu in 1986 cand am venit in Baia Mare sa fac atletism la CSM. Am si bagat ture de stadion deodata. Mare om. M-am bucurat enorm, cand am auzit ca si-a incununat cariera iesit campion mondial!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here