REALITATE CRUNTĂ – 15% dintre angajaţii români trăiesc în sărăcie

3
259
VA Build

RAPORT. „Cine-i harnic şi munceşte are tot ce vrea!”. Vă amintiţi de zicala-slogan? Bine. Nu-i adevărată. Cifrele şi procentele din acest articol sunt oficiale şi sunt extrase din „Social Justice Index for Europa 2016” , editat de Institutului Bertelsmann Stiftung – posibil cel mai prestigios for neguvernamental in aria analizei politicilor sociale -, care coroboreaza analize proprii cu cele Eurostat.

 

Multora nu ne e bine nici dacă avem un loc de muncă. Substratul însă este mai profund de atât, pentru că nicăieri în lume politicile sociale nu pot să își atingă obiectivele decât în măsura în care sunt integrate într-un ansamblu coerent de politici în educație, în sănătate, în justiție și, deloc în ultimul rând, ele își primesc resursele necesare doar în măsura în care politicile economico-fiscale au o imagine clară a unui proiect de țară.

 

Cât de profundă și de subtilă este interdependența fenomenului economic și a celui social, se poate observa până și într-un instantaneu statistic. La 31 martie 2016, în România figurau ca angajați un număr de  aproximativ 5.450.000 de oameni. Dintre acestia, 14,7%, adică aproximativ 801.000, trăiau in sărăcie relativă. Cel mai înalt procent din UE28!

 

Din 2008 până în prezent, suntem în aceeași situație nefericită de campioni europeni și la acest capitol. Până unde poate ajunge efectul de domino al inechităților și disfuncționalităților într-o societate marcată de sărăcie, lăsa să se înțeleagă ministrul muncii în aprilie 2016, făcând referire la un indicator pe care guvernanții, începând cu momentul crizei economice, au uitat să îl mai aducă în dezbatere publică: „Abandonăm grupul de lucru care lucrează pe salariul minim. Acel grup a ajuns la concluzia că trebuie să deschidă expertiza tehnică. Există mai multe tipologii pentru a calcula de o manieră decentă salariul minim. Una dintre ele e coşul minim, discutăm undeva la 1.470 de lei. Însă e greu de aplicat această chestiune”…

 

Păi, dacă e greu de aplicat, să-i lăsăm să moară! Oricum ăia-s săraci.

 

Raoul DROMERESCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

    • In atentia celui ce administreaza aceasta pagina, ma numesc Diana Madar iar aceste comentarii care apar aici nu sunt scrise de mine dar cineva se foloseste de numele meu ceea ce nu este normal. Va rog respectuos fie stergeti acele comentarii, fie publicati adresa de email de la care au fost trimise. Nu ma intereseaza acest subiect si nici nu doresc sa imi expun vre-o parere despre acest subiect.
      Cu stima si respec,
      Diana Madar

      • Stimată doamnă, nu vă putem oferi datele de contact ale respectivului utilizator, nu o putem face decât la cererea organelor competente și doar în condițiile încălcării legii. Înțeleg că vi s-a creat un inconvenient deoarece nu sunteți de acord cu postarea respectivă, dar poate fi vorba și de o simplă coincidență de nume. Vă rugăm respectuos să înțelegeți că, dacă cineva postează un comentariu cu o opinie personală și îl semnează – să zicem – Ion Ionescu, nu vom putea să îi ștergem omului acel mesaj doar pentru că un alt Ion Ionescu nu este de acord cu el.

        Acestea fiind zise, vă dorim navigare plăcută în continuare pe 2mnews.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here