RECORD – Ca peștii, icrele: CJ Maramureș a depus 114 proiecte finanțate din visteria statului și dedicate Centenarului Marii Uniri

0
353

FINANȚARE. “Judeţul Maramureș e pe primul loc din țară la proiectele depuse spre finanţare, pe programul dedicat Centenarului Marii Uniri, la Departamentul Identitate Naţională din Ministerul Culturii: 114 – pentru 89 s-a solicitat finanţare (şi au fost acceptate toate!), iar 25 de proiecte au fost depuse cu titlu de informare a acţiunilor”. Dezvăluirea, făcută cu titlu de laudă în limbaj de lemn („Merită felicitări atât Consiliul Judeţean Maramureş, cât şi UAT-urile componente”), îi aparține secretarului de stat din Ministerul Culturii, Paul Cotîrleţ (fiul baronului local, Adrian Cotîrleț, managerul spitalului din Moinești).

 

Vorba cântecului, oficial ne merge bine. Nu vă gândiți, însă, că sunt proiecte prin care se construiesc piramide spre slava eroilor, majoritatea fiind proiecte mici (ceremoniale militare, o conferință, 14 editoriale, un editorial online, șase expoziții, simpozioane), cuantumul financiar al celor 114 proiecte fiind de sub 5 milioane lei (o medie de 44.000 de lei). Pentru a vă face o idee despre abnegația cu care s-a îndeplinit planul cincinal, la nivelul întregii țări s-au depus spre finanțare 2.042 de proiecte, 114 dintre acestea fiind ale autorităților din Maramureș).

 

Totuși, faptele bune merită semnalate, respectiv că prin aceste proiecte se vor consolida și restaura două case memoriale: Gheorghe Pop de Băseşti (din Băsești) şi Ioan Mihaly de Apşa (din Sighetu Marmaţiei), fiecare cu 1 milion de lei.

 

Fără a băga în derizoriu munca angjaților publici care au întocmit respectivele proiecte – felicitări sincere! -, marele regret este că și acum, ca mereu, administrațiile au înțeles să solicite finanțări pentru obiective mici, în loc să se concentreze spre cele importante (cu cele două excepții semnalate). Dacă milionul ăsta de euro ar fi venit în Maramureș pentru patru obiective, nu pentru 114, relevanța era mai mare. Numărul contează mai puțin, iar a te linge pe buze cu satisfacție că ești recordman național la proiecte de tip puzzle nu contează deloc, relevanța acestora fiind uitată a doua zi după punctarea evenimentelor respective.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here