REGRES – Horinca de Maramureş, eliminată din Registrul indicaţiilor geografice protejate în UE

1
827
Horinca nu mai are indicație geografică protejată

APATIE. Am ajuns la fel ca o „carbogazoasă” care se dă şampanie. Da’ lasă, mă, şi când ne-o fi mai rău, aşa să ne fie! – expresia e o reinterpretare a nici-nu-ştiu-cum-altfel-să-i-spun-decât-şlagăr, pe care-l cânta Gică Petrescu la revelioanele TVR de pe vremea creveţilor vietnamezi şi a plenarelor PCR.

 

Horincă de Maramureș

Varianta prescurtată, pentru cei care nu mai citesc articole (pe principiul becaliot că-i ia cu durere de cap), ci sms-urile cu care i-au obişnuit portalurile web cu pretenţii de „ziare on-line”: Horinca de Maramureş, Horinca de Seini, Horinca de Chioar, Horinca de Lăpuş şi Turţ de Maramureş, sunt cinci băuturi alcoolice fabricate în Maramureş după reţete tradiţionale, care au fost protejate pe piața UE. Spun „au fost”, pentru că nu mai sunt. Au fost eliminate din Registrul indicaţiilor geografice protejate.

 

Gata, asta a fost ştirea, vă mulţumesc pentru participare, acum continuăm explicaţiile doar pentru cei care mai citesc şi articole fără să-i ia durerea de cap.

 

Suntem nişte mămăligi

 

Când ne-au luat europenii în căruţa UE, în 2008, ne-au dat voie şi nouă să ne înscriem alimente şi băuturi în „Registrul denumirilor de origine protejate şi al indicaţiilor geografice protejate”. Ş-am băgat cât a-ncăput. În privinţa băuturilor, au fost înscrise 19 produse, din care cinci erau tradiţionale din Maramureş, care au fost protejate pe piața comunitară – aşa-numitele IGP (indicaţie georgrafică protejată).

 

Problema e că „protecţia” asta din pix a durat până în februarie 2015, apoi aceste produse trebuiau reatestate – adică trebuia depus câte un dosar tehnic pentru fiecare băutură, care să conţină dovezi clar stabilite că respectiva licoare respectă caracteristicile calitative ale reţetei, inclusiv a materiei prime înscrisă în reţetă.

 

Dosarele nu s-au depus, iar maramureşenii şi-au pierdut toate cele cinci băuturi care fuseseră înscrise în”Registrul indicaţiilor geografice protejate”. Practic, Comisia Europeană a eliminat respectivele indicații geografice din listă.

 

Horincie în Maramureș

De ce nu au fost depuse dosarele tehnice ale celor cinci băuturi din Maramureş? Pentru că producătorilor nu le pasă, iar oficialilor nici atât. Ultimii susţin că nu îi pot convinge pe primii să respecte caracteristicile calitative ale băuturilor şi ale materiei prime folosite în producerea acesteia. De ce nu le pasă producătorilor? Pentru că habar n-au ce înseamnă IGP şi ce beneficii (profit) le aduce. Lasă, mă, că vindem cu ţoiu’-n piaţă, sau la petul de 2 litri. Îi bine şi aşa.

 

Indicația geografică protejată se acordă unei băuturi care îşi are originea pe un teritoriu bine delimitat şi are rolul de a proteja produsul împotriva oricărei utilizări comerciale nelegale, a oricărei imitaţii, precum şi a oricărei alte practici care poate induce în eroare consumatorul.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Da, naivilor de tarani nu le pasa, cica … De fapt nu inteleg care or fi avantajele si tarele unei asemenea documentatii … Daca asa este, asta este, dar asa este in intreaga lume.
    Singura diferenta este ca , SI AICI TINETI-VA BINE, aceste documentatii le fac inspectorii/consultantii din partea statului, adica birocartii aia pe care ii platim la noi degeaba.
    De ce trebuie stresati taranii cu lucruri care nu le inteleg? Pentru ca de fapt acei birocrati platiti degeaba nu stiu, nu vor ii doare in curuletz (sau nici macar acolo) de ientitatea si protejarea natiunii.

    Si atunci bun eu o lat intrebarea legitima: „De ce i-am mai plati ???? De ce ne-am mai plati impozitele in beneficiul lor?

    Poate cand am face toti greva fiscala, ar incepe si parazitii astia sa constientizeze ca trebui sa produca si valoare si nu timp frecat la menta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here