REALISM ECONOMIC – Doar cinci firme din Maramureş mai aveau peste 1.000 de angajaţi, la sfârşitul lui 2015

0
1879
Industria mobilei - ultimul bastion al economiei maramureșene

PIAŢA MUNCII. Situaţia economică în care a ajuns Maramureş a ajuns la pragul de alertă, însă autorităţile judeţene refuză să admită Codul Roşu sub care activează agenţii comerciali din judeţ. La finalul anului 2015, doar cinci firme din Maramureş îşi permiteau să mai plătească peste 1.000 de angajaţi, ceea ce spune multe despre economia unui judeţ în care o firmă cu puţin peste 300 de salariaţi intră lejer în top 20 al angajatorilor.

 

Clasamentul angajatorilor din Maramureşul anului 2015 e dominat de Aramis Invest SRL Baia Mare (cu 3.240 de angajaţi la finele anului trecut – firmă din industria mobilei), celelalte locuri pe tristul podium fiind completat de Eaton Electro Producţie SRL din Budeşti (2.004 angajaţi – echiamente electrice) şi Plimob SA Sighetu Marmaţiei (1.491 de angajaţi – industria mobilei).  Aviva SRL Baia Mare (1.466 de angajaţi – industria mobilei) şi Italsofa România SRL (1.235 de angajaţi – industria mobilei) completează clasamentul firmelor maramureşene cu peste 1.000 de salariaţi.

 

Mai avem 9 firme care încă mai au între 500 şi 999 de angajaţi, iar acestea sunt: Taparo SA Târgu Lăpuş (944 de angajaţi – industria mobilei), Universal Alloy Corporation Europe SRL Dumbrăviţa (840 de angajaţi – industria aeronautică), Salamandra Plus SRL Baia Sprie (776 de angajaţi – prelucrarea cărnii), Vital SA Baia Mare (694 de angajaţi – servicii de apă-canal), Dieter Eifler SRL Baia Mare (663 de angajaţi – industria auto şi electro), Nagardo SRL Borşa (660 de angajaţi – industria alimentară), Unio SA Baia Mare (659 de angajaţi – utilaje şi construcţii), Weidmuller Interface România SRL Tăuţii Măgherăuş (596 de angajaţi – componente industriale).

 

În top 20 de angajatori din Maramureşul anului 2015 mai intră încă 7 firme cu un număr de angajaţi de peste 330: RG Holz Company SRL Vişeu de Sus (497 de angajaţi – exploatarea lemnului), Sigstrat SA Sighetu Marmaţiei (457 de angajaţi – industria lemnului), Sifa International SRL Baia Mare (379 de angajaţi – producţie încălţăminte), URBIS SA Baia Mare (372 de angajaţi – transport în comun), ATP Exodus SRL Recea (368 de angajaţi – import şi distribuţie auto), Ramira SA Baia Mare (353 de angajaţi – industria auto) şi Valmedy Prod SRL Sighetu Marmaţiei (334 de angajaţi – confecţii).

 

Cam asta-i sinteza. Iar concluzia e următoarea: cu o strategie de dezvoltare economică la a cărei concepere nu au fost invitaţi să-şi spună părerea (măcar atât) managerii firmelor care mai aduc plus valoare în judeţ sau economiştii de marcă ai Maramureşului, o strategie făcută politic, ca un şmen pe genunchi, concepută în birourile de pe Gh. Şincai nr. 49, de oameni care n-au făcut să meargă nici măcar o căruţă, darmite  un judeţ, nu se întrevede „luminiţa de la capătul tunelului groazei noastre economice”.

 

Ştiu, ar fi trebuit consemnat la începutul acestei scrieri o avertizare de genul „Poate cauza daune optimiştilor” – ca un fel de „bulină” cu „peste 18 ani” -, fapt pentru care vă rog să mă scuzaţi că v-am spus adevărul despre nişte băieţi îmbrăcaţi în costume lucioase ce mimează că-nţeleg ceea ce se-ntâmplă şi că pot redresa situaţia. Nu pot şi nici nu cer ajutorul celor care pot.

 

Cătălin Vischi



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here